Hlavní obsah

Výmluvy dětí, jak se ulít ze školy. Vydržíte se nesmát?

Foto: Thinkstock

S potomky jsou radosti i starosti. V případě školy obzvášť! Jaké výmluvy zkoušejí na rodiče?Foto: Thinkstock

Reklama

Bolavá hlava, kašel nebo vysoká horečka. Taky jste se jako školáci na něco takového vymlouvali? Dnešní děti nejsou jiné, i ony se sem tam chtějí ulít. Jejich důvody jsou ale promyšlenější, jaké třeba?

Článek

Určitě znáte ten pocit, když se vám ráno strašně nechce do práce a možná jste se i někdy v životě vymluvili třeba na nachlazení. A fígle, díky kterým by se šlo vyhnout škole, nejspíš sem tam využijí i vaši školáci. Občas jim asi projdou, někdy ale vymyslí tak průhledné výmluvy, že nevíte, zda se smát nebo zlobit. Co děti napadá, aby se „ulily“?

Mám hrozný mikroten

Venku byla zima a tma a třeťačka Lucka se nemohla vyhrabat z postele. Za sebou měla prodloužený víkend a vyrazit do školy tak bylo po prolenošených dnech ještě o něco těžší.

„Už když jsem ji šla vzbudit, fňukala a stěžovala si, jak se jí chce spát. Po chvíli přišla do kuchyně ke snídani a na hlavě měla mokrý šátek,“ vzpomíná na pár let starou historku Lucčina máma Alena. „Ptala jsem se, co se děje, a Lucka s vážnou tváří odpověděla, že má hrozný mikroten a nemůže do školy. S manželem jsme na ni chvíli udiveně koukali a pak se strašně rozesmáli,“ pokračuje Alena.

Lucka si myslela, jak rodiče přechytračí, když použije jako argument to, co zaslechla pár dnů před tím od mámy. „Spletla si ale mikroten a migrénu, kterou jsem měla já a nejela jsem kvůli tomu ke tchyni. Od té doby u nás migréně nikdo jinak, než mikroten, neřekne,“ doplňuje Alena.

Foto: Thinkstock

U snídaně se můžete od svých dětí dozvědět neuvěřitelné příčiny, proč nemohou jít zrovna dnes do školyFoto: Thinkstock

Zapomenuté zranění

Sedmnáctileté Tereze toho doma moc neprojde, její máma je totiž lékařka, a tak většinou snadno odhalí, jestli dceři něco je, nebo simuluje, aby se vyhnula písemce.

„Nedávno mě ale fakt dostala. Blbla ráno s mladší ségrou na palandě a spadla jak hruška dolů. A přišla s tím, že ji příšerně bolí ruka a musí k doktorce. Ruku jsem jí prohmatala, zlomená nebyla, ale opravdu naříkala bolestí. Tak jsem rozhodla, že ji manžel vezme do nemocnice,“ popisuje Jindřiška.

Stačilo ale pár minut a odhalila, že dcera pád jen zneužila, aby nemusela do školy. „Vešla jsem za ní do koupelny a ona si zručně oběma rukama upravovala vlasy a opravdu žádné zranění nevykazovala. Udiveně jsem na ni koukala, ona mi něco povídala a najednou jí to došlo,“ říká Jindřiška s tím, že tentokrát ji Tereza opravdu naštvala. „Já se o ni bála a ona hrála divadlo,“ kroutí hlavou starostlivá máma Jindřiška.

Děti jsou nápadité, jaké další finty zkoušejí, aby nemusely do školy?

Foto: Thinkstock

Dnes už to není jen o bolestech... děti si vymýšlejí rafinovanější důvodyFoto: Thinkstock

Vždyť škola odpadá!

Šikovně to s rodiči sehrál devítiletý Jarda. Měl z víkendu rozehranou počítačovou hru a ukrutně toužil v hraní pokračovat i v pondělí dopoledne. A tak vymyslel lest a trvalo dokonce několik týdnů, než to na něj prasklo.

„Oznámil mi v neděli večer, že druhý den jim škola odpadá, protože tam něco opravují. Správně jsem se měla podívat na web školy, kde tyhle informace jsou, ale nějak mě to v tu chvíli nenapadlo, a tak jsem mu jen vyhubovala, že mi to neřekl dřív a ráno odešla do práce, Jarda je zvyklý vypravovat se sám,“ vypráví Lenka.

Po pár týdnech ale potkala maminku Jardova spolužáka a společně své ratolesti „pomlouvaly“ a Lenka si vzpomněla, jak jí syn svojí zapomnětlivostí naštval a známé to hned převyprávěla.

„Ona na mě koukala a divila se, že její kluk v poslední době normálně chodil do školy a nic mu neodpadlo,“ zuří ještě teď Lenka. Ukázalo se, že syn si vše vymyslel a využil toho, že jsou jeho rodiče rozvedení a omluvenku si nechal napsat od táty. „Odteď mu všechno kontroluji pečlivě a nenechám se nachytat,“ zdůrazňuje Lenka.

A jaké výmluvy od svých dětí znáte vy? Najdete je třeba v tomto článku?

Reklama

Související témata:

Načítám