Hlavní obsah

Vyžeňte slimáky ze zahrady: Jde to i bez chemie!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slimáci a hlemýždi na zahradách opět vyhlásili válku našim pěstitelským pokusům. Jak se proti jejich nájezdům na naše opečovávané rostlinky bránit, pokud nechcete na záhonech používat chemické prostředky, jež seženete v obchodech?

Článek

Proti slimákům můžete použít i některé osvědčené postupy, které nejen ochrání rostliny před hlemýždími nenasytnými jazýčky, ale navíc nejsou toxické a rizikové pro půdu či některé živočichy.

Vaječné skořápky

Pokud je vaše rodina složená z milovníků vajec, máte vyhráno. Schovávejte po celý rok skořápky a ty pak podrťte a obsypte jimi rostliny či záhonky. Slimáci ani hlemýždi přes ně nepřejdou. A navíc skořápky dodají půdě důležitý vápník.

Popel ze dřeva

Sezóna grilování a opékání pomalu začíná. Tak toho využijte a popel ze dřeva nasypte na záhonek okolo rostlinek, jež chcete před nezvanými konzumenty chránit. Popel je pro slimáky nepřekonatelnou překážkou (kvůli výrazným absorpčním schopnostem). A i on dodá záhonkům důležité živiny. Mimochodem, používejte výhradně popel ze dřeva – jinak si do zahrady zanesete toxiny a těžké kovy.

Mletá káva

Káva patří k dalším zcela přírodním prostředkům, z nichž nebudou mít slimáci radost. Nejenže by měli ihned „zařadit zpátečku“, pokud k bariéře z kávy dolezou, ale navíc jsou velmi citliví na kofein (takže pokud ochutnají, s největší pravděpodobností to bude poslední jídlo v jejich životě).

Pivní past

Nabídněte slimákům nějakou alternativu k vašim rostlinám. Vezměte plastovou krabičku či plechovku a umístěte ji do půdy na záhon tak, aby okraj vykukoval nad povrch (chcete, aby se chytli slimáci, nikoli brouci a další hmyz). Do nádoby nalijte pivo. Slimáci a hlemýždi ho milují, ovšem neumějí plavat… Pravidelně proto past měňte a doplňujte (není třeba si nic nalhávat, na utopené slimáky není pěkný pohled, ale alespoň nebudete muset oplakávat okousané rostliny). Mimochodem, dejte pozor, aby past nevypil některý z vašich domácích mazlíčků, které by pivo mohlo rovněž přilákat.

Reklama

Načítám