Hlavní obsah

Veronika Žilková: Spiderman prezidentem ČR!

Foto: Mona Martinů

Chce se mi řvát. A vám ne?Foto: Mona Martinů

Reklama

Přímou volbu prezidenta známe jen z amerických filmů. A všechny americké filmy mají předepsaný happyend. Hollywoodští tvůrci totiž vědí, že Američan potřebuje z kina odcházet s radostným pocitem, že v USA je dobře. A u nás je jak?

Článek

Nedělejte z nás voly! …se mi chce nahlas zařvat.

Kdy? Když se v ulici místo fungujícího papírnictví zničehož nic objeví herna. Herna, kde lítaj peníze. Ty „vaše“ do kapes „jejich". Herna, kde otcové se slabou vůlí nechávají na automatech nejprve část výplaty, pak celou, pak zastaví rodinný majetek, a nakonec se oběsí.

Kdo umožní, aby v malém městečku bylo více heren než papírnictví? Ten, kdo z toho má peníze. Jakýsi pan Zlý. Ovšem pan Zlý si musí koupit povolení od obce a ta musí mít povolení od vlády, že smí být více heren než papírnictví, cukráren, hračkáren či pekáren. Co je svět světem, existuje pan Zlý, ale jeho pomocníci nesmí být zároveň námi zvolení ochránci. Vlastně si tak z našich daní platíme své zlo.

Nedělejte z nás voly! …se mi chce nahlas zařvat.

Kdy? Když v lékárně důchodce zaplatí celý důchod za předražené léky. Kdo je předražil? Ten, kdo z toho má zisk. Jakýsi pan Zlý. Ale i tomu to musela povolit státní organizace, zákon schválený poslanci a podpořený vládou.

Ano, dovolili mu to ti všichni, které platíme ze svých daní, abychom mohli klidně spát a nevzbudili se jednoho dne jako důchodci, co nemají na léky. Proč to udělali? Protože od pana Zlého dostali dárečky, penízky, úplatky. Prostě nás prodali.

Jako když hlídač pokladu dostane od zloděje provizi z lupu. Do kapsy jednu diamantovou čelenku. A ráno, když se na to přijde, zvolá: Ale já hlídal celou noc! Hlídal a zároveň pokladnici zloději otevřel.

Nedělejte z nás voly! …se mi chce nahlas zařvat.

Kdy? Když nevíte, co je jedovaté v obchodě. Za peníze, které vyděláte, chcete nakoupit potraviny pro sebe i své blízké. Pak najednou se objeví zpráva o smrtelně jedovaté potravině. Zelenině, vaječné moučce… Stojíte před regálem a zvažujete, jestli smrt hlady není nakonec to nejlepší řešení.

Kdo neohlídal náš klid a bezpečí? Pan Zlý, který chtěl ušetřit. Na nás. Ošidil nás, místo vajec přimíchal levné barvivo. Ze svých daní si platíme hlídače, kontrolory… Pan Zlý je přeplatil, a oni se ve chvíli podvodu zrovna dívali z okna. Raději nechají otrávit své spoluobčany, přátele, kamarády a za získaný úplatek si koupí něco, čím zahluší své svědomí.

Nedělejte z nás voly! …se mi chce nahlas zařvat.

Kdy? Když se námi zvolení a námi placení poslanci chovají tak, že bychom si k nim v hospodě ani nepřisedli. Kdokoli z nás se takhle chovat ve svém zaměstnání, tak nás vyhodí.

Náplň jejich práce je chránit své voliče. Hlídat výši cen, nájmů, bezpečí potravin, školství, zdravotnictví, bezpečí na ulicích… Mají hlídat morálku. Místo toho hlídají sami sebe. Strkají se lokty jako třeťáci ve školní lavici: „To je moje půlka! Ne, to je moje půlka! Nestrkej lokty na moji půlku, nebo na tebe řeknu že…“ Peníze, které rozhazují a za které se hádají v teplé sněmovně, chybí ve vaší obci na kanalizaci, ve vaší škole na omítku, ve vaší nemocnici na zdraví vašich blízkých…

Nedělejte z nás voly! …se mi chce nahlas zařvat.

Čeká nás první přímá volba prezidenta. Mám už kandidáta, který nás zachrání. Spiderman!! Ten si přece s panem Zlým poradil. A v každém díle!!!

Zvolme za prezidenta ČR Spidermana! Do svých sítí pochytá všechny padouchy, a bude i u nás zase dobře.

Reklama

Načítám