Hlavní obsah

Vánoční hvězda: Tuhle péči potřebuje!

Foto: shutterstock.com

Euphorbie nebo také poinsettie je symbolem VánocFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent je tu! Začíná už v neděli. A to je ten pravý čas, kdy se na našich stolech kromě tradičních adventních věnců objeví i Euphorbia pulcherima, vánoční hvězda. Po přinesení z obchodu bude krásná s bohatými listy. Co ale dělat, aby tak nádherná zůstala i na Vánoce a její listy neopadaly?

Článek

Pravděpodobnost, že nám letos vánoční hvězda opadá, je o něco menší než v minulých letech. A to díky počasí. Tato rostlina je velmi citlivá na mráz. A začátek jejího konce si většinou způsobíme už cestou z obchodu. V tomto období se zpravidla pohybují teploty pod nulou a hvězda i na kratičké cestě k autu může namrznout. „Pokud se to stane, druhý den má listy povadlé, jako kdyby nebyla celé týdny zalitá, a ty začnou postupně opadávat,“ vysvětluje floristka Vlasta Černá Rypáčková.

Rada: Namrznutí jde předejít tím, že ji zabalíme do několika vrstev papíru. Musíme být při tom ale opatrní, protože listy hvězdy jsou poměrně křehké a snadno bychom je ulámali nebo polámali.

Jak pečovat o hvězdu? Krok za krokem!

Doma bychom měli postavit hvězdu na místo, kde bude mít polostín. Pokud máme okna situovaná na severní stranu, můžeme ji mít na parapetu, ale pozor na studený vzduch při větrání! Ve světlých místnostech orientovaných na jih či západ, ji klidně postavíme na konferenční stolek nebo jídelní stůl uprostřed místnosti. Světla by tady měla mít dost. Vhodná je pro ni pokojová teplota - ačkoli je to vánoční hvězda, zimu nemá ráda.

„Hvězdu doporučuji zalévat často, ale jen malým množstvím vody, aby substrát nevyschl,“ přidává další radu Vlasta Černá Rypáčková. Pokud odjíždíme třeba na víkend, rozhodně bychom ji neměli dělat zásoby vody, ale raději ji nechat vyschnout. To je pro ni méně nebezpečné než přemokření.

Stav substrátu se vyplatí zkontrolovat už v obchodě. Bude-li tam stát rostlina týden ve vodě, doma nám po pár dnech opadá, i když se o ni budeme starat sebelépe.

Foto: shutterstock.com

Bílá varianta je také velmi hezkáFoto: shutterstock.com

Krásná i za rok?!

I když se při pohledu na červeně zbarvenou vánoční hvězdu všichni rozplývají nad tím, jak krásně kvete, opravdové květy viděl nebo spíš zaznamenal málokdo. Jsou totiž velmi nenápadné. To, co tolik obdivujeme, jsou listy. Jejich speciálního zbarvení dosahují zahradníci tím, že mění rostlině světelný rytmus. Hvězda patří mezi takzvané krátkodenní rostliny, takže je třeba už od léta jí zařídit odpovídající podmínky - tedy delší noc a kratší den. Proto ji musíte pravidelně překrývat tmavou látkou nebo třeba odnést do koupelny bez oken. K tomu je třeba rostlinu přihnojovat a dodržovat zásady správné zálivky. Není to jednoduché a možná se nám to hned napoprvé nepovede.

Ale je otázka, zda se do takových experimentů vůbec pouštět a jestli nebude jednodušší nechat jednu hvězdu zelenou a dokoupit novou červenou, vždyť je to kombinace vánočních barev. Navíc už dávno neplatí, že Euphorbia musí být červená. I u nás už jsou běžně k dostání i bílé, mohou být také růžové, krémové nebo třeba dvoubarevné. Vyšlechtěné už jsou i vánoční hvězdy stromečkové.

A varování na závěr: vánoční hvězda je sice krásná, ale i jedovatá rostlina. Tak pozor na domácí miláčky – tedy děti i zvířata – aby se nerozhodli trochu té krásy ochutnat!

Reklama

Související témata:

Načítám