Hlavní obsah

Za letní láskou do Španělska!

Foto: Thinkstock

Španělsko je zemí kastanět a vějířůFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělské pobřeží je místem stvořeným k letním láskám. Písečné pláže v malebných zákoutích nespoutaných skal, navonění temperamentní muži, výborná kuchyně a historické skvosty – to je Španělsko v celé své kráse! Za málo peněz tady dostanete doslova hodně muziky. S našimi tipy se tu budete cítit jako doma a kdo ví, jestli tu nepotkáte svého Antonia Banderase.

Článek

Španělsko má vždy co nabídnout! A v létě obzvlášť. V romanticky laděných uličkách starých měst můžete narazit na muže snů. Pokud jste zadané, neřešte to, i tak na temperamentní zemi rozvibrovanou ladnými zvuky strun kytar a klapotem kastanět, provoněnou starou historií a plnou objevů známých cestovatelů nikdy nezapomenete!

Nenechte si zkazit první dojem!

Autem, autobusem nebo letadlem? Každé má své. Za auto ušetříte a po cestě potkáte spoustu krásných míst. Chce to si cestu rozplánovat a dělat zastávky. Autobusem vyjde dovolená nejlevněji. Musíte ale překousnout 25hodinovou cestu s minimálními zastávkami. I když jsou autobusy klimatizované, dnes bych raději volila letadlo. Cesta tam se dá vydržet, když se těšíte na moře, ale cesta zpět je nekonečná! Letecky je to nejdražší, ale za tu pohodu to stojí.

Hotely jsou na dobré úrovni už od tří hvězdiček, stačí si jen vybrat ze široké nabídky. Ať už se zabydlíte kdekoli, podmínky platí takřka všude stejné. Na severu země potkáte nejvíce Čechů, jih oplývá více nespoutanou přírodou, i když si budete muset za dovolenou připlatit, stejně jako když se rozhodnete pro ostrovy. Na Mallorce, Menorce či Kanárských ostrovech hledají útočiště spíše lidé s klidnější povahou. Mladí nevybouřenci volí Ibizu, která je proslulá kluby s pravou odvázanou atmosférou. Pokud ale chcete zjistit, co jsou Španělé zač, volte rozhodně pevninu!

Rady pro lepší strávení dovolené...

Do baru v jakoukoli hodinu!

Jen co se ubytujete, můžete se vydat na průzkumy, jen je třeba se sladit s místním časem a zvyky.

  • Přepadne-li vás po ránu chuť na tradiční španělskou snídani, kdy se podává káva s mlékem a croissant, nebojte se vyrazit brzy. Bary a kavárny otevírají kolem osmé. Pozor, tyhle bary ale s těmi nočními nemají nic společného. Klasické pivnice, kde dostanete i lehkou svačinu, otevírají kolem jedenácté a restaurace až kolem poledne.
  • Oběd si ale v nich můžete vychutnat až do 15.30. Vyzkoušejte třeba tradiční paellu nebo něco příznačného pro oblast, kde se nacházíte. Pro vysvětlení – severní Španělsko až k Pyrenejím je vyhlášené omáčkami, Aragón se pyšní ragú, v Katalánii ochutnejte určitě ryby. Valencie a Murcie jsou oblasti proslulé rýží a pokrmy z ní, na jihu se všechno smaží a v centrálním Španělsku je základem pečení nebo rožnění. (Počítejte také s tím, že v době od čtyř až do osmi se vám nepodaří najít podnik, kde by vám dali teplé jídlo, kromě pultového pouličního prodeje.)
  • Abyste se dobře najedly, dle mé zkušenosti, bohatě postačí i tříhvězdičkový hotel s bufetovým menu – nabízí např. tradiční chuťovky tapas. Z pití určitě ochutnejte místní sangrii – nakrájené ovoce smíchané s ledem a španělským vínem. Koupíte-li si lahev v obchodu, vyjde mnohdy levněji než voda. Myslete ale na to, že na pláži na sluníčku leze pěkně rychle do hlavy, stejně jako jemné šumivé víno. A vína? Ta se dají degustovat od rána do večera. Uvidíte, jak vám zachutná třeba Sherry víno proslavené pravými piráty.
Foto: gonomad.com

Slunce, moře, písek - ideální pro dovolenouFoto: gonomad.com

Na rande o dvě hodiny později!

  • Pozor na čas!Jestliže přeci jen podlehnete svodům temperamentního Španěla, dejte si pozor na čas. Země obléhající téměř celý Pyrenejský poloostrov je známá svými časovými odchylkami a siestami. I když na pevnině k časovému posunu nedochází, domluvíte-li se se svým ctitelem, že se sejdete v poledne, myslí tím dvě hodiny odpoledne. Nákupy neplánujte v době mezi druhou a půl pátou odpolední, to jsou obchody i muzea zavřené. Láká-li vás divadelní představení, počítejte s pozdní hodinou, začínají nejdříve kolem desáté večer, stejně jako plánované koncerty. Všechno je zkrátka posunuté kvůli přísně dodržované siestě.
  • Noční život. Pokud chcete nahlédnout do skutečného nočního světa španělského národa, pak zavítejte do místních klubů. Ochutnat pravou nefalšovanou atmosféru ovšem můžete až po jedné hodině ranní, kdy se většina pracujících do těchto klubů stahuje (zejména v pátek a v sobotu). Je to zážitek, který stojí za to! Doporučuji dobře se na to vyspat, protože nejvíc to žije mezi třetí a pátou ranní!

