Hlavní obsah

Václave Havle, děkujeme!

Foto: Isifa

Dnes se loučíme s Václavem HavlemFoto: Isifa

Reklama

Dnes se loučíme s Václavem Havlem. I naši redakci informace o jeho skonu zasáhla. Většině z nás v prvních chvílích popravdě nevytanuly na mysli vznešené myšlenky, s nimiž je Václav Havel v posledních dnech spojován. Vzhledem k věkovému průměru v redakci si ho spojujeme spíše s dramatickými změnami, kterými před 20 lety procházel svět kolem nás. Všichni si ale uvědomujeme, že nebýt jeho, nemohli byste si dnes přečíst následující řádky.

Článek

Velká část z nás vnímala před 20 lety Václava Havla hlavně skrze televizi – byl to ten pán s komickou dikcí a krátkými kalhotami, který stále někde řečnil. A část redakce ho v té době nevnímala vůbec, protože se ještě nenarodila.

Pak přišly změny. Zrušili spartakiádu. To bylo fajn. Nikdo už po nás nechtěl, abychom v pionýrském úboru drželi stráže u pomníků a nudili se v prvomájovém průvodu. V obchodech se objevily jiné žvýkačky než Bajo, Pedro a Rekord. Taky dobrý. Banány, kiwi a mandarinky bylo možné koupit i jindy než jen na Vánoce. S kamarády žijícími v západní Evropě už si člověk mohl nejen psát, ale dokonce je zajet i navštívit. Centra měst se začala opravovat, mizela lešení, vznikaly nové obchody. Každý mohl cestovat, kam chtěl, nikdo nikomu nenařizoval, co může nebo nemůže studovat. To všechno bylo a je skvělé! A dnes sedíme v kanceláři a připravujeme pro vás magazín, do kterého každý může napsat, co si myslí.

Václav Havel byl pro nás víc slušným a statečným člověkem než jen velkým prezidentem. Zastával názory, které nebyly tuctové. A na rozdíl od mnoha jiných měl odvahu říkat je nahlas.

Měli jsme Vás rádi, pane Václave Havle. A vážíme si toho, co díky Vám máme.

Reklama

Načítám