Hlavní obsah

Vyhrajte bitvu se svými smutky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zbavte se zbytečných chmurFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor knihy Richard Rybolt Jak porazit depresi vychází ze své vlastní zkušenosti. Nabízí množství cenných informací a způsobů, kterými si člověk může pomoci sám. Co tedy dělat, když na vás přijdou chmury a setrvávají déle, než si přejete?

Článek

Poznejte svého protivníka

Kniha přináší 75 rad, jak depresi ovládnout. Důležité je poznat „svého nepřítele", abyste s ním mohla bojovat. Získejte co nejvíce dostupných informací o tom, co vlastně deprese je. Čím víc vědomostí o ní máte, tím větší je šance ji úspěšně zdolat.

Zkoumejte svůj strach

Pro vítězství nad depresí je potřeba umlčet vnitřní hlasy, které vám našeptávají, že vás rodina nemá ráda, že zítra vás propustí z práce, že stárnete, tloustnete a nikoho nezajímáte. Zkuste si připravit chválu sebe sama, kterou si co nejčastěji opakujte třeba nahlas. Posilujete tak své sebevědomí víc, než si myslíte.

Soustřeďte se na druhé

Snažte se nesoustředit jen na sebe, ale rozhlédnout se, jestli někdo nepotřebuje pomoc. Deprese se zmenší, když naleznete cestičku, jak pomáhat druhým. Může vám pomoci i starost o opuštěné kotě.

Mluvte se sebou

Ač se vám to může zdát divné, je dobré mluvit sama se sebou. Zkuste nahlas říct nejen své negativní pocity, ale i ty pozitivní. Zkuste to třeba před zrcadlem. Můžete si povídat o tom, jak čelíte tomu depresivnímu protivníkovi, jak jste rozhodnutá neodejít do izolace, ale dál se účastnit života, protože to lepší vás teprve čeká.

Foto: knizniweb.cz

Nestresujte se svojí nedokonalostíFoto: knizniweb.cz

Osamělá, ale ne sama

Můžete se cítit osamělá, ale nejste sama. Zkuste si dát za úkol, že jakmile vás někdo někam pozve, neřeknete ne, ale zvučné ano. Sepište si činnosti, při nichž se můžete setkat s lidmi, které máte ráda. Zkuste připravit imaginární program, až bude příležitost, zrealizujte ho.

Dokonalost není dokonalá

Nesnažte se být dokonalá. Dokonalost neexistuje, není žádné dokonalé místo, práce, lidi, vztahy. Všechno je mix kladů a záporů. Nebuďte k sobě ani k svému okolí přísná. Naopak snažte se v nedokonalosti nalézt krásu, jakmile se to naučíte, váš život bude krásnější.

Schovávejte si jen pěkné vzpomínky

Pro duševní pohodu je důležité zapomínat špatné a přehrávat si v mysli jen pěkné věci. Ty méně hezké zapomeňte, nestojí za vaši pozornost. A pozitivní zážitky si zapisujte a povídejte o nich, tak je budete prožívat znovu a znovu.

V knize, kterou vydalo vydavatelství Práh, naleznete ještě další rady, jak vidět život z toho správného úhlu.

Zažila jste dny, kdy se vám zdálo, že život nemá cenu a všechno je špatně? Napište nám na adresu info@prozeny.cz, jak jste s tím bojovala!

Rybolt, Richard: Jak porazit depresi Vydalo nakladatelství Práh 264 stran, 199 Kč

Reklama

Načítám