Článek
Snažíte se vařit zdravě, ale netrávit u sporáku ani u dřezu víc času, než je nutné? Tehdy vám hodně pomůže moderní nádobí s nepřilnavým povrchem. V něm nepotřebujete suroviny tolik podlévat tukem, aby se nepřipálily. „Díky vyspělým nepřilnavým povrchům můžete značně snížit množství tuků použitých při vaření, a tím uchovat přirozené chutě a vůně, obsažené v potravinách,“ Jiří Klimša, zástupce značky Tefal.
Výrobci se snaží tyto moderní materiály stále vylepšovat. „Nová generace nepřilnavých povrchů byla vytvořena s cílem zlepšit odolnost proti poškrábání a oděru, což samozřejmě zvýší i jeho životnost, stejně jako ideální rozvod tepla po celé ploše,“ říká Jiří Klimša. Velkou výhodou je i bezpracná údržba. Mytí takového nádobí je opravdu hračka a mnohdy zvládne zcela bez problémů i čištění v myčce. Tuto možnost si rozhodně před koupí ověřte.
Podle čeho vybírat
Při výběru nepřilnavého nádobí sledujte i složení materiálu, ze kterého je vyrobeno – nemělo by v něm být olovo, a to na vnitřním ani vnějším povrchu. Stejně tak by mělo určitě být bez kadmia a PFOA, tedy perfluorooctanické kyseliny, která je klasifikována jako potenciální lidský karcinogen.
Pánve a nádobí s nepřilnavým (antiadhezním) povrchem mohou být vyrobeny v mnoha variantách. Výrobci používají různé materiály jako je titanium, teflon, kovaný hliník s keramickým povrchem, lisovaný hliník s mramorovým povrchem, ale i ocel s keramickým povrchem a mnoho dalších, často i patentovaných materiálů.
„Při výběru nepřilnavého, jinak řečeno vysoce odolného antiadhezního nádobí se zajímejte o to, jakým nejvyšším teplotám odolává. Obvykle je to do 250 °C, což je i doporučená maximální teplota pro přípravu steaků, aby byla stále zachována nutriční hodnota pokrmů. Důležité také je, pro jaký typ ohřevu je nádobí vhodné, zda je můžete použít i pro přípravu pokrmů v troubě a zda můžete použít kovové kuchyňské náčiní,“ radí produktový specialista Kasa.cz Zdeněk Pintera.
Vánoční pečení a vaření bez tuku
A co si tedy pořídit pro sváteční vaření, ale samozřejmě nejen pro ně? Zaměřili jsme se na nádobí, ale i spotřebiče, které mají právě nepřilnavý nebo takový povrch, který vám pomůže vařit, smažit a péci s minimem tuku.
Jaký povrch na pánvích a nádobí se vám nejvíc osvědčil? Napište nám!