Hlavní obsah

Co čekat od mateřského centra

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Můžete si vyměnit zkušenosti s ostatnímiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Je zima, a tak je otázka kam s prckem za zábavou na místě. Hřiště jsou nepoužitelná, venku je nevlídno a celý den strávený s batoletem doma je někdy k zbláznění. Takže pokud bude vaše fantazie už vyčerpaná a počasí nebude vypadat, že by se dalo přemluvit, doporučujeme navštívit mateřské centrum.

Článek

Zábava pro dítě i pro vás

Mateřská centra dnes najdeme v každém větším městě, bývají i v některých obcích. Nejlepší cestou je asi vyhledat je na internetu, kde najdete provozní dobu a celou řadu aktivit pro děti i pro nás rodiče. Tatínkové jsou v tomto směru trochu v nevýhodě - aktivita pro volný čas, co se týče dospělých, je především zaměřená na maminky. Každé mateřské centrum nabízí přinejmenším dětskou hernu, kde se děti zabaví s vrstevníky a vrhnou se na hračky, které doma zrovna nemají.

Můžete si také vybrat z celé řady kurzů pro mrňouse: jsou tu třeba pohybová cvičení i pro ty úplně nejmenší, taneční kurzy, keramika, hudební výchova atd. Maminky také nepřijdou zkrátka, najdou tu cílená cvičení po porodu, jógu, břišní tance... Ceny kurzů nejsou nejlevnější, ale únosné. Cena za vstup do dětské herny je velmi příznivá, většinou se platí jen symbolických 30 korun.

Kromě výše uvedených aktivit mateřská centra pořádají i různé sezonní akce. Nedávno prběhly ty s mikulášskou a vánoční nadílkou, čekají nás Masopust a Velikonoce. Výjimkou nejsou ani karnevaly, které jsou mezi dětmi obzvlášť oblíbené.

Vhodná příprava na mateřskou školku

Mezi nejnavštěvovanější mateřská centra v Praze patří Houpací kůň v Praze 5, MC Kampa v Praze 1, v Plzni je to třeba mateřské centrum Jablíčko. Výše uvedené aktivity tam určitě najdete a v případě některých kurzů pro maminky zajišťují mateřská centra i hlídání vašich ratolestí v dětské herně.

Pokud se domníváte, že kurzy například břišních tanců nebo jógy nejsou pro vás, můžete alespoň v dětské herně na chvíli „vypnout", dát si kávu nebo čaj. V případě, že se na „zábavu" v MC necítíte, doporučuji toto místo navštívit alespoň nárazově v období, kdy se blíží nástup vašeho dítěte do školky. Rozkouká se ve větší dětské společnosti a naučí se s dětmi různého temperamentu komunikovat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zabavit dítě na celý den dá zabratFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Využijte poradnu MC

Některá mateřská centra zajišťují i konzultace s personálními poradci, kteří pomohou maminkám s nástupem do zaměstnání. Tyto semináře poskytují praktické rady, co se týče komunikace a poměrů na trhu práce. Mnoho maminek totiž nastupuje do zaměstnání až kolem 3. roku dítěte. „Můj zaměstnavatel pozastavil činnost firmy, a tak jsem byla na začátku a musela si zaměstnání hledat. Samozřejmě jsem odpověděla na spoustu inzerátů a zaslala svůj profesní životopis, ale bohužel dlouho bez úspěchu. Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna v mateřském centru najdu profesionální pomoc a dokonce i kontakt na některé konkrétní agentury, které hledají ženy na poloviční úvazek zrovna v mé administrativní profesi. Díky této informaci jsem už za měsíc nastupovala a jsem v práci velmi spokojená," říká jedna z maminek, která si nemůže MC po všech směrem vynachválit.

Semináře, výměna zkušeností

Další službou, kterou toto zařízení poskytuje jsou semináře o výchově. Můžete si tady vyslechnout názory odborníků i zkušenosti maminek. „Měla jsem pocit, že moje dítě je časovaná bomba. Vztekalo se pokaždé, když jsem mu nevyhověla. Dělalo scény, které připomínaly poblázněné záchvaty, už jsem si s tím vážně nevěděla rady. Co dělám špatně? Tato otázka mě trápila, pokaždé když jsem usínala. Pak jsem navštívila mateřské centrum a náhodou jsem stihla i celý seminář o druhém roku dítěte. Pozorně jsem naslouchala a vše najednou dávalo smysl. Zkušenosti ostatních byly podobné těm mým. Teď už vím, že období vzdoru mezi 2.-3. rokem je nutnou vývojovou fází mého mrňouse a hned se nám lépe spolupracuje," líčí své zkušenosti Marcela.

Už víte, kde je ve vašem městě mateřské centrum?

Reklama

Načítám