Článek

Foto: Petr Makovička
Postup
01.
Začněte cibulkou, kterou nadrobno nakrájejte a dejte do mísy k mletému masu. Přidejte na kolečka nakrájené olivy, nasekanou petrželku a bazalku a promíchejte. Rohlík nakrájejte na plátky a rychle namočte v mléce, neměl by být příliš nasáklý. Po namočení ho ještě pokrájejte na drobné kostičky a přidejte do směsi. Rozklepněte dvě vejce a celou směs dochuťte utřeným česnekem, solí a pepřem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička
02.
Rukou vytvarujte šišku a dejte ji do zapékací misky, kterou předtím vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pod šišku sekané nezapomeňte dát dva plátky slaniny a následně ji ještě celou obalit slaninou na povrchu. Maso bude díky tomu krásně šťavnaté a získá na chuti i vůni. Dejte péct do trouby na 40 minut při 160 stupních Celsia. Po 40 minutách zvedněte teplotu na 180 stupňů Celsia a pečte ještě půl hodinky, aby se slanina hezky vypekla.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička
03.
Jako příloha jsou ideální pečené brambory. Očištěné je nakrájejte na měsíčky a dejte do pekáčku s trochou oleje, osolte a opepřete. Pečte asi 20–30 minut při 180 stupních Celsia. Brambory můžete přidat během pečení k sekané, nasáknou chuť z vypečené šťávy. Další ideální přílohou je krémová bramborová kaše nebo směs listových salátů dochucená olivovým olejem a citronem.

Foto: Petr Makovička
A další tipy? Pokud nešetříte, místo anglické slaniny je ideální použít italskou pancettu. Je mnohem jemnější a daleko chutnější.
V sekané budou moc dobrá i sušená rajčata, houby, kapary, mortadela (jemný italský salám), strouhaný parmezán, a podobně. Na chuť můžete do směsi přidat i čerstvý rozmarýn. Maso krásně provoní.