Hlavní obsah

Vyrobte si bylinkovou zahrádku snadno a rychle

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Reklama

Čerstvé bylinky jsou součástí kuchyně stále více rodin. Už vám na ně nezbývá místo na záhonech či okenních parapetech? Nevadí! Vyrobit si můžete jednoduchou závěsnou zahrádku, která vám poslouží doma stejně jako venku.

Článek

Bylinková zahrádka z palety je na výrobu velmi snadná a jistě ji zvládne i každý kutil-začátečník. Můžete ji vyrobit také v rámci tvoření s dětmi, pro které se tato závěsná „pěstitelská stanice“ může stát jakýmsi prvním zahradnickým počinem. Rostliny je velmi snadné v ní udržovat (kromě pravidelné zálivky a občasného hnojení nevyžadují žádnou extra péči a není nutné je ani často plít, jako je tomu u záhonů). Ostatně tuto zahrádku nemusíte využít jen pro pěstování bylin, skvěle působí například s kvetoucími rostlinami (pelargonie, petúnie apod.).

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Co budete potřebovat:

  • aku šroubovák -
  • úhlovou brusku s brusným nástavcem -
  • barvu a štětec -
  • několik PET lahví a lámací nůž -
  • metr a tužku -
  • barvu ve spreji -
  • vruty -
  • jednu obyčejnou paletu -

My jsme k výrobě zahrádky využili paletu, která již byla natřena nazeleno a kterou jsme si jednoduše dotvořili podle vlastních představ. Pokud použijete paletu bez lazury, pak máte ještě širší pole působnosti.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Pomocí úhlové brusky paletu obruste, abyste se vyhnuli nepříjemnostem v podobě třísek. Pokud máte (tak jako my) paletu již barvenou, alespoň ji ručně zabruste smirkovým papírem.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Paletu natřete lazurou dle svého výběru – můžete ji nechat celou zcela přírodní (především pokud má dřevo hezkou kresbu), nebo ji uzpůsobit barvám ve svém interiéru či na zahradě. Děti jistě ocení alespoň dvoubarevný nátěr.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Paletu máte připravenou, nyní se pusťte do výroby jednoduchých květináčů z PET lahví. Jejich počet přizpůsobte velikosti palety a také počtu rostlin, které chcete pěstovat.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Lámacím nožem odřízněte vrchní části PET lahví, jak vidíte na obrázku.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

PET lahve nastříkejte barvou ve spreji. Práce se sprejem je v tomto případě snazší a vhodnější než s tradiční barvou a štětcem. Při nákupu spreje si vždy ověřte, zda je vhodný na plastové povrchy, aby se vám barva neloupala a dobře kryla.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Nastříkané květináče nechte dobře zaschnout, aby se vám barva při pozdější manipulaci nestírala.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Barvy ve spreji schnou většinou poměrně rychle, vždy se ale řiďte pokyny výrobce uvedenými na obale. Pokud máte květináče zcela suché, můžete pokračovat.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Nejprve si rozvrhněte rozmístění květináčů na paletě tak, aby se vám na ni dobře vešly všechny bylinky, které chcete pěstovat (pamatujte, že některé rostliny vyžadují více místa). Květináče z PET lahví přišroubujte vruty k paletě.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

A máte hotovo. Nyní už stačí jen nakoupit a vysadit byliny a očekávat úrodu ve stylové závěsné zahrádce.

Reklama

Načítám