Hlavní obsah

Večeře do 100 Kč: Krémové rizoto pro milovníky hub

Foto: Petr Makovička

Nasbírali jste v lese čerstvé houby? Šup s nimi do rizota!Foto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli jste na houbách a kromě osvědčených receptů byste rádi zkusili něco nového? Co třeba krémové houbové rizoto? Je hotové do půl hodinky a bude vám stačit jedna pánev. Navíc vás jedna porce vyjde na 38 korun!

Článek

Musím přiznat, že rizoto na jídelním lístku nebo doma k večeři mě většinou odradilo. Vždycky se mi vynořily vzpomínky na školní jídelnu, kde byla na talíři hora divně chutnající rýže zasypaná eidamem a k tomu kyselá okurka. Pak jsem ale ochutnala jeho krémovou verzi, a od té doby doma jiné nedělám! A pokud nemáte žádný úlovek z lesa, bude skvělé i z žampionů. A jako bonus přidávám i další tipy na jiné varianty rizota!

Do nákupního seznamu pro dvě osoby si napište následující: 200 g arborio rýže, 500 ml drůbežího vývaru, 250 g čerstvého hrášku, 100 g lilku, 150 g žampionů, 50 g sýra italského typu, 200 g cherry rajčátek, 1 cibuli, 1 lžíci másla, olej, sůl, pepř.

Foto: Petr Makovička

Ingredience nutné pro přípravuFoto: Petr Makovička

Krémová rýže

Nejprve si připravte hlubokou pánev. Lilky pokrájejte na plátky, osolte a nechte vypotit. Žampiony nakrájejte na větší kusy a cibulku nadrobno. Nakonec na kousky nakrájejte i osušený lilek. V pánvi rozpalte olej a osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte pokrájené žampiony, lilek a restujte, dokud nechytnou barvu.

Foto: Petr Makovička

Lilky osolte a žampiony pokrájejteFoto: Petr Makovička

Poté vsypte nepropláchnutou rýži a smažte asi 3 minuty. Měla by chytit zlatou barvu. Vývar si připravte na vedlejší plotně a po celou dobu vaření zahřívejte. Přidávejte po naběračkách do pánve, rýže by měla být vždycky mírně potopená. 5 minut před koncem přidejte vyloupaný hrášek a na plátky pokrájená rajčátka. Zelenina by měla být jen prohřátá. Po 20–25 minutách ochutnejte, zda je už rýže měkká.Vařit by se měla na mírném plameni a neměla by se moc míchat. Na závěr vmíchejte máslo, nastrouhaný sýr a dochuťte. Ihned podávejte.

Foto: Petr Makovička

Zrnka rýže by měla mít po chvilce zlatou barvuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pravidelně podlévejte vývaremFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Osmahněte cherry rajčátka a přímíchejte sýrFoto: Petr Makovička

Tipy a triky od Markéty

  • Rýži na rizoto nikdy neproplachujte, vyplavíte z ní škrob, který způsobuje krémovou konzistenci rizota.
  • Tento typ rýže se vaří al dente, tedy na skus. Uprostřed zrnka by měla zůstat bílá tečka.
  • Nejlépe se hodí drůbeží vývar, dodá rýži skvělou chuť a nemusíte používat už žádná jiná dochucovadla.
  • Vařte rýži vždy dle doporučení na zadní straně obalu. Některé značky stačí vařit kratší dobu, u jiných potřebujete i 20–25 minut.
  • Podle chuti můžete do rizota přidat téměř cokoli, na co máte chuť nebo máte zrovna po ruce.
Foto: Petr Makovička

Ať se vám rizoto povede!Foto: Petr Makovička

Další tipy na rizota

Šafránové rizoto s liškamiNa dvě porce si připravte větší hrst pokrájených lišek, 200 g arborio rýže, 500 ml drůbežího vývaru, 100 ml bílého vína, 50 g parmezánu, 0,5 g šafránu, 1 lžíci másla, 1 cibuli, olej, sůl a pepř. Lišky osmahněte na cibulce a vsypte rýži. Zalijte bílým vínem, okořeňte šafránem a začněte podlévat vývarem. Po uvaření vmíchejte nastrouhaný parmezán a okořeňte.

Rizoto s hříbkyBudete potřebovat dvě hrsti hřibů, 200 g rýže, 400 ml drůbežího vývaru, 100 ml smetany na vaření, 50 g parmezánu, 1 cibuli, 1 lžíci másla, sůl a pepř. Houby osmahněte na cibulce, přidejte rýži a zalijte drůbežím vývarem. Po 10 minutách přidejte smetanu a vařte doměkka. Na závěr vmíchejte máslo, parmezán a dochuťte.

Zapečené rizoto s houbami a vejciPro dvě osoby si připravte 200 g rýže, 400 ml drůbežího vývaru, 100 ml smetany na vaření, 2 hrsti hub, 1 hrst brokolice, 2 vejce, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžíci másla, sýr na zapékání, sůl a pepř. Houby osmahněte na cibulce, přidejte česnek, brokolici a rýži. Až bude rýže dozlatova, podlejte vývarem a smetanou. Po uvaření dochuťte máslem, solí a pepřem. Rozdělte do dvou zapékacích mističek, zalijte rozkvedlaným vajíčkem a posypte sýrem. Nechte zapéct v troubě. Další variantou je, že vyhloubíte do rizota důlek, rozklepnete vejce a zasypete sýrem.

Jestliže jste na tom s chutěmi podobně jako já, krémová verze vás určitě nadchne. Rizoto je nejen skvělé k večeři, kdy opravdu nemáte moc času trávit v kuchyni, ale můžete z něj udělat i slavnostnější variantu třeba na nedělní oběd. Záleží jen na vás. Další dobroty v podobě rizota najdete v receptech šéfkuchařů nebo zde.

Dáváte přednost italskému krémovému rizotu nebo našemu „českému“, jak ho znáte z dětství? Napište mi do diskuse!

Reklama

Načítám