Hlavní obsah

Víkendové vaření: Pudinkový koláč

Foto: Petr Makovička

Vynikající pudinkový koláč s malinami

Také si neumíte představit oběd bez sladké tečky na závěr? Nebo rádi mlsáte až večer? Pro všechny případy je dobré mít po ruce nějakou dobrotu, která vaši nezadržitelnou chuť na sladké rychle uspokojí. Víkendové vaření s Markétou je tady a s ním i tip na skvělý netradiční koláč s kokosem a malinami. Zní to náročně, ale nenechte se zmást, je až překvapivě snadný.

Článek

Na tenhle koláč jsem narazila náhodou v jednom pekařství a přiznávám, že to byla láska na první ochutnání. A abych pro něj nemusela běhat každý den, rozhodla jsem se přijít receptu na kloub a zkusila jsem ho „uplácat“ doma sama. A světe, div se, on se povedl hned na první pokus! Ještě jsem ho „vylepšila“ o malinovou omáčku a rum a o výsledný recept se teď podělím i s vámi!

Foto: Petr Makovička

Vše, co budete potřebovat

Na těsto si připravte: 350 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 200 g másla (Hera), ½ sáčku prášku do pečiva, 3 vejce, citronová kůra z jednoho bio citronu Na pudinkovou náplň: 1 a ½ sáčku vanilkového pudinku, 4 lžíce strouhaného kokosu, 3 lžíce cukru, 0,08 l rumu (2 velké panáky), 2 vejce a ½ litru mléka Na omáčku: 250 g malin (čerstvé nebo mražené), cukr podle chuti

Foto: Petr Makovička

Smíchejte ingredience na těsto

Foto: Petr Makovička

Těsto důkladně propracujte

Foto: Petr Makovička

Těsto prsty vtlačte do formy

Těsto se musí chladit

Vyšší plech nebo keramickou formu na dort si vymažte máslem a vysypte moukou. Postupně smíchejte všechny suroviny na těsto tak, aby vám nevznikly hrudky – tedy pěkně odspoda vařečkou. Když se těsto spojí, důkladně ho zpracujte v ruce. Dejte do ledničky na hodinu vychladit. Zatímco těsto odpočívá, namočte kokos do rumu, aby se pěkně nasákl. Těsto vyndejte z ledničky, ruce si namočte ve studené vodě a pomocí prstů vytlačujte těsto od středu formy směrem ke krajům. Když se začne lepit na prsty, opět namočte ruce ve studené vodě a pokračujte, dokud není hotovo. Pak formu s těstem dejte ještě na chvíli ztuhnout do ledničky.

Foto: Petr Makovička

Do mléka před bodem varu vmíchejte pudink s cukrem a vejci

Foto: Petr Makovička

Do vlažného pudinku zamíchejte kokos

Foto: Petr Makovička

Pudink vlijte na těsto

Foto: Petr Makovička

Koláč pečte asi hodinu

Je čas na náplň!

Připravte si pudinkovou náplň. Na plotýnku dejte hřát větší část mléka a ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem a vejci. Až bude mléko těsně pod bodem varu, přilijte za stálého míchání zbytek mléka s pudinkem, vejci a cukrem. Míchejte rychle metličkou, aby se neudělaly „cucky“. Puding minutu povařte a nechte vychladnout. Občas zamíchejte, aby se na povrchu neudělal škraloup. Do ještě vlažného pudinku přidejte kokos namočený v rumu. Důkladně promíchejte a vlijte na těsto. Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia a dejte koláč na zhruba hodinu péct.

Foto: Petr Makovička

Maliny s vodou přiveďte k varu

Foto: Petr Makovička

Vmíchejte cukr a ohřívejte, dokud se nerozpustí

A nakonec sladká omáčka

Koláč vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout ve formě. V kastrůlku si smíchejte maliny se třemi lžícemi vody, přiveďte k varu a vmíchejte cukr. Ohřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Z formy vykrojte trojúhelníček koláče a polijte malinovou omáčkou. Zdobte těsně před podáváním, aby byla horká a neztuhla. Stačí udělat jen malé množství nebo ji před každým podáváním trochu přihřát. Nakonec můžete koláč ještě dozdobit snítkou čerstvé máty nebo meduňky.

Foto: Petr Makovička

Porci koláče přelijte teplou omáčkou

Tipy a triky od Markéty:

  • Na korpus můžete použít libovolné těsto, které máte rádi.
  • Po upečení doporučuji koláč uzavřít do misky nebo zabalit do alobalu, na vzduchu puding vysychá a druhý den už není dobrý.
  • Pokud kokos zapomenete namočit do rumu, nic se neděje. Vmíchejte ho do pudinku suchý a rum prostě přilijte k tomu.
  • Přidáním trochy kakaa do těsta bude korpus tmavý. Experimentovat můžete i s pudinkem.
  • Koláč jezte s horkou omáčkou, jakmile vychladne, tak ztuhne a bude z ní spíš marmeláda.
  • Rozpis je na formu o průměru 24 cm, pokud máte větší, přidejte o 1/3 ingrediencí navíc.
  • Ke koláči se hodí čaj, káva nebo dezertní víno.

Pokud chcete příjemně překvapit návštěvu, zkuste tenhle koláč, nebudete litovat! Ale upozorňujeme na možné nebezpečí hrozícího následného nedostatku této dobroty. Svůj kousek si raději důkladně schovejte, než obsloužíte hosty. Mohl by totiž zmizet dřív, než se nadějete!

Vyzkoušíte náš tip na koláč? A co rádi mlsáte vy? Podělte se o to s námi v diskusi nebo mi napište přímo na e-mail!

ynezorPumanzeSaNyknalC