Hlavní obsah

Večeře do 100 Kč: Sekaná po italsku

Foto: Petr Makovička

Podlehněte i vy chuti sekané na italský způsob!

Sekaná – pro některé česká klasika, která možná příliš nenadchne. V nové řadě vaření s Markétou, kdy vám každou neděli představíme recept, podle kterého uvaříte dvě porce do 100 korun, vám ale tentokrát dokážeme, že sekanou lze připravit neuvěřitelně chutně. Po italsku!

Článek

Já osobně tu naši sekanou moc v lásce nemám, a tak jsem pořád přemýšlela, jak ji udělat, aby byla opravdu dobrá, cenově dostupná, a přitom z kvalitních surovin. Úkol se zdál skoro nesplnitelný, ale nakonec to přece jen šlo. A jak se povedla? Na výsledek se podívejte sami! Jedna porce dnešní dobroty vás přijde zhruba na 35 korun.

Na sekanou pro čtyři osoby si připravte následující:300 g mletého výběrového hovězího masa nebo zadního hovězího (vlastnoručně umletého), 2 plátky anglické slaniny, 1 cibuli, 1 rohlík, 2 vejce, čerstvou petržel, bazalku, hrst černých oliv, 3 stroužky česneku, mléko, sůl, pepř, trochu strouhanky, 600 g brambor a olej.

Foto: Petr Makovička

Potřebné suroviny

Voňavé masíčko

Začněte cibulkou, kterou nadrobno nakrájejte a dejte do mísy k mletému masu. Přidejte na kolečka nakrájené olivy, nasekanou petrželku a bazalku a promíchejte. Rohlík nakrájejte na plátky a rychle namočte v mléce, neměl by být příliš nasáklý. Po namočení ho ještě pokrájejte na drobné kostičky a přidejte do směsi. Rozklepněte dvě vejce a celou směs dochuťte utřeným česnekem, solí a pepřem.

Foto: Petr Makovička

Smíchejte cibuli s masem

Foto: Petr Makovička

Česnek nesmí chybět

Foto: Petr Makovička

Rohlík namočte a nakrájejte na kostky

Foto: Petr Makovička

Do směsi nakonec přidejte i vejce

Rukou vytvarujte šišku a dejte ji do zapékací misky, kterou předtím vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pod šišku sekané nezapomeňte dát dva plátky slaniny a následně ji ještě celou obalit slaninou na povrchu. Maso bude díky tomu krásně šťavnaté a získá na chuti i vůni. Dejte péct do trouby na 40 minut při 160 stupních Celsia. Po 40 minutách zvedněte teplotu na 180 stupňů Celsia a pečte ještě půl hodinky, aby se slanina hezky vypekla.

Foto: Petr Makovička

Maso pečlivě promíchejte

Foto: Petr Makovička

Pekáček vysypte strouhankou a vyložte slaninou

Foto: Petr Makovička

Šišku sekané do pekáčku položte

Foto: Petr Makovička

Obalte slaninou a dejte péct

Pečené brambory

Jako příloha jsou ideální pečené brambory. Očištěné je nakrájejte na měsíčky a dejte do pekáčku s trochou oleje, osolte a opepřete. Pečte asi 20–30 minut při 180 stupních Celsia. Brambory můžete přidat během pečení k sekané, nasáknou chuť z vypečené šťávy.

Foto: Petr Makovička

A máte hotovo!

Tipy a triky od Markéty

  • Pokud nešetříte, místo anglické slaniny je ideální použít italskou pancettu. Je mnohem jemnější a daleko chutnější.
  • V sekané budou moc dobrá i sušená rajčata, houby, kapary, mortadela (jemný italský salám), strouhaný parmezán, a podobně. Na chuť můžete do směsi přidat i čerstvý rozmarýn. Maso krásně provoní.
  • Jestli zvolíte místo čistého hovězího masa mleté vepřové nebo směs hovězího a vepřového, s přidanou slaninou bude jídlo už moc tučné a těžké.
  • Další ideální přílohou je krémová bramborová kaše ( recept najdete ZDE) nebo směs listových salátů dochucená olivovým olejem a citronem.

Vařit kvalitně ještě neznamená, že za výsledné jídlo utratíte majlant. To není cíl asi nikoho z nás. Za kvalitu si určitě něco málo připlatíte, ale záhy zjistíte, že to ve výsledku není zase o tolik vyšší částka. Kvalitních surovin totiž sníte daleko méně, protože vás více zasytí. A pak stačí už jen pár triků, jak ušetřit. Například domácí těstoviny vás vyjdou jen na pár korun a jejich chuť se s kupovanými nedá rozhodně srovnávat, tip na ně najdete ZDE.

Jak děláte sekanou doma vy? Kupujete už hotové mleté maso, nebo si ho připravujete sami? Napište mi do diskuse, budu se těšit na vaše názory.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama