Hlavní obsah

Nebojte se hrát si s vlasy!

Foto: shutterstock.com

Jiný účes upozorňuje na změny v životěFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebaví vás už vaše současná vizáž? Chtěla byste nějakou nápadnou změnu? A vypadat třeba hned o pár let mladší? Pak pro vás možná nejideálnějším řešením bude lehce exotický účes! Stačí si jen vybrat!

Článek

Možná se vám některé účesy zdají pubertální anebo zkrátka nevhodné vašemu věku, ale ne vždy to musí být pravdou. Když se porozhlédnete po ulici, stačí chvilku hledat a potkáte nejednu čtyřicátnici s dredy anebo paní v téměř důchodovém věku, jak si upravuje své „afro". Stačí si pouze více všímat. Ptáte se, proč to ty ženy dělají? Odpověď je jednoduchá. Chtěly změnu. A zřejmě i potřebovaly trochu omladit svoji duši.

„Je prokázáno, že pokud žena změní účes, chystá se na nový začátek nebo na významnější změnu ve svém životě. Pokud dojde k výrazné obměně účesu a žena si navíc vybere nějaký více extravagantní, exotický anebo zkrátka takový, který byste tipovala spíše pro její dceru, dává tím najevo, že má stále ještě dostatek energie a chuti do života. A věřte, že po takovéto změně žena skutečně onu energii má. Zlepší se jí nálada a cítí se více optimisticky," říká na úvod psycholog Vojtěch Benda.

Foto: shutterstock.com

Vytvoření účesu je časově náročnéFoto: shutterstock.com

Staré dobré copánky

A nyní je na vás, který z účesů vás osloví. Za klasiku se dnes již považují tenké copánky udělané po celé hlavě. Tento účes byl v Evropě velmi populární na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Pak zájem o něho začal postupně upadat. V dnešní době se ale opět  copánky vracejí. „V posledních dvou letech si ženy zase přejí mít tenké copánky po celé hlavě. Už to sice není takový boom jako před patnácti lety, ale řekla bych, že se to vrací," informuje Marie Dominiková, profesionální kadeřnice s dvacetiletou praxí. A hned také dodává, že dnes si ženy navíc nechávají plést nejen copánky ze svých vlasů, ale také si je nastavovat do přiměřených délek pomocí vlasů umělých nebo chemlony. Takovýto účes vydrží zhruba tři měsíce, ale je třeba o něho správně pečovat. „Po každém umytí by se měly copánky natřít speciálním krémem, který má tužicí a výživný efekt," dodává  Marie Dominiková.

Copánky jdoucí po hlavě

Asi nejpopulárnějším exotickým účesem jsou v současnosti pletené copánky, které se jakoby plazí po hlavě. Jde vlastně o větší množství různě kroucených a tvarovaných přídavných copů. „Žena si mnohdy nechá plést pouze vlasy těsně u hlasy a vytvářet různé obrazce. A konce vlasů pak zůstanou volné," popisuje trend posledních několika let kadeřnice. Výhodou proti klasickým copánkům je jednak podstatně kratší doba na vytvoření účesu, a to pouhá hodina, zatímco u klasických copánků si žena posedí v kadeřnictví okolo šesti hodin. I péče o „copánky jdoucí po hlavě" je snazší. Volné vlasy běžně myjete a copánky kolem hlavy umyjete a zalakujete, případně přetřete voskem.

Foto: shutterstock.com

Afro je spojené s diskem 70. letFoto: shutterstock.com

Je libo „afro"?

Jestli máte přirozeně kudrnaté vlasy anebo jste alespoň jejich obdivovatelkou, pak vás možná osloví takzvané afro. Jedná se o velmi hustě a výrazně kudrnaté vlasy, které mnohdy trčí z hlavy na všechny strany. Stručně by se dalo říci, že jde o přehnanou trvalou, podobnou tomu, co nosí černošky v Africe. „Většinou postačí jedna zhruba hodinu a půl dlouhá návštěva v kadeřnictví a afro vám už natrvalo zůstane. Tedy tak dlouho, dokud neodroste," říká kadeřnice Dominiková.

Tento účes ale není zcela vhodný pro ženy, které mají přirozeně hodně jemné a rovné vlasy, neboť přílišné krocení jde proti jejich přirozenosti a vlasy se mohou lámat. Mnoho žen ho ale volí také z praktických důvodů. Udržuje se snadno, jednou denně vlasy pečlivě rozčešou a nalakují. A pravidelně jim dopřejí také výživná balzám. „Výhodou je, že ženy, které nosí takto exotický účes, se většinou nijak výrazně nelíčí. K afru totiž nejlépe sedí přirozenost. Ta zároveň podtrhne jeho exotický charakter. Doporučuje se pouze jemný make-up a případně tužka na očí," říká módní stylistka Martina Koliková.

Nechala byste si udělat nějaký exotický účes? Anebo už máte s podobným účesem zkušenosti? Napište nám na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám