Hlavní obsah

Věty, které vás i jeho bolí!

Foto: Thinkstock

Některé věty nelze vzít zpětFoto: Thinkstock

Reklama

„Kde já mohla být, já mohla tančit!“ Taky se při vzpomínce na plačící Helenu Růžičkovou v jednom z filmů o rodině Homolkových neubráníte úsměvu? Jenže v reálném životě takové situace tak legrační nejsou. Jsou totiž věty, které druhého bolí. Na co jsou hákliví muži, a čím naopak bezpečně raníte ženu? Víme to!

Článek

Milujete se, je vám spolu dobře, přesto občas vypustíte z úst něco, co toho druhého může zamrzet. A pokud se trefíte do citlivého místa, může to vašeho partnera velmi zranit. A jestli takhle „ujíždíte“ častěji, zaděláváte si na velký problém…

Tohle bolí muže!

Obecně jsou lidé hákliví v oblastech, které pro ně mají nezdravě velký význam nebo jsou v nich slabí a jsou si toho vědomi. „Konkrétně muži nejvíce trpí, pokud je žena srovnává s úspěšnějšími muži. Také jsou samozřejmě citliví na oblast pracovního a finančního úspěchu,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz. Následující věty nebo jejich obdoby svým mužům proto dámy raději neříkejte!

  • Proč jsem si tě jenom brala, připomeň mi to, prosím! – Ukazujete tím, že jste se špatně rozhodla, vybrala si nevhodného partnera. No koho by se tohle nedotklo?!
  • Já byla tak mladá, všechno jsem měla před sebou, a koukej, jak jsem s tebou dopadla – To je snad ještě těžší kalibr než první věta. Opět dáváte najevo nespokojenost s partnerem, ale navíc mu sdělujete, že se s ním máte hůř než bez něj. To vážně zabolí!
  • Rozpadá se nám auto, děti nikdy neviděly moře, ale ty si o zvýšení platu samozřejmě neřekneš – V překladu to znamená „Nejsi schopen se postarat o rodinu, trpíme nouzí, a navíc jsi srab a nedokážeš si prosadit, co ti náleží". V tu chvíli se muž skutečně příliš mužně necítí.
  • Říkala mi Jarka, že jejího Tondu zase povýšili. No jo no, ty sice pořád nic, ale třeba se dočkáš – Jako kdybyste sypaly sůl do otevřené rány. Tonda je sice o dost schopnější, ale vy už jste si zvykla, že máte doma troubu. Přesně tohle jste svému partnerovi řekla.

Důvod, proč jsou muži tolik citliví na oblast peněz a kariéry, je jednoduchý. „Jsou tak po staletí vychováváni. Mají zajistit rodinu a mají být ti dominantní. Pokud svou funkci úspěšného a zajištěného neplní, mají z toho nepříjemné myšlenky,“ vysvětluje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Mnoho z nás dříve mluví, než myslíFoto: Thinkstock

Tohle ženě neříkejte!

Naopak něžné pohlaví není úspěchem v práci a penězi tolik ovlivněno. Ženy jsou citlivé především na svůj vzhled, ale důvod je stejný jako u mužů. „Máme být hezké, máme umět dobře vařit, starat se o domácnost, a nyní bychom už také měly být chytré. Každá žena je tak háklivá na nejapné poznámky týkající se vzhledu, postavy a také toho, jak a co uvaří, zda je dobrou mámou a podobně,“ vyjmenovává Lenka Černá s tím, že v poslední době ženy zajímá i to, zda jsou stejně, nebo méně úspěšné (schopné) jako muži.

Tak se nedivte, že po následujících větách se žádná žena rozhodně dobře cítit nebude:

  • Tomu nerozumíš, to se tě netýká – Muž tím ženě říká, že on je ten chytřejší. Že její mozek na danou věc nestačí, ale jeho to zvládá s přehledem. Snižuje tím své partnerce sebevědomí a ubližuje jí.
  • Bože, chováš se jako tvoje matka! – Tahle věta zraňuje dvojnásob. V prvé řadě muž urazil partnerčinu matku, tedy někoho, koho jeho žena miluje. V druhé řadě pak využívá toho, že tchyně má nějaké nedostatky, o nichž její dcera ví a chce se jich v životě vyvarovat.
  • Nepřibrala jsi? Ty šaty jsou ti těsnější, zdá se mi – Tak tohle je dost odvážná věta. Muž ženě cinká na nepříjemné emoce v oblasti vzhledu, který je pro ni důležitý. Ženy se chtějí svým mužům líbit a tahle věta naznačuje, že to tak být nemusí, a navíc se vynořuje obava z toho, že přijde sokyně, která bude hubenější, hezčí, prsatější a podobně.

Pozor na to, kazíte si pohodu

Přestože jsou předešlé věty možná trochu nadnesené, přemýšlejte, co svému partnerovi či partnerce říkáte. Vážně můžete ubližovat a z dlouhodobého hlediska to může skončit katastrofálně. „Lidé by se spolu měli cítit dobře. Kritika samozřejmě do vztahu patří, ale měla by mít zdravý motiv a měla by být pronášena citlivě,“ vysvětluje Lenka Černá. Pokud chcete toho druhého jemnou kritikou někam posunout, je to v pořádku. Bohužel většinou kritizujeme v afektu a ze zcela špatných důvodů. „Chceme ve vzteku tomu druhému ublížit, dokázat si vlastní hodnoty, předvést se před kamarády a podobně. V takovém případě kritika jen a jen ublíží, nikdy nepomůže,“ dodává Lenka Černá.

Foto: Isifa

Rodinná pohoda je velmi křehkáFoto: Isifa

Podle ní je základem všeho zpětná vazba. Jen tak si ten, co útočí či kritizuje, má šanci uvědomit, že vlastně ubližuje? Řekněte si navzájem, které věty vás zraňují a proč. Napište je na kus papíru a slibte si, že už je nikdy nevypustíte z úst.

A když se vám to nepodaří dodržet, vždy se ptejte „proč to říkám?“, „Jaký je cíl téhle věty?“

Vzájemná upřímnost, upřímnost k sobě samému a umění spolu mluvit jsou jednoduše základem fungujícího vztahu. A v tom si partneři vzájemně neubližují!

A co vy? Vyletí vám občas z úst něco, co vašeho partnera zraní? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Načítám