Hlavní obsah

Vyznáte se v biokosmetice?

Foto: Shutterstock.com

Biokosmetika má být složením i výrobou co nejvíce přírodní. Biokosmetiku však s biopotravinami nelze zaměňovatFoto: Shutterstock.com

Reklama

Poptávka po bioproduktech každoročně stoupá. Kromě biopotravin požadují spotřebitelé také biokosmetiku. Proto je dobré připomenout některé odlišnosti mezi biopotravinami a biokosmetikou, protože tyto dvě komodity nelze jednoduše srovnávat.

Článek

Na rozdíl od biopotravin nemá kosmetika vlastní zákon regulující použití slova bio v jejím označením. A proto někteří výrobci kosmetických přípravků certifikují biokosmetiku v externích certifikačních společnostech, které se většinou zabývají také kontrolou ekologického zemědělství a jsou nezávislé na výrobcích. Tato certifikace je dobrovolná, ale podobně přísná jako u biopotravin.

Označení bio u kosmetiky by mělo být nezávisle potvrzeno

U kosmetiky označené jako „bio“ či „přírodní“ zkontrolujte, že je na etiketě umístěno chráněné označení, které potvrzuje prověření nezávislou kontrolní organizací. V ČR je to např. firma KEZ, která vytvořila dobrovolný certifikační program pro biokosmetiku. Výrobci mívají po dobu 18 měsíců od kontroly právo používat v označení kosmetického přípravku spojení Certifikovaná přírodní kosmetika nebo Certifikovaná přírodní kosmetika BIO.

Foto: KEZ, o.p.s.

Chráněná označení, která má právo užívat značka SynCare na certifikované biokosmeticeFoto: KEZ, o.p.s.

Značka SynCare nabízí certifikovanou přírodní kosmetiku

Zákazník chce mít při nákupu biokosmetiky jistotu, že obdrží výrobek se složkami z ekologického zemědělství, případně jen s povolenými přísadami. Někteří spotřebitelé preferují kosmetiku bez parfémů, některých konzervačních látek nebo např. umělých barviv. I proto značka SynCare nabízí řadu nezávisle certifikované přírodní kosmetiky. Každý zákazník si také najde dostatek veřejných informací, co chráněné logo na přípravku skutečně znamená.

Foto: Syncare Plus, s.r.o, Shutterstock.com

Značka SynCare má široký sortiment biokosmetikyFoto: Syncare Plus, s.r.o, Shutterstock.com

Ne vše musí být bio

Biokosmetika může být pro řadu lidí nejen určitou módní záležitostí, ale také životním postojem. Některé přísady nemohou být ze své podstaty obsaženy v nezávisle certifikované biokosmetice, a přesto jsou pro pleť prospěšné. To je příklad řada moderních látek proti vráskám. Je ale škoda nevyužít jejich účinku na pleť. Současně je nezbytné přiznat, že nemožnost použití většiny konzervačních látek, nebo jejich vyloučení, může omezit dobu spotřeby přípravku.

Foto: Syncare Plus, s.r.o.

U kosmetiky SynCare se biokosmetické a dermokosmetické řady vzájemně doplňujíFoto: Syncare Plus, s.r.o.

Mohou být UV filtry bio?

Blíží se léto a zákazníci se mohou ptát, jak je to s bio UV filtry pro ochranu pleti při opalování. Z povolených UV filtrů do kosmetických přípravků přicházejí do úvahy k použití v biokosmetice dvě látky – oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Označují se také jako fyzikální UV filtry.

Foto: Syncare Plus, s.r.o. , Shutterstock.com

Fyzikální filtry UV záření nepohlcují, ale odrážejí jej. Někdy je najdeme pod označením minerální filtry a hodí se pro biokosmetikuFoto: Syncare Plus, s.r.o. , Shutterstock.com

Voní biokosmetika SynCare?

Biokosmetika vonět může, avšak nikoli díky přidání syntetických parfemací. V biokosmetice se často zvýrazňují aroma surovin, které na sebe působí a dotvářejí charakter přípravků. Nečekejte proto pronikavou vůni, biokosmetika má být především v souladu s přírodou a nedodávat do pleti látky, která nezbytně nepotřebuje.

Foto: Syncare Plus, s.r.o.

SynCare nabízí v kvalitě bio také některé přípravky pro čištění pletiFoto: Syncare Plus, s.r.o.

Reklama

Načítám