Hlavní obsah

Vychytávky do předsíně: Jak ji zvětšit?

Foto: Thinkstock

Předsíň, i když malá, je první, co návštěva uvidí, a na první dojem dá hodně lidíFoto: Thinkstock

Reklama

Pokud i vy patříte k těm, kdo dennodenně zápasí s malým prostorem v předsíni nebo ve vstupní chodbě, pak právě vám jsou určeny následující řádky. Zkuste pár jednoduchých triků, a život bude rázem lehčí!

Článek

Předsíň, vstupní brána do vašeho soukromého království, je první prostor, který spatří každá návštěva, která zavítá k vám domů. Četné příručky zabývající se zařizováním jednotlivých místností v domě vás proto většinou hned v prvním odstavci nabádají, abyste na tento fakt pamatovali a učinili z prostoru předsíně jakousi uhlazenou osobní „vizitku“. Jak však uspořádat malý prostor, aby byl účelný a zároveň působil reprezentativně, to bývá tvrdý „oříšek“ i pro zkušeného architekta či bytového designéra.

Foto: Abitare

Nábytek z řady Alba – za dveřmi se zrcadlem se ukrývá prostor pro uložení kabátů, bund i obuviFoto: Abitare

Na boty a svrchníky

Předně si musíte rozmyslet, po čem chcete moci v předsíni hned sáhnout. Pro ostatní věci zkrátka budete muset najít místo jinde nebo se jich zbavit. Zasloužený nárok na prostor zde má bezpochyby věšák a botník. Právě na ně odložíte svršky i venkovní obutí, abyste tak chránili svůj domov před zbytečným znečištěním a vlhkostí. Měli byste tam však věšet a ukládat pouze sezónní oděvy i páry obuvi, které momentálně nejvíce používáte. Pro letní věci vyhraďte v zimním období úložné místo někde uvnitř bytu mimo vstupní chodbu a totéž učiňte se zimní garderobou v létě. „Rozmyslete si, co vše v chodbě opravdu potřebujete a bez čeho se neobejdete. Ukládejte sem pouze sezónní věci pro aktuální roční období,“ radí také Ing. Petr Novotný ze společnosti Projekt 1980.

Foto: Ligne Roset

Dorian - zrcadlo spojené s věšákem na šaty nezabere ani v malé chodbě mnoho místaFoto: Ligne Roset

Co se týče věšáků, v malém prostoru volte raději nástěnné varianty, které nejsou tolik náročné na prostor kolem sebe jako volně stojící věšáky. Stejnou službu vám prokážou i závěsné tyče, na něž pohodlně zavěsíte tolik ramínek, kolik právě potřebujete pro sebe i pro další členy domácnosti nebo případné návštěvníky.

Foto: IKEA

Na tyč k upevnění na stěnu s nastavitelnou šířkou od 60 do 90 cm zavěsíte ramínka nebo úložný boxFoto: IKEA

Úzký a vysoký nábytek i závěsné moduly

V malé předsíni rozhodně zapomeňte na současný trendový nábytek, který představují dlouhé nízké komody. Právě ty vám ušetřit potřebné centimetry rozhodně nepomohou! Pro boty a další potřebné drobnosti, jako jsou deštníky, klobouky, šály a šátky, rukavice, čepice či jiné doplňky, pak pořiďte skříňky nebo vestavné skříně. Vhodné jsou zejména úzké typy vysoké až ke stropu, přičemž volte spíše vzdušně působící nábytek a raději se vyhýbejte masivnějším kusům. Otázka, zda je vhodné umístit sem otevřené regálové sestavy, závisí na vnímání prostoru každého z nás. Takový nábytek bude jistě působit odlehčeně, ale na druhé straně je vidět vše, co sem uložíte – a to může právě vyvolávat dojem chaosu a nepořádku.

Foto: BoConcept

Věšák z černě lakovaného skla a konzolový stolek, pod nějž uložíte obuv, šetří potřebné centimetryFoto: BoConcept

Pamatujte na obecné pravidlo a stavte raději do výšky, abyste danou plochu využili účelně odshora dolů do posledního centimetru. Právě k tomu se nejlépe hodí stohovatelný nábytek a modulární systémy různě velkých skříněk, které si můžete poskládat přesně podle potřeb dané místnosti. Vítané jsou také úložné boxy a moduly, které se dají zavěsit na stěnu nebo ke stropu.

Zrcadla zde mají své místo

Nezapomínejte ani na to, že malé prostory předsíní, které působí stísněným dojmem, bývají většinou také tmavé, protože jsou nedostatečně osvětleny přirozeným světlem zvenčí. Jejich prostor opticky zvětšíte pomocí zrcadla, které navíc využijete ke kontrole svého zevnějšku těsně před odchodem z domu. Nejlépe vám poslouží zrcadlo, které zobrazí celou vaši postavu od hlavy až po špičky u nohou.

Foto: Abitare

Minimalistické řešení představují věšáky Air visící od stropu volně v prostoruFoto: Abitare

Problém se stísněným a temným prostorem pomůže vyřešit také volba vhodného osvětlení. Dbejte na to, aby svítidlo dostatečně osvítilo celou plochu místnosti a aby vás zároveň neoslňovalo. Také by nemělo zabírat příliš mnoho prostoru, aby vám nepřekáželo při volném pohybu v místnosti ani při oblékání. Ideální volbou jsou v tomto případě takové modely, které se dají např. zapustit do stropu místnosti nebo se ke stropu či ke stěnám těsně přimykají.

Foto: IKEA

Ze sestavy různě velkých výklopných boxů si můžete poskládat malou skříňku, kam uložíte nejrůznější drobnostiFoto: IKEA

Při nákupu svítidel pro předsíň nezapomeňte ani na zrcadlo a instalujte některou z lamp i nad ně, abyste na svůj odraz dobře viděli. Jedině tak zachytíte na svém oděvu případné nedostatky – skvrnu na kravatě či třeba drobné oko na punčocháčích – ještě než projdete vchodovými dveřmi ven na ulici.

Foto: Ligne Roset

Garde Robe – sestava modulárního nábytku do předsíně, zrcadlo a ořechová dýhaFoto: Ligne Roset

Dobrý nápad je umístit skříně i do prostoru, pokud vám to dispozice dovolí. „Šatní skříně umístěné v prostoru vedle sebe vytvoří prostor, do něhož můžete vstoupit, a dokonce jím projít. Vznikne tak prozatímní stěna a předěl místnosti. Získáte místo na šaty, aniž byste museli zabrat další místnost,“ vysvětluje Elin Stierna, návrhářka interiérů pro společnost IKEA.

Foto: BoConcept

Minimálně náročný na prostor je kovový věšák s matně černým lakem, výška 188 cmFoto: BoConcept

A jak jste problém s malou předsíní vyřešili vy? Poraďte i ostatním pod článkem v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám