Hlavní obsah

Výběr podlahy je dobré nepodcenit. Ale jak si vybrat?

Foto: Fatra

Podlaha z velké míry ovlivňuje celkový ráz interiéru. V článku vám odborník poradí několik zajímavých tipůFoto: Fatra

Při výběru podlahy se mnoho z nás rozhoduje podle barvy a celkového vzhledu. Proč by také ne? Je to něco, co by mělo udávat ráz našeho domova více než 10 nebo 20 let. Při výběru je ale vždy nutné brát v potaz mnoho dalších věcí, které se mohou později projevit. Svého rozhodnutí můžete litovat.

Článek

Asi nejdůležitější věcí je současná podlaha a co se pod ní skrývá za „poklady“. Na nejméně viditelném místě proveďte menší sondáž, ale takovou, která by měla být reprezentativní. V případě různých povrchů je třeba udělat důkladnější prohlídku. Poměrně důležitou informací je, zda máte v podlaze umístěn systém podlahového vytápění, případně jej chcete instalovat. Toto má také vliv na výběr podlahy a eliminuje podlahy s poměrně nízkou prostupností tepla, jako je dřevo či laminátová podlaha, která tomuto systému není uzpůsobena. Dřevo je obecně považováno za tepelně-izolační prvek.

Foto: Fatra

Bezpečná a kvalitní podlaha je nutností. Vinylové dílce Fatra Thermofix se řadí mezi nejkvalitnější podlahy na světě Foto: Fatra

Co vám blíže pomůže určit typ podlahy je také frekvence pohybu a náročnost na opotřebení povrchu (budu v tomto prostoru cvičit…), případně ti z vás, kteří mají domácí mazlíčky, musí počítat s drápky a jejich možným vlivem na povrch podlahy. Dalším neopomenutelným prvkem je také zvuková izolace, která bývá nazývána také jako kročejový útlum.

Poměrně často opomíjeným faktorem je celková vlhkost a výkyvy teplot v daném prostředí. Pokud máte rádi zvlhčené prostředí či bydlíte v oblasti s vysokou vlhkostí vzduchu, je třeba brát na zřetel i působení konstantní vlhkosti na materiál, který by se případně mohl vlivem vlhka rozpínat a deformovat tak hladký a rovný povrch vaší podlahy.

Foto: Fatra

Ukázka podlahy v dětském pokoji - Fatra Thermofix (Ořech koral)Foto: Fatra

Na většinu z výše uvedených faktorů pozitivně odpovídá forma lepené vinylové podlahy, která nese skvělé parametry a skloubí v sobě moderní vzhled a dokonalou imitaci přírodních materiálů s moderními trendy. Vinylové lepené dílce značky Thermofix nebo Imperio se vyznačují silnou odolností díky nášlapné vrstvě s polyuretanovou ochrannou vrstvou a rozměrovou stálostí, kterou jí zaručuje skelné rouno vetkané do jejich struktury. Vinylové podlahy od české společnosti Fatra dále disponují variabilitou rozměrů a imitace přírodních materiálů – dřevo, kámen, textil.

Díky složení jsou podlahy odolné i vůči chemickým látkám a znečištění a jejich údržba je naprosto jednoduchá a nenákladná. Díky povrchové ochranné vrstvě, která chrání podlahovinu před vznikem nečistot, postačí vysavač, mop nebo můžete nanést speciální prostředky, které zvyšují odolnost a obnovují lesk.

Navštivte stránky, které vám usnadní výběr podlahy: www.podlahy-z-fatry.cz.

Reklama

Načítám