Hlavní obsah

Víkendové vaření: Letní kuřátko

Foto: Petr Makovička

Markéta se opět vyznamenala

Venku zasvítily první jarní paprsky a vy už si živě představujete, jak se budete procházet po pláži v oblíbeném přímořském letovisku? Na prosluněnou dovolenou se těší snad každý z nás, ale co dělat, když si na zasloužené volno ještě budete muset počkat? Zkuste se létu přiblížit kuřátkem na středomořský způsob. Jak na něj, vám ukážu v tomto dílu Víkendového vaření!

Článek

Na mé oblíbené letní kuře seženete suroviny v jakémkoli ročním období, tak jen do toho, provoňte si domácnost už nyní!

Na kuře na citronech pro 4 osoby budete potřebovat: 12 kuřecích horních stehen nebo 4 kuřecí stehna, 2 citrony, 2 dcl suchého bílého vína, tymián, olej, pepř, sůl, 2 hrnky rýže basmati. Na kuřecí vývar se zeleninou: 3 kuřecí skelety, 1 malý celer, 1 petržel, 2 mrkve, 1/3 pórku, 5 stroužků česneku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček celého pepře, polévkové bylinky.

Foto: Petr Makovička

Co budete potřebovat?

Silný vývar

Začněte tři hodiny předem, kdy si připravíte silný kuřecí vývar se zeleninou. Kuřecí skelety omyjte a vložte do hrnce, přidejte na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu, nasekané čerstvé bylinky, koření a zalijte dvěma litry vody.

Foto: Petr Makovička

Nepospíchejte, vyplatí se to!

Nechte vařit na malém plameni asi dvě a půl hodiny částečně přikryté pokličkou. Poté vývar sceďte, čistý vraťte zpátky na plotnu a přidejte stroužky česneku, nechte vařit ještě asi 30 minut na mírném plameni.

Foto: Petr Makovička

Vývar by měl být opravdu silný

Foto: Petr Makovička

Na uvedené množství postačí dva litry vody

Foto: Petr Makovička

Hotový vývar krásně ovoní stroužek česneku

Stehýnka se musí zprudka opéct

Kuřecí stehýnka důkladně vyperte ve vodě a osušte pomocí papírové utěrky. Na větší pánvi rozpalte olej a zprudka osolená a opepřená stehna osmažte, aby se udělala kůrčička. Připravte si pekáček a stehna do něj přendejte. Do zbylé šťávy na pánvi vlijte bílé víno a nechte vyvařit alkohol, šťávu zredukujte na ½ původního množství a zalijte jí maso v pekáčku.

Foto: Petr Makovička

Výpek z kuřecích stehen ještě použijete!

Z citronu pomocí malého nožíku odřezejte kůru a nakrájejte ho na plátky. Odstraňte všechny pecky a poklaďte do výpeku ke kuřeti. Podlijte dvěma naběračkami vývaru a přidejte snítky tymiánu. Dejte péct do trouby na 50 minut při 180 °C.

Foto: Petr Makovička

Oloupaný citron nakrájejte na kolečka

Foto: Petr Makovička

Vše naskládejte do pekáčku a dejte péct

Jako přílohu si připravte rýži typu basmati. Do hrnce dejte 4 hrnky vody s vývarem v poměru 1 : 1 a přidejte rýži. Osolte a uvařte podle návodu na obalu. Servírujte ozdobené čerstvým tymiánem a se sklenkou dobrého bílého vína.

Foto: Petr Makovička

Jako příloha je vhodná rýže

Tipy a triky od Markéty:

  • Silný vývar můžete připravit dopředu a zamrazit do formiček na led. Máte ho tak vždy po ruce ve snadném dávkování.
  • Vývar by měl být opravdu silný, odrazí se na chuti masa.
  • Nedoporučuji použít moc kyselé víno, dostatečnou kyselost zaručí citrony.
  • Místo tymiánu můžete použít i jiné bylinky, například saturejku, rozmarýn nebo šalvěj.
  • Jako obměnu zkuste přidat nakládané olivy, pro barvu zelené i černé.
  • Nemáte rádi kuře? Tak zkuste stejný recept, ale s rybou. A můžete přidat ještě bazalku.
  • Zbylý vývar zamrazte nebo z něj udělejte skvělou polévku.
  • Jako příloha se ještě hodí pečené brambory, čerstvá bagetka nebo svěží salát.

Při focení to vonělo celou redakcí až na chodbu. Všem se dělaly chutě, a už jsme si přáli, aby bylo venku teplo a mohli jsme sedět ve stínu a pochutnávat si na letních dobrotách. Zkusíte se s námi také naladit na letní pohodu?

A jaké recepty vyvolávají vzpomínky na léto ve vás? Zkusíte náš tip na recept? Napište mi do diskuse nebo na e-mail!

ynezorPumanzeSaNyknalC