Hlavní obsah

Víme, co je trendy: Barový pult v kuchyni!

Foto: Sykora

Barový pult je ideální k posezení s přáteliFoto: Sykora

Reklama

Proč nemáte v kuchyni barový pult? Je praktický: získáte místo k posezení s přáteli i skvělý prostor k jídlu, a navíc můžete zvýšit prestiž svého bytu. Protože, kdo má v kuchyni bar, je in!

Článek

Označení „bar“ si lidé spojují hlavně s popíjením alkoholických nápojů. To je ale chyba. Například v Americe se běžně u baru snídá, obědvá i večeří. Barový pult je atraktivní variantou jídelního stolu a v Evropě většinou slouží pro servírování drobnějších pokrmů typu svačiny či snídaně. Zkuste být trochu světoví! A kuchyň si o to vyloženě říká! Víte proč?

Nezabere žádné místo

„Barový pult v kuchyni je šikovné řešení. Využijete kuchyňský nábytek, ke kterému jen přidáte horní desku, a je hotový. Nezabere žádné další místo, kuchyň se rozroste jen do výšky," zamýšlí se designér Radim Věntus ze studia Maxim Design a pokračuje: „Pak už stačí přinést barové stoličky, a můžete začít servírovat. Bar je totiž místem, kde se lidé scházejí a hovoří spolu. Chodí k vám občas návštěvy? Zkuste je přivítat sklenkou sektu u vašeho domácího baru.“

Foto: Home Design

Nejpříjemnější materiál na dotyk je přirozeně dřevoFoto: Home Design

Kolik za barový pult zaplatíte?

„Cena souvisí s velikostí pultu. V každém případě platí, že pokud byste si nechali dělat bar například do obývacího pokoje, budete muset platit za jeho celou konstrukci. Pokud si ho necháte udělat jako součást kuchyňské sestavy, zaplatíte pouze za práci a barovou desku. V průměru se tak můžete připravit na částku kolem 5000 korun v případě, že pult bude mít 2 až 2,5 metru,“ uvádí Ing. arch. Tomáš Holý.

Foto: Hanák nábytek

Úplně nejjednodušší je řešení pomocí „nožiček“, na které se položí samotný barový pultFoto: Hanák nábytek

Foto: Home Design

Barové pulty, ať už nízké či vysoké, jsou velmi moderníFoto: Home Design

Kuchyňské bary mají více typů

Z hlediska způsobu vytvoření a konstrukce barového pultu existují dvě základní skupiny. První představuje řešení, při kterém se na kuchyňskou linku namontují držáky a na ně se položí barová deska. Z jedné strany linky pak budete vařit a z druhé u ní můžete sedět jako v baru. Část kuchyňské linky se dá také celkově zvýšit přibližně o 45 centimetrů a pak se na ni pult jednoduše položí.

Foto: Hanák nábytek

I v tradičně řešených kuchyních může být barový pultFoto: Hanák nábytek

Foto: Sykora

Díky baru získáte atraktivní místo pro servírování zejména nápojů a drobných pokrmůFoto: Sykora

Z čeho barovou desku?

Materiál barové desky by měl být takový, aby se snadno otíral, a hlavně byl příjemný na dotek. Architekti říkají, že nejpříjemnější je dřevo a umělé kameny. Mají v sobě totiž spoustu pryskyřičných a ze své podstaty teplých přísad. Ucházející jsou i laminátové fólie. Sklo je už moc studené, stejně jako kov.. A studené materiály nejsou při kontaktu například s předloktím příjemné.

Foto: Hanák nábytek

Díky barovému pultu získáte dojem luxusu velmi snadno i levněFoto: Hanák nábytek

Foto: Schüller

Vytvořit barový pult může znamenat skutečně jen připevnění barové desky, a je hotovoFoto: Schüller

Foto: Sykora

Nemusíte mít tradičně vysoký bar. Stačí prodloužit nebo rozšířit pracovní desku kuchyně a získáte příjemné místo k posezení i k jídluFoto: Sykora

Tip redakce: Rádi se kocháte krásným interiérem? Máme pro vás dvě návštěvy kuchyní: Moderní kuchyň 3x jinak. Do malého bytu! a Tři kuchyně ve třech stylech. Kterou byste chtěli?.

Uvažovali jste někdy o baru, anebo vám to připadá jako zbytečný výstřelek?

Reklama

Načítám