Hlavní obsah

Vyrobte si vzkazovník: Tyhle hezké kousky zvládnete také!

Foto: Profimedia

Potřebujete další místo, kam by šlo psát vzkazy? Máme pro vás pár nápadůFoto: Profimedia

Reklama

Stává se vám, že to, co si nenapíšete nebo několikrát nepřipomenete, se vám rychle „vykouří“ z hlavy? Pak je nejvyšší čas na výrobu něčeho, co vám vždy připomene, co je potřeba udělat.

Článek

Jistě i vy máte doma nějaký zápisník, papírky, na které napíšete, co je potřeba koupit. Místo, kam nalepíte dětem vzkaz, že mají vyvenčit psa nebo nezapomenout na domluvenou schůzku. Dnes pro vás máme pár nápadů, jak takový „vzkazovník“ vyrobit tak, aby se hodil ke stylu vašeho bytu. Sáhli jsme po takových možnostech, které zvládne opravdu každý a nebude to ani moc stát.

Na dřevě

Najdou se u vás na zahradě nebo chalupě zbytky dřeva? Může to být kolečko z polínka na topení nebo zbytek dřevěné desky. V našem případě jsme vyrobili dvě různě velká kolečka, ale můžete mít i čtverce či obdélníky, na tom až tak nesejde. Jen je vždy musíte pečlivě obrousit a vyhladit. Zvlášť ty plochy, které chcete natírat barvou.

Můžete si pořídit jen jednu dřevěnou tabulku, natřít ji tabulovou barvou (nebo jakoukoli jinou, také poslouží) a psát na ni obyčejnou křídou. Můžete ale udělat tabulky dvě a tu druhou polepit třeba korkem nebo plstí, což umožní na ni špendlíkem připevnit vzkazy.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud budete chtít tabulku zavěsit, pamatujte na to a dozadu připevněte háček nebo vyrobte závěs z provázku tak, jak to vidíte na fotografiiFoto: Jakub Jurdič

Vzkazy na fasádě

Líbil by se vám spíš domeček na vzkazy? Pak ho můžete vyrobit ze dřeva, ale klidne i překližky, plastové desky nebo silného kartonu. Vystřihněte tvar, opatřete provázkem na zavěšení a polepte materiálem, do kterého se dají zapíchnout špendlíky, připínáčky. Můžete použít i zbytek korku, molitanu nebo filc. Místo špendlíků můžete použít i malé skřipce, které k materiálu přilepíte tavnou pistolí.

Foto: Jakub Jurdič

Fantazii se meze nekladou – takže váš domeček může mít třeba i dveře a můžete pracovat s kombinací materiálůFoto: Jakub Jurdič

Na prkénko

Obyčejné plastové prkénko odpovídající barvy je skvělým základem – výroba spočívá jen v tom, že tavnou pistolí přilepíte kovové kancelářské skřipce. Rozestupy přizpůsobte velikosti papírků, na které jste zvyklí psát vzkazy. Pokud vám přijde takový vzkazovník příliš strohý, můžete prkénko vyzdobit.

Foto: Jakub Jurdič

Jako výzdoba stačí třeba jen orámování permanentním fixem v barvě, která se hodí do vaší kuchyněFoto: Jakub Jurdič

Vzkazy ve formě

Obvyklým místem na vzkazy bývá lednice, na kterou se připevňují magnety. Co ale máte dělat vy, kteří jste zvolili do kuchyně spotřebiče vestavné, čili jste bez této klasické možnosti?

Vypomoci si můžete třeba starší, už poškrábanou formou na koláč. Musí být jen z takového materiálu a takového tvaru, aby na ní magnety držely. Formu můžete zavěsit na zeď či bok linky za poutko z provázku, které přichytíte tavnou pistolí.

Foto: Jakub Jurdič

Můžete použít zcela novou formu a nechat ji zcela bez úprav, ale pokud budete potřebovat zamaskovat nějaký ten škrábanec, lze použít jakékoli barvy a popustit uzdu fantazii. Při barvení či malování nezapomeňte na vrchní stranu magnetůFoto: Jakub Jurdič

Jako v peřince

Hodilo by se vám spíš něco takového „holčičího“ či romantického? Jestli vaši představu splňuje takový háčkovaný polštářek, lze ho velmi snadno vyrobit z rámu a plátna na malování, zbytků molitanu a kusu odpovídající látky, prostírání či dečky. Na plátno – koupit se dá za pár korun hotové – nalepte zbytky molitanu a přes něj natáhněte látku, kterou vzadu připevněte hřebíčky, čalounickou sponkovačkou nebo tavnou pistolí.

Foto: Jakub Jurdič

Na látkovou plochu můžete vzkazy připevňovat špendlíky. Pokud chcete mít po ruce zásobu lístků na zprávy, pak je zavěste na háček z kancelářské sponky. Využít můžete i jmenovky k dárkům, které budou ladit s romantickým stylem vzkazovníkuFoto: Jakub Jurdič

Buďte v obraze

Nejste si jistí, zda byste dokázali něco z předešlých vzkazovníků vyrobit? Tak tenhle bude hračka i pro vás. Stačí koupit rámeček na obrázek – se sklem, vložit čistý papír, klidně i barevný, to necháme na vás – a je hotovo. Pak už jen stačí permanentní fix a můžete psát vzkazy. Jen na jejich setření nebude stačit voda, ale doporučujeme použít vlhčené ubrousky na nábytek.

Foto: Jakub Jurdič

Obrázek můžete postavit i zavěsit. Pokud byste měli rádi stále po ruce něco, čím na něj budete psát, stačí z kousku stužky nebo provázku vyrobit očko na boku rámečku. Přilepit ho můžete tavnou pistolíFoto: Jakub Jurdič

Vzpomenete si na nejvtipnější vzkaz, který vám nechal někdo z rodiny? Rozhodně se o něj podělte a napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám