Hlavní obsah

Vylaďte se stylově

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Model v aktuálních podzimních barváchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mockrát vás už napadlo, proč vaše kamarádka vypadá tak nádherně v lněných modelech od Heleny Fejkové, zatímco vy v nich vypadáte jako pomuchlaná hadrová panenka? Bude to tím, že patří do odlišného stylového typu!

Článek

Že netušíte, do jakého stylového typu vlastně patříte? Ale to je chyba! Objevovat sebe sama je dobrodružství a my vám na této stezce odvahy rádi pomůžeme.

Romantický styl

Sluší ženě, jejíž postava má zřetelně vyznačený pas, plná prsa a ženské boky. Ženy, kterým byla romantika daná do vínku, mají plné rty, velké oči a výrazné lícní kosti. Nehodí se k nim příliš krátký účes, sluší jim dlouhé a polodlouhé vlasy, lokny i kudrliny. K romantičkám patří například herečka Markéta Hrubešová či modelka Monika Žídková.

Z české návrhářské produkce by jim slušely například modely Blanky Matragi,či Alice Abraham.

Není pravda, že je tento styl výsadou mladých, ale ve zralejším věku se musí víc hlídat, aby hravost nepřerostla do nežádoucí „diblíkovské" polohy.

Hlavní znaky: Upřednostňuje šaty, sukně, halenky. Nevadí volány, květinové vzory. Miluje hravé detaily. Vyznačuje se lehkými materiály, jako jsou žerzej, hedvábí, mušelín apod. Hodí se k němu botičky a´la Barbina se všemi ozdobami a to se týká i kabelek.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Romantický styl se vyznačuje lehkými materiályFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Elegantní styl

Sedí ženám, které mají také zřetelně vyznačený pas, ale méně plné poprsí. Vlasy nosí zpravidla hladké, různých délek. Stylu odpovídají modely značek Coco Chanel, Donny Karan. Právě elegantní styl bývá dost často mixovaný se sportovním. A je to také styl, ke kterému je určitá skupina žen manipulována svým zaměstnáním. K čistým typům elegance patří např. Magdalena Dietlová či Libuše Šmuclerová.

Hlavní znaky: Volí jednoduchou linii, perfektní zpracování a nepotrpí si na velké vzory a barevné výkyvy. Miluje souhru tón v tónu. Zahrnuje sukně i kalhoty, v šatníku nechybí saka nebo kabátky. Klade důraz na doplňky - zejména kvalitní kabelky a obuv.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Elegantní styl miluje souhru tón v tónuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Sportovní styl

Je předurčen ženám s vyšší postavou, širšími rameny než boky, a málo vyznačeným pasem. Nejvíc mu sedne krátký účes. Vhodná designerská značka je např. Jil Sanderová. Jako sportovní typ můžeme označit Kateřinu Neumannovou či hlasatelku Marii Retkovou.

Hlavní znaky: Neobejde se bez sportovních kalhot, úspěšně kombinuje džíny se sakem, v šatníku má T-shirty, košile pánského střihu. V oblibě má oblečení z bavlny, lnu a pletené příze. A těžiště je na pohodlné botě, zpravidla nosí nízké podpatky nebo silnější podrážky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sportovní styl sluší ženám s chlapeckou postavouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dramatický styl

Patří ženám, které módě nejen dobře rozumí, ale mají také dostatek sebevědomí. Patří k němu i extravagantní účes nebo aspoň odvážná barva vlasů. Postava je štíhlá a je lhostejné, zda je spíše menší či vysoká. Tento styl je vlastní například Aně Geislerové nebo Kateřině Kornové. A určitě by jim sedla kolekce např. J. P. Gaultiera.

Hlavní znaky: Miluje všechno, čím na sebe upozorňuje. Sluší mu kontrasty barev od kombinace bíločerné až po žlutozelenou. Rozumí si s asymetrií. Může si dovolit i mix různých vzorů např. květiny s geometrickými vzory. Tím bývá i nebezpečný, lehce se může zhoupnout do kýče. Proto tento styl klade na své vyznavačky vysoké nároky. Boty bývají v kontrastu k celkovému oblečení. Oblečení je dotažené až k pokrývce hlavy a je jedno, jestli je to klobouk, čepice, kšiltovka, šála, kapuce nebo šátek.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dramatický styl rád provokujeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Definujte své poselství

A aby to nebylo jednoduché, vězte, že je málo čistých stylů, častější je jejich mix. A měli byste vědět, že kombinace oblečení můžete od někoho okoukat, ale ne vždy převzít.

Schéma, podle kterého vás druzí posuzují, zůstalo po staletí stejné - čím nádhernější šaty, tím uznávanější nositelka. Rozdíl mezi dřívějškem a dneškem však spočívá v tom, že oblečení není posuzováno podle drahocennosti látek, ale podle jeho poselství.

Reklama

Související témata:

Načítám