Hlavní obsah

Z hrůzy krásný byt za půl milionu

Foto: Ritzy.cz

Obývací pokoj s kuchyní po proměněFoto: Ritzy.cz

Reklama

O svém prvním bydlení člověk sní jako o něčem krásném a dokonalém. Stejně na tom byl i mladý pár Martina a Aleš, který se stěhoval do starého bytu po babičce. Ale první dojem, to byl šok! Čas se na něm podepsal natolik, že rekonstrukce byla nezbytná.

Článek

Havarijní stav, nedostatek času a také omezené množství peněz – to byly tři limity, které musel překonávat mladý pár při rekonstrukci svého bytu. Sami majitelé zvládli byt vyklidit, zbytek už raději svěřili odborníkům. Od studia si nechali nejen navrhnout interiér, ale také sestavit rozpočet a zadali mu i zajištění všech prací. Proměna bytu 2 + kk udělaná na klíč je vyšla zhruba na půl milionu korun.

Foto: Ritzy.cz

Takto vypadal pokoj v původním stavuFoto: Ritzy.cz

Foto: Ritzy.czKuchyň před proměnouDřevěná příčka musela pryč

Proměna starého bytu v moderní interiér začala velkým bouráním. „Pryč přišla dřevěná stěna mezi kuchyní a obývacím pokojem a přesunuli jsme i dveře, odkud se chodilo na balkon, který je součástí bytu,“ říká Jitka Litschmannová z interiérového studia Ritzy, které proměnu navrhlo i zajišťovalo. I když nová kuchyň zůstává na stejném místě jako ta původní, její propojení bylo téměř nutností. Má totiž velikost pouze 3 x 2,3 metru. Do tak malého prostoru zvolili designéři linku s ostrůvkem ve tvaru písmene L, kde jednu stranu tvoří pouze vysoké skříňky, a druhou zmíněný ostrůvek. „Kromě vestavěné chladničky s mrazničkou jsou zde i ve výšce uložené trouby, což byl sen mladé slečny, o němž dlouho netušila, že se jí splní. Navíc zde vzniklo i hodně úložných prostorů, takže další části interiéru už mohou zůstat nezatížené nábytkem,“ dodává Jitka Litschmannová.

Foto: Ritzy.cz

Během rekonstrukce se odstranila příčka nejen mezi kuchyní a obývákemFoto: Ritzy.cz

V propojené místnosti je i nová vinylová podlaha. Má „studený“ odstín, aby se byt opticky prosvětlil a zvětšil. Světlé dřevo tvoří žádaný kontrast k části kuchyňské linky. Tu designéři navrhli jako kombinaci světle krémového lamina, tmavého dřeva a prosklených ploch. Spodní skříňky vyplňují plnovýsuvné zásuvky a vešla se sem i myčka nádobí. Do ostrůvku bylo zasazeno varné centrum.

Foto: Ritzy.cz

Přesouvaly se i dveře na balkon, které dřív byly za rohemFoto: Ritzy.cz

Komu na ostrůvku vadí, že příliš otevírá kuchyň, a je tak vidět každý odložený hrnec, v tomto bytě by byl spokojený. Ostrůvek je totiž schovaný za polopříčkou, na které má být v budoucnu – až majitelé našetří potřebné peníze – ukrytá televize. Pod obrazovkou jsou pak do ostrůvku vestavěné dvě zásuvky a otevřené police, které nabídnou nezbytnou odkládací plochu. Na rozdíl od klasických skříněk ale nepřekážejí v prostoru.

Foto: Ritzy.cz

Kuchyňská linka kombinuje tmavé dřevo a krémovou barvuFoto: Ritzy.cz

Malou ozdobou kuchyně je okénko v boku kuchyňské linky, které zde zůstalo po původních dveřích na balkon.

Obývák se obešel bez nábytku

Zbytek obývacího pokoje se obešel bez nábytku. Dominuje mu velká světlá rohová pohovka, doplněná konferenčním stolkem v barvě dvířek kuchyňské linky. Barevně je sladěný i jídelní stůl se židlemi – a to je vše.

Foto: Ritzy.cz

Neutrální nábytek doplňuje barva na zdech, kterou lze snadno změnitFoto: Ritzy.cz

Prostor za pohovkou, stejně jako světlými skříňkami, je podmalovaný zeleně, aby nábytek lépe vynikl. Změnou barvy výmalby je možno v budoucnu přetvořit celý interiér, základ je totiž neutrální a nadčasový.

Šatna v malém bytě? Proč ne!

Mnozí si stále myslí, že šatna je výsadou velkých bytů, neboť v malých na ni nezbývá prostor. Je to však přesně naopak! Čím menší byt, tím je potřebnější. Proto nechybí ani zde. „Jsme rádi, když můžeme někde vytvořit opravdu velikou vestavěnou skříň nebo šatnu, které dáme odlehčené dveře, aby prostor nezatěžovala. Majitelům tak umožníme uklidit sem maximum věcí a zbylé části bytu zařídit hezky a v minimalistickém duchu,“ říká Jitka Litschmannová. V chodbě, z druhé strany vysokých kuchyňských skříněk, zbyl prostor na botník.

Foto: Ritzy.cz

Z druhé strany vysokých kuchyňských skříněk je vybavená předsíňová stěnaFoto: Ritzy.cz

Obdobné barvy jako v kuchyni a obývacím pokoji – tedy krémovou a tmavé dřevo – použila designérka i v koupelně. Mladý pár chtěl vanu nahradit sprchovým koutem, čímž nabídl designérům více místa a prostoru na zařizování. Díky tomu se sem vešlo umyvadlo osazené v poměrně velké skříňce se dvěma výsuvnými kontejnery a vedle ještě vysoká závěsná skříňka. I v koupelně je spousta věcí, které je třeba někam uklidit.

Foto: Ritzy.cz

Koupelna před proměnouFoto: Ritzy.cz

Foto: Ritzy.cz

Majitelé si přáli sprchový kout, což designérům zjednodušilo zařizování této místnostiFoto: Ritzy.cz

Na dokončení ještě čeká ložnice. Sem si Martina s Alešem pořídili velkou vestavěnou skříň s rozměry 4 x 3 metry, která poskytne nezbytné úložné prostory. Doplňuje ji samozřejmě kvalitní postel.

Překvapilo vás, jaké lze za pár týdnů a s půl milionem korun udělat krásné bydlení? Na vaše názory se těším v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám