Hlavní obsah

Víte, co může zabít lásku? Když přeceníte svoje síly

Foto: shutterstock

Pokud toho na sebe navalíte s partnerem až moc, může být váš vztah v ohroženíFoto: shutterstock

Reklama

Jste šťastní a pomalu budujete svůj společný život. Pořídíte si byt, možná domácího mazlíčka, pak přijdou děti. Vše vypadá dokonale. Ale nepřeceňte své síly, příliš mnoho závazků může vaši lásku zabít.

Článek

Zpočátku to vlastně vypadá jak z pohádky o princezně, co našla svého prince. Jste zamilovaní, plánujete a budujete si život ve dvou.

A najednou se váš sen po pár letech začne hroutit. Starosti a závazky totiž dokážou zničit i opravdu velkou lásku!

Takhle vzniká krize

Ze začátku si to nejspíš vůbec neuvědomujete. Všechno je pro vás nové, vzrušující. Děti, nové bydlení, práce. To vše je vlastně jakýmsi důkazem vaší lásky. S chutí investujete veškerou svoji energii a čas do těchto společných projektů. „Jenže tahle zahlcenost bývá nejčastějším důvodem, proč se vztah dostává do krize,“ varuje koučka partnerských vztahů a Školy pro ženy Lenka Černá.

Aniž byste si toho všimli, není čas na nic jiného, prostě jen pracujete, splácíte dluhy, staráte se o děti. „Každý si jede tu svoji linii, plní své povinnosti, a na nějakou romantiku nezbývá čas. Veškeré debaty se točí jen kolem plochých témat, jak zabavit děti o víkendu, kdo uklidí byt, kdo nakoupí a podobně,“ popisuje Lenka Černá.

Foto: shutterstock

Založení rodiny, budování nového bydlení, hypotéka, dluhy. To vše je velká zátěž pro láskuFoto: shutterstock

Spolu, ale sami

Přichází únava, stagnace, vlastně jen boj o přežití, o udržení té velké mašiny v provozu. „Lidé, kteří přecení své síly, se vlastně stávají roboty, co udělají prostě to nutné, a na nic jiného jim nezbývá síla. Je to jen vstávání, odcházení do práce, řešení problémů, příchody domů a trocha spánku,“ popisuje psychoterapeutka Lucie Mucalová.

Už takhle je to na hraně, ale ve chvíli, kdy se jen něco málo zvrtne, vše se může sesypat jak domeček z karet. Jeden nepovedený obchod, nezaplacená splátka, dítě, kterému nejde násobilka a je třeba se s ním učit. Na řešení nenadálých problémů totiž nemáte kapacitu. Začnete panikařit, jste nervózní, unavení, podráždění a přetažení. Vztek a naštvanost ve vás bobtná. Ani nevíte jak, ale z vaší jindy klidné domácnosti je bitevní pole. Hádáte se, obviňujete jeden druhého, jste na sebe naštvaní, nemluvíte spolu.

Foto: shutterstock

Než učiníte nějaké rozhodnutí, zvažte vždy veškerá pro i protiFoto: shutterstock

Stanovte si priority

Ideální je samozřejmě se do takového stavu vůbec nedostat, s rozmyslem plánovat a vždy si nechat dostatek prostoru na vztah jako takový. „Lidé často zapomínají, že je do vztahu potřeba investovat energii jako do jiných oblastí. Když chcete mít hezkou postavu, cvičíte a zdravě jíte. Ale když chcete mít hezký vztah? I na něm musíte pracovat, věnovat se společným chvílím, vytvářet magické momenty vztahu,“ říká Lenka Černá.

Než se tedy do čehokoli vrhnete, zvažte veškerá pro a proti. Všímejte si nejen pozitiv, ale i negativ. „Lidé v terapii mi často pláčou, proč je nenapadlo dříve, že se to může zvrtnout. Nadchli se pro něco, ale zapomněli zvážit ten tlak a množství energie, kterou jim to vezme,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Pokud se vám tohle nepovedlo, neznamená to, že je pozdě. Musíte ale zpomalit, přehodnotit své priority a na první místo dát vztah. „Plánujte si vztahové věci tak jako ty pracovní. Vezměte si s partnerem diáře a jasně si stanovte, kdy budete mít čas jen sami na sebe,“ radí Lenka Černá.

Většinou to samozřejmě nejde hned, ale i malé změny rozhýbají velké věci. Pomůže třeba i třicet minut odpočinku denně, dětem ubrat jeden kroužek, přestat snít o novém autě a jet místo toho na krátkou dovolenou. „Někdy je to opravdu o uskromnění, ale přinese to klid a pohodu celé rodině. Méně je někdy opravdu více,“ dodává Lucie Mucalová.

Stalo se vám tohle někdy? Museli jste zvolnit, protože toho na vás bylo moc?

Reklama

Související témata:

Načítám