Hlavní obsah

Vyrobte si originální lampion štěstí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je tu a s ním i tolik oblíbená tradice lampionových průvodů. Vyrobte si svůj vlastní v pohodlí domova. Takový, co vám přinese nejen radost, ale i štěstí.

Článek

Lampiony pocházejí z Asie a jejich historie sahá hluboko do minulosti. Objevovaly se nejen při rodinných oslavách, ale i při vítání Nového roku a dalších příležitostech. Na Tchaj-wanu dodnes lidé slaví svátek lampionů. Podle tradice se koná vždy patnáctý den prvního lunárního měsíce, který oslavy čínského Nového roku završuje.

Vznášející se světýlka

Vypouštění těchto svítících papírových ozdob je zčásti založeno na legendě. Jako první je prý použil čínský vojenský stratég Zhuge Liang proto, aby zmátl nepřátelské astrology. Od té doby se „lampionová filozofie“ změnila, přesto je i současník může vnímat jako kouzelný prostředek, který mu splní přání, sny, tužby a přinese štěstí.

U nás jsou lampiony podzimní tradicí spojenou se svatým Martinem, kdy v předvečer jeho svátku procházely kolem chrámů světelné průvody. Princip je celkem jednoduchý – fungují jako malé horkovzdušné balony, které se buď vypouštějí do vzduchu, nebo se s pomocí lehké kontrukce nosí zavěšené na tyčce. Jsou z tenkého papíru a vůbec není těžké je zhotovit. Nečekejte, až spadne hvězda, abyste si mohli něco přát, ale pusťte se do výroby vlastního modelu pro štěstí.

Svíčky v nóbl kabátku

Lampiony skvěle poslouží nejen během průvodu, ale i jako stylová dekorace na balkon nebo zahradu! Máme pro vás i další tipy na hezké světelné ozdoby.

Foto: Profimedia.cz

Výroba lampionů je snadná, zvládne ji opravdu každýFoto: Profimedia.cz

Lampion z krabiček od sýra

Co budete potřebovat:

1 čtvrtku

pečicí papír

2 kulaté papírové krabičky od sýra

tekuté lepidlo Herkules

drátek

barevný papír

čajovou svíčku

Nejprve změřte obvod krabičky od sýra. Pak si na čtvrtku narýsujte obdélník, jehož délka bude stejně dlouhá jako obvod krabičky plus asi 1 cm (na slepení). Výšku pak zvolíte podle toho, jak chcete mít lampion vysoký – například 30 cm. Obdélník vystřihněte a polepte z jedné strany pečicím papírem, druhou stranu ozdobte podle vlastního uvážení.

Do vrchního dílu krabičky vystřihněte kruh a do krajů po stranách udělejte otvory pro provlečení drátku. Pak už se můžete pustit do sestavování. Obdélník přilepte ke krabičkám (část s otvorem bude tvořit vrchní okraj lampionu, druhá část spodek) a po straně slepte (strana s pečicím papírem bude uvnitř). Nakonec přidělejte drátek a dovnitř přilepte svíčku.

Foto: Profimedia.cz

Vypouštění lampionů patří v mnoha částech světa k tradičním podzimním kratochvílímFoto: Profimedia.cz

Lampion z papírové tašky

Co budete potřebovat:

papírovou tašku

barevný papír nebo barvy

tekuté lepidlo Herkules

nehořlavý sprej (ochrana proti vznícení lampionu)

čajovou svíčku

tvrdý karton

K výrobě lampionu stačí taška z recyklovaného papíru, kterou seženete v každém papírnictví (lze použít i tu, co prodávají v obchodem s potravinami). V první řadě tašku z obou stran „naimpregnujte“ pomocí nehořlavého spreje, který si obstaráte v každém obchodě s kutilskými potřebami nebo v železářství. Tašku si pomocí barev nebo barevných papírů ozdobte přesně tak, jak vám zavelí váš kreativní duch. Na několika místech můžete vystříhat různé ornamenty, kterými pak bude světlo prosvítat. Na dno papírové tašky vlepte silnější karton, aby světýlko dobře drželo.

Dny se krátí, tak se vám můžou hodit i tipy na voňavé osvětlení domova.

Až se paní Zima zeptá, co jste dělali, na podzim, můžete se jí pochlubit vlastnoručně vyrobeným lampionem.

Reklama

Načítám