Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Sekaná – pro některé česká klasika, která možná příliš nenadchne, pro jiné oblíbené jídlo. A věřte, že tento pokrm se dá připravit opravdu chutně. Třeba po italsku!

20 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 600 g brambor
  • 1 trochu strouhanky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 dl mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst černých oliv
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 ks kořenové petržele
  • 2 ks vejce
  • 1 ks rohlíku
  • 1 ks cibule
  • 2 ks anglické slaniny
  • 300 g hovězího mletého masa
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Postup

01.

Začněte cibulkou, kterou nadrobno nakrájejte a dejte do mísy k mletému masu. Přidejte na kolečka nakrájené olivy, nasekanou petrželku a bazalku a promíchejte. Rohlík nakrájejte na plátky a rychle namočte v mléce, neměl by být příliš nasáklý. Po namočení ho ještě pokrájejte na drobné kostičky a přidejte do směsi. Rozklepněte dvě vejce a celou směs dochuťte utřeným česnekem, solí a pepřem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Rukou vytvarujte šišku a dejte ji do zapékací misky, kterou předtím vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pod šišku sekané nezapomeňte dát dva plátky slaniny a následně ji ještě celou obalit slaninou na povrchu. Maso bude díky tomu krásně šťavnaté a získá na chuti i vůni. Dejte péct do trouby na 40 minut při 160 stupních Celsia. Po 40 minutách zvedněte teplotu na 180 stupňů Celsia a pečte ještě půl hodinky, aby se slanina hezky vypekla.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Jako příloha jsou ideální pečené brambory. Očištěné je nakrájejte na měsíčky a dejte do pekáčku s trochou oleje, osolte a opepřete. Pečte asi 20–30 minut při 180 stupních Celsia. Brambory můžete přidat během pečení k sekané, nasáknou chuť z vypečené šťávy. Další ideální přílohou je krémová bramborová kaše nebo směs listových salátů dochucená olivovým olejem a citronem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A další tipy? Pokud nešetříte, místo anglické slaniny je ideální použít italskou pancettu. Je mnohem jemnější a daleko chutnější.

V sekané budou moc dobrá i sušená rajčata, houby, kapary, mortadela (jemný italský salám), strouhaný parmezán, a podobně. Na chuť můžete do směsi přidat i čerstvý rozmarýn. Maso krásně provoní.

Reklama

Související témata:

Načítám