Hlavní obsah

Vánoční stromeček: Tyhle ozdoby letos frčí!

Foto: thinkstock

Trendy vás mají inspirovat, nejsou však dogma. Pokud milujete červenou barvu, není co řešitFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční skleněné koule, stromečky, andílci nebo třeba kožešinková srdíčka, koule z peří, muchomůrka, či minidortíčky? Nabídka letošních vánočních ozdob je však ještě pestřejší, vyberte si!

Článek

Dobrá zpráva pro začátek: ať už si vyberete jakékoli ozdoby, neuděláte chybu. Podle Terezy Horákové ze společnosti Ikea totiž pro kombinování a vánoční výzdobu platí jen jedno pravidlo. „Pokud se vám věci líbí, určitě je to ten správný – váš osobitý – styl, ve kterém je vám společně s vašimi blízkými příjemně a útulno. A to je zvláště o Vánocích nejdůležitější,“ říká Tereza Horáková.

Jak to vidí prodejci

Až tedy budete řešit, co nového si koupit na stromeček, vězte, že jste na tom vlastně dobře. Výrobci a prodejci to mají o něco složitější, ti musí být o krok, pardon, o rok napřed.

Foto: Le Patio

Barevné ozdoby z foukaného skla, Goodwill, 430 Kč/kusFoto: Le Patio

Veletrh slavnostních dekorací Christmasworld se totiž koná každoročně v lednu, v německém Frankfurtu nad Mohanem. A jak to chodí v praxi? „Já ozdoby vybírám vždy přímo u výrobce v Belgii v březnu. Je tedy třeba si umět představit, co bude in za sedm měsíců. Výsledkem je pokaždé nějaká crazy kolekce, takže letos máme třeba jezevčíky na pružině, londýnské telefonní budky nebo roboty v autíčku. Základem kolekce, která zmíněné ,excesy' vyvažuje, je samozřejmě klasická stříbrná a antik zlatá barva s delikátně malovanými dekoracemi, doplněnými perličkami a křišťály,“ říká Monika White z Le Patio.

Foto: kika

Ozdoby Crystal, například sob z plastu, 12 cm, za 19 Kč, skleněná koule s motivem jelena, 10 cm, za 99 KčFoto: kika

Foto: Apropos shop, Le Patio

Modrý páv na klipsu, Lisbeth Dahl, polyuretan, za 130 Kč, bílý ptáček na klipsu, Goodwill, foukané sklo, za 130 KčFoto: Apropos shop, Le Patio

Tvary: cokoli si představíte

Tradiční koule doplňují andílci, sněhuláci, stromečky, hvězdičky… Každoročně se také vracejí baletky, takže váš stromeček může doslova tančit, ale i ptáčci, včetně půvabných pávů. A pokud si z dětství nebo Vánoc strávených u babičky pamatujete houpací koníky, medvídky nebo třeba hudební nástroje, tak i ty letos v obchodech najdete.

Foto: bella rose

Ozdoba Round, Madam Stoltz, polystyrenový korpus a pírka, 11 cm, za 204 Kč/kusFoto: bella rose

Foto: Le patio

Baletky ze speciální akrylátové hmoty, ozdobené flitry a tylem, Goodwill, 430 Kč/kusFoto: Le patio

Ovšem figurky nejsou jen klasické, objevují se například Buddha, Eiffelova věž, zámecký kočár, žába, muchomůrka či minidortíčky (a ty dokonce i na podnosu s poklopem!), artyčoky…

A dekor? „Ozdoby jsou převážně lesklé, často také průhledné nebo s motivy zimy, hladké i s luxusními vzory, jako kdyby odkazovaly na tvorbu světoznámých návrhářů,“ nabízí hned několik z mnoha tipů Dagmar Christovová ze společnosti Kika Nábytek.

Foto: apropos shop

Muchomůrky, Lisbeth Dahl, sklo, průměr kulaté ozdoby 8 cm, výška oválné ozdoby 12 cm, 384 Kč za 2 kusyFoto: apropos shop

Foto: ikea

Koníček Snömys, sklo, přibližně 11 cm, 199 Kč/2 kusyFoto: ikea

Barvy: až přechází zrak

Stálice vás nepřekvapí. I letos můžete mít vánoční dekorace zlaté, stříbrné či bílé nebo červené (červeno-zelené).

Foto: ikea

Stromky Snömys, sklo, 14 cm, 199 Kč/2 kusyFoto: ikea

A co kromě nich? Podle Moniky White i Vánoce sledují módní trendy – barvy, které se objevují na oblečení, pronikají i do vánočních kolekcí. Výsledek?

Foto: kika

Ozdoby Ornex, sklo, například koule o průměru 5 cm za 39 Kč, o průměru 6 a 7 cm za 69 Kč, o průměru 8 a 10 cm za 99 KčFoto: kika

V letošním roce poznamenaném návratem 80. let je tedy v módě řada výrazných přímých barev, jako jsou například zelená, modrá, fialová, dále zářivá žlutá či růžová.

Materiály: klasické i moderní

Lenka Kocourková z À la Maison připomíná, že se zase vracíme k tradičním materiálům – skleněným, foukaným ozdobám, ručně malovaným zlatem a stříbrem, dále slaměným, drátěným a také vyrobeným z kožešin, ať už pravých či umělých. Samozřejmě se prodávají i dřevěné, látkové, keramické nebo porcelánové dekorace (dokonce i takové, které připomínají ozdoby z perníku). „K vidění jsou i nerozbitné materiály, jako je plast nebo glazovaný mačkaný papír, který na první pohled téměř nerozeznáte od skla,“ přidává další tip Renáta Pešáková z Apropos. Originálně rovněž vypadají ozdoby z peří.

Foto: apropos shop

Klasické, nebo moderní ozdoby? Vyberte si, co se vám líbí (například Eiffelova věž, Lisbeth Dahl, sklo, 10,5 cm, za 192 Kč)Foto: apropos shop

Foto: À la Maison

Srdce z umělé kožešiny, 12 cm, 350 Kč, dřevěná koule Verna, průměr 8 cm, za 290 Kč, oboje Lene BjerreFoto: À la Maison

Foto: luxury table

Porcelánové ozdoby Nostalgic Ornaments, Villeroy & Boch, 6 cm, set 5 kusů za 850 KčFoto: luxury table

Foto: apropos shop

Muffiny ve skleněném podnosu, Lisbeth Dahl, sklo, výška 13 cm, za 260 Kč/kusFoto: apropos shop

Foto: apropos shop

Červené srdce, Green Gate, 9 x 9 cm, za 179 KčFoto: apropos shop

Foto: bella rose

Koule z papíru s krajkovou stužkou Ornament, 6 cm, Jeanne d'Arc Living, za 169 KčFoto: bella rose

Máte rádi stromeček vyfešákovaný v jedné barvě a v jednom stylu, nebo spíše volíte řešení „od každého kousek", aby byl dekor co nejpestřejší? Napište nám i ostatním čtenářům!

Reklama

Související témata:

Načítám