Hlavní obsah

Víte, v čem spíte?

Foto: samphoto. cz/jiunlimited

Měníte matrace tak, jak by se mělo?Foto: samphoto. cz/jiunlimited

Reklama

Při výběru zdravého spaní řešíme kvalitu roštu, typ a tvrdost matrace. Na jeden detail se ale zatím pořád zapomíná - z čeho a jaký je potah matrace? Jen málokdo tuší, že do látek, ze kterých se potahy vyrábějí, lze přidávat dřevo, stříbro nebo kukuřičná vlákna. Zlepšuje se tak kvalita spaní.

Článek

Dovedete si představit, že byste sedm nebo deset spaly na jednom prostěradle, aniž byste ho vypraly? Asi těžko. U matrací to ale lidi tolik neberou a nedodržují ani doporučení, že by se měla jednou za sedm až deset let vyměnit. A to hlavně z hygienických důvodů.

Věrná přítelkyně pračka

I když si myslíme, že se v noci nepotíme, je tomu přesně naopak. Podle různých měření ze sebe vydáme zhruba půl litru až litr tekutiny, při nemoci je to i více. Ta se vsakuje do potahu a částečně i matrace. Proto bychom měly dbát na to, aby byla matrace dobře odvětraná a pot se mohl odpařit - tedy aby ležela na roštu, nikoli pevné podložce, a pod ní nebyly žádné zásuvky na lůžkoviny.

Péči o lůžko si usnadníme už při výběru matrace, stačí zvolit potah, který je snímatelný a pratelný. Potahy lze zpravidla prát na 40 nebo 60 stupňů. „Většina z nich je už řešena tak, že mají zip po celé své délce, proto je lze rozdělit na dvě poloviny a prát jenom jeden díl," říká Petr Vašíček ze společnosti Tropico Plus CZ. Díky tomu se vejdou se i do těch menších, které pojmou pouze čtyři kilogramy prádla.

Ovšem výrobci nabízejí i jinou variantu, jak udržovat potah maximálně čistý a příjemný. „Do látek se už při výrobě přidávají další příměsi, které lépe odvádějí tekutiny, působí antibakteriálně a zlepšují spánek," říká Vlastimil Víšek ze společnosti Magniflex a dodává, že tyto účinky trvají během celé životnosti potahu, i když ho vypereme. Někdy máme speciální potahy v ceně matrace, jindy je dostaneme za příplatek.

Foto: monte-nabytok.sk

Potahy lze snadno vyprat v pračceFoto: monte-nabytok.sk

Které to jsou?

  • Aloe Vera - při používání se z potahu uvolňuje aroma této rostliny, které má antialergické a antiseptické účinky.
  • Levandule - extrakt z levandule působí jako stimulant spánku, uvolňuje svalové napětí.
  • Merinová vlna - bezbarvá tkanina, který pohlcuje vodu, rozvádí ji do všech vláken a ta se lépe odpařuje. Tělo tak zůstává neustále v suchu, což pomáhá při revmatismu a bolestech kloubů.
  • Dřevěné vlákno Lenpur - hydrofilní vlákna, ze kterých je tkanina složena, usnadňují pohlcování a uvolňování tekutin a vlhkosti. Regulují tak tělesnou teplotu a zajišťují neustále suchý povrch matrace.
  • Bambus - v rostlinách bambusu, podobně jako v medu, se nachází mimořádně uklidňující a regenerační esence nazývaná pektin, která přispívá k měkkosti povrchu matrace. Má i další užitečné vlastnosti, ke kterým patří schopnost odpařování tekutin a odstraňování tělesných pachů.
  • Mořské řasy - mikroskopické částice vláken z mořských řas napomáhají při regeneraci buněk. Při styku pokožky s řasami se zabraňuje vytváření volných radikálů, které jsou pro tělo škodlivé. Řasy obsahují důležité vitaminy a minerály včetně antioxidantů.
  • Sójové vlákno - mikrokapsle v potahové látce obsahující sójové proteiny. Ty se při styku s pokožkou uvolňují a přispívají ke zdravému odpočinku. Navíc je sójové vlákno velmi hebké a příjemné na dotek.

K mání jsou také potahy obsahující duté vlákno, které potah změkčuje. Do speciální skupiny patří výrobky, které jsou napuštěné například antialergenními látkami nebo dokážou odpudit komáry a další hmyz. To oceníme třeba na chatě či chalupě, což začíná být nyní aktuální.

Reklama

Načítám