Hlavní obsah

Vyměňte lopatu za sněhovou frézu. Která je pro vás vhodná?

Foto: Lincoln Rogers, Shutterstock.com

Foto: Lincoln Rogers, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buďte připraveni na sníh! Zapomeňte letos na odhazování sněhu lopatou a vyberte si toho správného pomocníka. Pokud máte domek, jistě oceníte, že nebudete muset prohrnovat chodníčky hrablem. Říkáte si, že nebydlíte zrovna v horské oblasti? Ale i pro vás jsou na trhu vhodné stroje, které jistě oceníte.

Článek

Přemýšlíte letos o zakoupení sněhové frézy a zvažujete, zda ji vůbec využijete? Určitě ano, na trhu jsou dostupné jak velké frézy, které využijete převážně v horských oblastech, tak i menší, které využijete například na odhrabání čerstvého sněhu a ušetří vám spoustu námahy.

Frézy můžeme rozdělit na jednostupňové a dvojstupňové. Která je vhodná pro vás?

Jednostupňové sněhové frézy

Tyto frézy oceníte, pokud budete odklízet čerstvě napadaný sníh v menší vrstvě, který není umrzlý. Je vhodný pro práci na pevném podkladu a na menších plochách. Rotující šnek s pryžovými lopatkami odebírá sníh, který je okamžitě odhazován komínem až do vzdálenosti 10 metrů a padá na potřebné místo. Šnek sám zajišťuje svým otáčením pohyb frézy. Frézy můžete vybírat podle typu motoru, na trhu najdete buď elektrický, nebo benzínový.

Elektrické jednostupňové frézy

+ snadné startování

+ nízké provozní náklady

+ nižší pořizovací cena

+ nízká hmotnost

+ tichý chod

- nižší výkon

- omezení elektrickým kabelem

Benzínové jednostupňové frézy

+ nejste omezeni kabelem

+ vyšší výkon

+ nižší hmotnost oproti dvoustupňovým frézám

- pouze pro práci na menších plochách

Foto: archiv

1. Husqvarna, jednostupňová benzínová fréza ST 121E, 14 290 Kč 2. Stiga, jednostupňová benzínová fréza Snow Prisma, 19 990 Kč 3. Hecht 9161, jednostupňová elektrická fréza, 3 190 Kč 4. Mounfield, jednostupňová benzínová fréza Toro Quick Clear CCR 6053 R, 18 900 KčFoto: archiv

Dvoustupňové sněhové frézy

Tyto frézy oceníte při odklízení silnější vrstvy sněhu, poradí si s těžkým mokrým, zledovatělým i přemrzlým sněhem. Fréza je vhodná také do terénu, nemusíte pracovat pouze na asfaltu nebo dlažbě. Rozdíl oproti jednostupňové fréze spočívá samozřejmě ve vyšším výkonu a také v delší vzdálenosti odhazovaného sněhu – až do 15 metrů. Robustní ocelový pilový šnek nejprve dopraví sníh do prostoru vysokoobrátkového ventilátoru a teprve odsud je sníh výhozovým komínem usměrněn do požadovaného prostoru. Dvoustupňové frézy jsou vhodné na opravdu těžkou práci, mají pouze benzínový motor a rozdělují se podle typu pojezdu na kolové a pásové.

Kolové, nebo pásové?

Při výběru záleží hlavně na typu terénu. Pokud nemáte pevné podloží a potřebujete se pohybovat v nerovném terénu, je lepší zvolit pásovou frézu. Pokud máte spíše rovný terén, bude pro vás lepší volba klasického kola. Fréza s koly se lépe ovládá, je mnohem obratnější. Vybírejte kola s velkým vzorkem. Některé frézy mají i možnost aretace jednoho kola – pro jednodušší zatáčení.

Foto: archiv

1. Hecht, dvoustupňová fréza 9565 SE, 12 990 Kč 2. Stiga, dvoustupňová fréza Snow Flake, 39 990 Kč 3. Husqvarna, dvoustupňová fréza ST 276 EP, 48 490 Kč 4. Mounfield, dvoustupňová fréza Fujii SA 706 M1, 54 900 KčFoto: archiv

Na co se zaměřit při výběru

Šnek

Určuje záběr stroje, který se pohybuje od 40 do 55 cm (jednostupňové) a od 50 do 90 cm (dvoustupňové).

Kvalitní lopatky

Vybírejte lopatky z kvalitního materiálu. Můžete vyzkoušet zatlačit rukou na lopatky kovového šneku, neměly by se ani pohnout. Pokud toto nesplňují, může dojít k jejich poruše při odstraňování zledovatělého sněhu.

Vysokoobrátkový ventilátor

Určuje vzdálenost odhazovaného sněhu, vybírejte podle svých požadavků. Sledujte také průměr ventilátoru a jeho kvalitu. Nekvalitní ventilátor může způsobovat ucpání tunelu těžkým mokrým sněhem.

Startér

Pokud vaše fréza bude parkovat ve vymrzlé garáži, jistě oceníte elektrický startér. Zástrčka startéru se jednoduše zapojí do zásuvky a nastartujete i vymrzlý stroj. Odpadá tím méně pohodlné startování pomocí startovací šňůry, což je u vymrzlého stroje takřka nemožné.

Bunkr frézy

Opět dbejte na kvalitu, bunkr musí být bytelný, a pokud na něj zatlačíte silou oběma rukama, neměl by se prohnout ani o milimetr. Sledujte také údaj o výšce bunkru. Vyšší bunkry mají snadnější prostupnost sněhu, nedochází k ucpávání.

Ovládání

Ovládací a řadicí páky by měly být umístěny na dobře dostupných a bezpečných místech frézy tak, abyste se k nim nemuseli ohýbat.

Odhozový komín

Komín můžete ovládat manuálně nebo také pomocí joysticku. Manuální ovládání je vhodné, pokud směr odhozu neměníte často. V opačném případě zvolte ovládání joystickem.

Odházená hmota

Tento údaj rozhodně nepřehlédněte, udává přibližnou hmotnost odhozeného sněhu za minutu nebo hodinu.

Reklama

Načítám