Hlavní obsah

Veronika Žilková: Milujte život, dokud je čas!

Foto: Mona Martinů

Život bez iluzí i tak stojí za to...Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, milujte život! Nebojte se, dnešní fejeton nebude nábor ani do řad „jehovistů" ani „hipísáků“. Je to vzkaz od mého 53letého kamaráda, který zazněl na jeho pohřbu.

Článek

Věděl, že brzy umře, a tak napsal pár vět na rozloučenou. Ten jeho poslední vzkaz byl: Milujte život!

Kolikrát slyšíme v reklamě, jak bude život skvělý, úžasný a nádherný, pokud:

  • vypijeme kafe určité značky,
  • svezeme se autem určité značky,
  • pořídíme si mobilního operátora určité značky.

Všichni už jsme podvědomě podráždění a nevěřící, když zazní tyto reklamy nabízející super svět. Už jsme zjistili od nejmenších po nejstarší, že nabízené věci dokonalý zázrak nedokážou. Že se život zakoupením určitého předmětu zásadně nezlepší.

Děti zjistí, že zakoupená Barbie netančí tak krásně jako v TV reklamě, a už vůbec to nedokáže sama. Puberťáci nesbalí tu krásnou slečnu z reklamy, i kdyby kouzelných bonbonů, po kterých je svěží dech, snědli vagon. Holkám i s nejúžasnější vložkou nepřijde den, kdy menstruují, mají špatnou náladu a bolí je břicho, jako nejúžasnější.

Mladé maminky super sirup na teplotku a kašlík nezbaví šíleného strachu o zdraví jejich miminka. Tatínkům sebelepší taška na střechu nevyřeší strach, že na tu tašku nevydělají peníze. Ani senioři s prášky na erekci, na bolesti kloubů či s plenami proti úniku moči nejsou šťastnější.

Žádná věc nám sama od sebe hezčí život nezajistí.

Život máme každý takový, jak nám ho osud zamíchal. Jsou období, kdy se nám daří v práci, a doma nedaří. Pak se to doma urovná, a zase v práci to jde z kopce.

Někdo je šťastný v pubertě, má spoustu kamarádů. Druhý se trápí pupínky, nadváhou a osaměním. Za pár let se to prohodí. Šťastný puberťák se špatně ožení, rozvede se a začne pít. Ten, který probrečel pubertu,se najde a s partnerem začne šťastný život.

Některá žena má děti se samými jedničkami, jenže pak se osud zamíchá a vzorné děti ji strčí do domova důchodců. Jiná děti mít nemůže, až vypláče všechny slzy, najde si vdovce s dítětem a časem se stane nejmilovanější babičkou.

Jsou holky, které se líbí klukům v mládí, a pak už ne.

Jsou holky, které se líbí mužům až později.

Jsou kluci, kteří sbalí každou, ale v manželství jsou nepoužitelní.

Jsou kluci, kterým se všichni smáli, a oni pak vystudují, zbohatnou a můžou si vybírat mezi všemi kráskami světa.

Když se tak člověk podívá kolem sebe, vidí, že je to vlastně rozdáno spravedlivě. A když se podívá každý z nás na svůj život, musí to víceméně potvrdit. Období těžká střídají období lehká. Úspěch střídá neúspěch. A neúspěch je po čase zase vystřídán úspěchem.

Nahoru, dolů. Vlna života ve slaném moři. Mimochodem víte, že stejné slané složení, jako má mořská voda, najdeme i v našich slzách, které vypláčeme, i v plodové vodě, ve které jsme se vyvinuli? Proč to tak všechno je?

Příroda, kolotoč osudu a vlna života jsou složitější, než jsme schopní pochopit, natož ovlivnit. Co pochopit můžeme, je věta umírajícího – milujte život. Každý ten svůj vlastní život.

Staré přísloví praví: Náš život je jako dětská košilka – krátký a pokakaný.

Milujme ho přesně takový, jaký je.

Hezký den.

Načítám