Hlavní obsah

Vánoční vaření bez tuku? Pokud zvolíte správné nádobí, bude to hračka!

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Zkuste vařit zdravěji a vyměňte staré nádobí za moderní materiályFoto: nenetus, Shutterstock.com

Reklama

Vánoční svátky jsou v našich krajích současně i svátky dobrého jídla. A většinou hlavně toho nepříliš dietního. Jak dodržet tradice, ale přece jen ubrat na obsahu tuků? Pomůže vám vhodné nádobí!

Článek

Snažíte se vařit zdravě, ale netrávit u sporáku ani u dřezu víc času, než je nutné? Tehdy vám hodně pomůže moderní nádobí s nepřilnavým povrchem. V něm nepotřebujete suroviny tolik podlévat tukem, aby se nepřipálily. „Díky vyspělým nepřilnavým povrchům můžete značně snížit množství tuků použitých při vaření, a tím uchovat přirozené chutě a vůně, obsažené v potravinách,“ Jiří Klimša, zástupce značky Tefal.

Výrobci se snaží tyto moderní materiály stále vylepšovat. „Nová generace nepřilnavých povrchů byla vytvořena s cílem zlepšit odolnost proti poškrábání a oděru, což samozřejmě zvýší i jeho životnost, stejně jako ideální rozvod tepla po celé ploše,“ říká Jiří Klimša. Velkou výhodou je i bezpracná údržba. Mytí takového nádobí je opravdu hračka a mnohdy zvládne zcela bez problémů i čištění v myčce. Tuto možnost si rozhodně před koupí ověřte.

Foto: Tefal

S dobře rozpálenou pánví a jejím nepřilnavým povrchem dokážete smažit i zcela bez tukuFoto: Tefal

Podle čeho vybírat

Při výběru nepřilnavého nádobí sledujte i složení materiálu, ze kterého je vyrobeno – nemělo by v něm být olovo, a to na vnitřním ani vnějším povrchu. Stejně tak by mělo určitě být bez kadmia a PFOA, tedy perfluorooctanické kyseliny, která je klasifikována jako potenciální lidský karcinogen.

Pánve a nádobí s nepřilnavým (antiadhezním) povrchem mohou být vyrobeny v mnoha variantách. Výrobci používají různé materiály jako je titanium, teflon, kovaný hliník s keramickým povrchem, lisovaný hliník s mramorovým povrchem, ale i ocel s keramickým povrchem a mnoho dalších, často i patentovaných materiálů.

„Při výběru nepřilnavého, jinak řečeno vysoce odolného antiadhezního nádobí se zajímejte o to, jakým nejvyšším teplotám odolává. Obvykle je to do 250 °C, což je i doporučená maximální teplota pro přípravu steaků, aby byla stále zachována nutriční hodnota pokrmů. Důležité také je, pro jaký typ ohřevu je nádobí vhodné, zda je můžete použít i pro přípravu pokrmů v troubě a zda můžete použít kovové kuchyňské náčiní,“ radí produktový specialista Kasa.cz Zdeněk Pintera.

Vánoční pečení a vaření bez tuku

A co si tedy pořídit pro sváteční vaření, ale samozřejmě nejen pro ně? Zaměřili jsme se na nádobí, ale i spotřebiče, které mají právě nepřilnavý nebo takový povrch, který vám pomůže vařit, smažit a péci s minimem tuku.

Foto: archiv firmy

Jsou základem vaší štědrovečerní večeře řízky? Pak se neobejdete bez pořádné pánve, jako je nepřilnavá Tefal Meteor. Má Thermo-Spot, hodí se pro všechny druhy sporáků, nic se na ni nepřichytí a i krásně vypadá, cena pánve o průměru 24 cm je 659 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Je součástí vaší slavnostní tabule ryba? Abyste ji mohli chystat celou, dejte ji například na pánev Harecker, která jde na všechny sporáky i do trouby, povrch titan s keraminou, cena 2350 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Vinným klobáskám se bude líbit na nerezové silnostěnné pánvi Stein Hexadurite, která má odolný a trvanlivý třívrstvý povrch nerez-hliník-nerez, cena pánve o průměru 24 cm je 1690 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Chcete připravit slavnostní snídani? Jestli mají být hlavním chodem palačinky, pak se vám bude hodit nepřilnavá pánev Tefal Character s Thermo-Spotem, cena za průměr 25 cm: 649 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Došly milované vanilkové rohlíčky? Na pečení další várky by se mohl hodit pečicí plech Aston Champagne, třívrstvý antiadhezní povrch, 35 x 25 x 6 cm, hodí se i na zapékání masa nebo těstovin, cena: 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Z každé snídaně udělá tu sváteční chvíli, když na lívance nebo volská oka použijete pánvičku Renberg RB-1160 se smajlíky, nepřilnavý povrch, z tlakově litého hliníku, cena za průměr 26 cm: 685 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Oválný keramický pekáč Papillote z burgund keramiky je vhodný do trouby i mikrovlnky, odolný proti poškrábání a nárazu – lze použít v mikrovlnce, troubě, mrazáku a lednici, 41 x 24 x 10,5 cm, cena: 2279 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): I smažit se dá zdravěji – třeba díky fritéze Tefal FZ 701015, které na kilo hranolek stačí lžíce oleje, cena 3999 Kč. Pečínku nebo celé kuře zase zvládnete zcela bez tuku s horkovzdušnou fritézou Klarstein VitAir Turbo, cena: 3919 KčFoto: archiv firmy

Jaký povrch na pánvích a nádobí se vám nejvíc osvědčil? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám