Hlavní obsah

Vánoční světýlka? Mohou i zabít!

Foto: here.org.uk

Na dům a zahradu patří jen speciální osvětleníFoto: here.org.uk

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jako z pohádky o Santa Clausovi. Stromky zakrývá vrstva bílého sněhu a skrz něj prosvítají drobná elektrická světýlka. Také jste podlehli této romantice a použili elektrické svíčky, co máte doma připravené na Vánoce, do zahrady? Pak jste z ní udělali nebezpečné místo, které může být i životu nebezpečné.

Článek

Určeno jen pro vnitřní použití – to je nápis, který najdete na většině elektrických svíček. A jaký je důvod, že mnozí toto doporučení porušují a zdobí jimi terasy, balkony a stromky na zahradě, když vedle v regále leží zpravidla ty stejné, ale určené na ven? Cena. Zatímco elektrické řetízky doporučované do interiérů pořídíte už za stokorunu, ty venkovní jsou minimálně pětkrát dražší. Ale vyvarujete se tak nebezpečí, že se někdo zraní.

Voda nesmí škodit

V čem je největší rozdíl mezi osvětlením vnitřním a vnějším? To druhé musí být bezpečné i ve vnějším vlhkém prostředí, které je neustále vystaveno působení vody a sněhu. Jinak může dojít v lepším případě ke zkratu, který vám vyhodí pojistky v domě. Třeba právě během štědrovečerní večeře. Horší nehodu pak představuje poranění elektrickým proudem. Argument, že v zimě na zahradu prakticky nechodíte, neobstojí. Mohou se sem dostat zvědavá zvířátka a velmi často dojde k úrazu tehdy, když stromek přestane svítit a vy se jdete podívat, kde se stala chyba.

„Proto kupujte na ven jen výrobky, na kterých je uvedeno, že hodnota IP je 44 a vyšší. Písmena IP udávají odolnost vůči vniknutí prachu a vlhka a platí, že čím vyšší jsou, tím lépe. Minimální hodnota na zahradu je právě 44, kolem bazénu dokonce 65. Interiérová světla jsou nejen nebezpečná, ale na vzduchu zoxidují, zareznou a přestanou fungovat během 1–2 let," říká Petr Kodl, majitel stavební firmy. „Vyšší cena za exteriérová světla se vyplatí, neboť většinou vydrží napořád. Jediné, co může být problém, je, když by zateklo za těsnicí gumičky, ale to záleží na výrobci," dodává Petr Kodl.

Když šňůra nestačí

Světla určená do exteriéru mají zpravidla i delší přívodní kabel než ta interiérová, kde se předpokládá, že v bytě máte zásuvku v každém rohu. Venku ale většinou zásuvky nejsou. Proto bývá exteriérové osvětlení vybaveno několikametrovým přívodním kabelem, aby překlenul vzdálenost až do domu. Pokud máte větší zahradu, zřejmě pár metrů stačit nebude a vy se prodlužovačce nevyhnete. Opět je třeba koupit tu exteriérovou s označením IP44 a krytkou koncové části. Kabel dlouhý dvacet pět metrů vás přijde zhruba na 1300 korun. A to je opět důvod, proč mnozí jdou raději do rizika a sáhnou po těch interiérových. Rizikovým místem je v tomto případě hlavně místo propojení, které byste měli dobře chránit. Krátkodobě ho lze sice umístit například do plastové krabice, případně důkladně zabalit do igelitu. Ale pozor, opět jde jen o provizorní, a rozhodně ne bezpečné řešení! Problémem může totiž být i vlhkost, která se může vysrážet i pod plastovým obalem.

Při instalaci venkovních svíček také myslete na to, že musejí odolat nejen vodě a sněhu, ale i větru. Proto je dobře připevněte.

Foto: christmas-lights.com

Žárovičky nahrazují LED diodyFoto: christmas-lights.com

I když klasické žárovičky zpravidla nahrazují LED diody, které mají malou spotřebu energie, stejně byste neměli nechávat světla svítit přes noc. Abyste nemuseli myslet na to, že je máte zapnout a vypnout, pořiďte si zhruba za 150 korun časovač. Ten dáváte mezi zásuvku a kabel a lze si na něm nastavit přesný čas od kdy do kdy má zahrada svítit.

A rada na závěr: Pokud si na zahradu pořídíte barevná a blikající světýlka, svítící sněhuláky a Santa Clause, sousedé možná budou koukat s pusou otevřenou dokořán. Ale i pro venkovní výzdobu platí, že v jednoduchosti je krása.

Reklama

Související témata:

Načítám