Hlavní obsah

Vadí vám zápach potu? Namíchejte si vlastní deodorant!

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocení nezabráníte, ale můžete zatočit s odérem, který obtěžuje. Zkuste si z pouhých tří dostupných ingrediencí namíchat vlastní deodorant. Budete překvapení, jak je to snadné a levné.

Článek

Není žádnou novinkou, že problémy nedělá pot samotný, nýbrž bakterie, které se na něj okamžitě nabalují. Deodorant obtěžující odér jen potlačí, zatímco antiperspiranty dovedou pocení přímo omezit. Slibují hory doly a hlavně obsahují soli hliníku, které nemají dobrou pověst, byť zatím nebyla prokázána spojitost aluminia s degenerativními nemocemi mozku.

Ať je to, jak chce, možná patříte mezi třetinu lidí, kteří trpí zvýšenou citlivostí pokožky, a nechcete ještě přilévat do ohně kosmetikou s vysokým obsahem chemie. Nebo jste zkrátka příznivci přirozeného přístupu. Právě pro vás máme návod, jak si rychle a jednoduše vyrobíte deodorant podobný tomu, co koupíte v drogerii. (Třeba vám přijdou vhod i přírodní tipy, jak zatočit s přílišným pocením, které se dočtete v našem článku).

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si kukuřičný škrob, jedlou sodu, kokosový olej a nádobky, v nichž budete hotový deodorant skladovatFoto: Jakub Jurdič

Kukuřičný škrob koupíte v každém supermarketu, stojí v řádu desetikorun. Ve stejném oddělení se ještě podívejte po jedlé sodě. Zužitkujete zhruba 150 až 200 gramů, cena je podobná jako u škrobu.

Zdravý základ

Tou nejdražší složkou je kokosový olej. Jde o stále nedoceněnou přírodní látku, která se rychle vstřebává a nevýrazně voní. Konzistence je také přívětivá, protože má bod tuhnutí kolem 24 °C. Takže v létě máte olej naprosto čirý, tekutý, zatímco zbytek roku je v tuhé formě.

Pro použití v přírodní kosmetice je důležité, že oxiduje velmi pomalu, proto odolává žluknutí až dva roky. Ta nejdůležitější vlastnost nakonec: hojivé účinky. Náš přírodní deodorant totiž můžete použít i na právě oholené podpaží a neriskujete podráždění pokožky. (Kdyby vás zajímaly další druhy olejů, v našem článku Hebká pokožka, pevné nehty a pleť bez vrásek? Objevte zázračné oleje! se o nich dozvíte víc.)

Vůně podle vašeho gusta

Poslední ingrediencí je esenciální olej. Záleží čistě na vás, jakou vůni zvolíte. Eukalyptus, grep, rozmarýn nebo levandule působí svěže a obvykle se nijak „nebijí“ s parfémem. Pro muže jsou vhodné například santalové dřevo, cedr nebo bergamot. Olejové esence se přidává jen nepatrné množství, ale pokud víte, že vás vůně dráždí nebo máte extrémně citlivou pokožku, klidně ji vynechte.

Než se pustíte do výroby, zajistěte si nádobky na uchovávání. Vymyté kelímky od krémů jsou samozřejmě nejlepší, ale dobře poslouží i žluté vajíčko z dětského čokoládového překvapení. Výborně těsní, takže ho můžete nosit bez obav v kabelce.

Základní pravidlo pro výrobu deodorantu zní: škrob i soda ve stejném poměru. Je na vás, kolik si toho v jedné várce vyrobíte. Pro začátek doporučujeme dvě lžíce od každého.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Užitečným pomocníkem bude kuchyňská odměrka. Množství se snažte nabrat přesně, k zarovnání použijte příborový nůž. Potom škrob se sodou důkladně promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Teď je na řadě esenciální olej. Na dvě lžíce od každé složky stačí tři kapky, ale pokud máte rádi intenzivnější vůně, dejte dvojnásobek.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nakonec pomalu přilejte dvě až tři lžíce kokosového oleje a současně hmotu míchejte. Vznikne kašička, zprvu se bude zdát moc hustá, ale sypké ingredience postupně nasají olej a struktura se do druhého dne změní ve vláčnou.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

A jste ve finále. Hotovou směs lžičkou přendejte do kelímků. Můžete ji skladovat při pokojové teplotě.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jak s pastou pracovat? Naberte prsty, případně špachtličkou z krému, a dobře rozetřete. Pro lepší vstřebatelnost doporučujeme před aplikací lehce navlhčit podpaží. Drobounké hrudky se na pokožce rozplynou.

Výroba opravdu supersnadná a efekt parádní, co říkáte?

Reklama

Načítám