Hlavní obsah

Vyžeňte hluk z domu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Okna propouštějí poměrně dost hlukuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Známe to všichni. Panelový dům, kde každý soused má naprostý přehled o všem, co se děje. Trendem je stěhování se do příměstských lokalit za vysněným klidem. Ale ani tam nemusíte mít nad rachotem ze silnice a náruživými sousedy vyhráno. Co dělat, když vás hluk vyhání z domu?

Článek

Začneme u dveří a oken

Máte-li doma stará okna, zdobící poněkud unavené a nedoléhající těsnění, bude vás pravděpodobně čekat jejich výměna, nebo alespoň renovace v podobě nového zatmelení, utěsnění rámu montážní pěnou a výměny těsnicích lišt. Stará dřevěná okna propustí mnohem více hluku než nová, např. plastová. Nemusí dostatečně izolovat. K tomuto účelu jsou nejvhodnější izolační dvojskla.

Než zajdete do obchodu

Jak vybrat ta správná? Izolační schopnost určuje speciální veličina nazývaná index vzduchové neprůzvučnosti. Označuje se Rw a měří se v decibelech.  Standardní dvojskla mají hodnotu neprůzvučnosti kolem 32 decibelů. U speciálních dvojskel se můžete dostat až na hodnotu 51 decibelů. Jak je to možné? Každé z umístěných skel je různě silné a prostor mezi nimi vyplňuje těžký plyn. Mezi jednotlivými tabulemi skla je větší vzdálenost než u klasických dvojskel a často má také jedna z nich vyšší plošnou hmotnost.

Od oken se přesuneme k dveřím. K tomu, abyste si vytvořila domácí tichou pohodu, nemusíte hned měnit dveře za nové. Povolejte si domů odborníka. Čalouník dveře vypolstruje a je hotovo. Samozřejmě si můžete vybrat speciální odhlučněné dveře. Měly by být ocelové. Moderní dveře mají i další výhody, jsou lépe připravené na požár a na nečekané nájezdy zlodějů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Není třeba, aby vám sousedé ničili nervyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Stropy a podlahy

Zvuk se šíří i podlahou a stropem. To jistě dobře znáte, bydlíte-li v paneláku na sídlišti. Vůbec nejhorší je, co se týče propustnosti zvuku, plovoucí podlaha. Většinou se nepokládá ani na izolační materiál. Když se pak sousedka nad vámi rozhodne být za dámu a prochází se doma v podpatcích, je „vymalováno". Nejjednodušší variantou jsou polystyrenové nebo dřevěné desky. Jednoduše se nalepí na strop a slouží i jako zajímavá dekorace.

Chcete-li radikálnější zákrok, zkuste sádrokarton. Poslední dobou jsou sádrokartonové podhledy velmi oblíbené jako dekorace zejména v moderních interiérech. Pokud se vyplní izolační vatou, skvěle zvukově těsní! Musíte ovšem počítat s tím, že si uberete trochu vnitřního prostoru. Na tyto úpravy bylo dříve potřeba stavební povolení, dnes už ne.

Mnohdy však je zapotřebí k dosažení kýženého ticha sáhnout i po dalších variantách odhlučnění. Trápí-li vás hluk od vedle, nejjednodušší je zaplnit obytné prostory nábytkem. Ten pohltí nebo roztříští část výrazných zvuků. Můžete také na kritické zdi umístit dekorativní koberec nebo závěs.

Foto: picassaweb.google.cz

Smrkové dřevo dobře absorbuje hlukFoto: picassaweb.google.cz

Jak odhlučnit fasádu

U rodinného domu existují i další varianty. Např. odhlučnění fasády. K tomu se dá použít materiál na bázi celulózových vláken s přísadou boritých solí. Na obvodové zdi se jednoduše nafouká nebo nastříká. Pochvalu si tento materiál zaslouží i z dalšího důvodu. Skvěle odolává proti plísním a houbám, je odolný proti požáru a odpuzuje hmyz a hlodavce. Vybrat si můžete z bohaté škály barev.

Stejně jako celulózová vlákna našla uplatnění i kamenná vlna. Jedná se o materiál, který nejen dobře odhlučňuje, ale také izoluje. Vzniká tavením čediče a používá se již po staletí. Výhodou je, že ji lze snadno instalovat, zvládne to i laik. Má i další pozitiva: je nehořlavá, dokáže propouštět vodní páru, čímž umožňuje zdím dýchat, nevlhne a dlouhodobě drží tvar i své vlastnosti.

Kdo to zaplatí?

Nezoufejte, odhlučnění vás nemusí stát ani korunu! Může se najít i částečný sponzor. Nevěříte? Náklady na renovaci může z části hradit i obec nebo městská část. Musíte ovšem doložit, že míra hluku vnějšího okolí přesahuje hygienické limity. Je také možné svést vinu na investora stavby. Musí se vám ovšem podařit prokázat, že ve vašem domově došlo k překročení stanovených hlukových limitů kvůli právě probíhající výstavbě.

Nezbývá než za sebou zaklapnout dveře a užívat si nerušeného klidu nebo se konečně vášnivě vrhnout na svého partnera jako za starých časů!

Reklama

Související témata:

Načítám