Nejlepší moře najdete zde

Posuzovat Španělsko podle Costa Brava, je jako byste tu ani nebyla. Pokud nechcete ovšem cestovat daleko, volte mezi těmito krásnými a dostupnými destinacemi. Z Costa Brava vybíráme Blanes (přístavní město s prastarou rybářskou tradicí), uchvátí vás nádherným zálivem a do Barcelony je to pouhých 60 kilometrů. Druhým oblíbeným letoviskem českých turistů je LLoret de Mar. I zde najdete spoustu atrakcí nejen pro malé, ale i pro dospělé a proslulý Waterworld, o kterém se zmiňuji níže. Popojedete-li o kousek dál, narazíte na malebné městečko Calella. Patří již k pobřeží Costa del Maresme. Najdete tu jak klasickou velkou pláž s pozvolným vstupem do moře, tak romantické písečné plácky vhodné k soukromému slunění. Centrum města je malebné a plné obchůdků s různými lákadly.

Zvolíte-li leteckou dopravu, doporučuji Andalusii. Skládá se z několika pobřeží – Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol a Costa de la Luz. Právě Andalusie je proslulá svými plážemi, ale i horskými masivy. Mezi největší patří Sierra Nevada, kam by jistě měly směřovat alespoň jednou vaše kroky, pokud se sem podíváte.

Skutečné skvosty leží ve vnitrozemí

Místa ve vnitrozemí jsou provoněná historií, a to doslova. Chcete-li poznat něco víc, než jen flamenco, býčí zápasy a moře, vydejte se alespoň na výlet např. do Granady (kde vás stoprocentně okouzlí palác Alhambra), na Gibraltar (proslulý množstvím opic; pokud sem cestujete s dětmi, musíte mít s sebou jejich pas – území patří Angličanůmn a je jednou z Britských kolonií) a za zmínku stojí i město Málaga (objevíte tu slavnou katedrálu, platí se tu vstupné cca 4 EUR, tradiční maurskou pevnost Alcazabu, i zde se platí, 2 EUR, nebo třeba překrásnou botanickou zahradu, která je zdarma. Raději ale vyrazte v dopoledních hodinách, odpoledne je tu opravdu teplo, na které nejsme zvyklé.

Do Barcelony za kulturou a památkami

Až vás přestanou bavit romantické písečné pláže, umístěné mezi kamenné reliéfy, a mírně zvlněné moře, nenechte si ujít výlet do Barcelony, kde najdete od všeho něco. Milovnice umění se zasní v neskutečném světě Gaudího, jehož stavbami je Barcelona doslova protkaná. Za všechny jmenujme alespoň jedno z nejstarších stavenišť světa – Sagrada Família (chrám Svatá rodina). Buduje se již 120 let a stále není hotový. Každoročně se tu lidé skládají na další kousek dostavby, jde o velmi populární záležitost.

Když už jste se ocitly v Barceloně, nezapomeňte ani na hlavní turistickou tepnu ležící v historickém centru – La Rambla. Dlouhá třída se line od pobřeží moře, kde ji zdobí slavný Kolumbův sloup a končí až na hlavním náměstí Plaza de Catalunya. Ať už patříte k vyznavačkám nákupů, kulturním fanynkám nebo degustátorkám místních specialit – všechny si tu přijdou na své. Jen vám nesmí vadit velké množství lidí. Pro náruživé "nakupovačky" doporučuji známý obchodní dům El Corte Inglés, který najdete na zmíněném náměstí.

Foto: pollsb.com

Chrám Sagrada Família se neustále dostavujeFoto: pollsb.com

Za sladkou vodou do vodního parku

Vodní parky jsou už všude, ne jinak tomu je i zde. Pokud vás moře omrzí nebo si s dětmi chcete zařádit ve sladké vodě, navštivte třeba známý Waterworld. Najdete ho ve známém městečku Lloret de Mar, kde je nesčetná spousta atrakcí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Městečko je také známé pozvolným přístupem do moře, a tak doporučuji pro výběr dovolené s malými dětmi. Vstupné do parku se pohybuje kolem 23 Euro za dospělého a 13 Euro za dítě. Nabízejí i rodinné balíčky.

Dobrodružství v horách

Hledáte-li trochu dobrodružství, nechte se zlákat klášterem Montserrat umístěným vysoko v horách severně od Barcelony. Montserratské skály jsou vyhlášeným národním parkem. Až nahoru vás pohodlně dovezou autobusy. Pokud ale chcete zažít větší dobrodružství, vyrazte třeba vlakem do zastávky Montserrat (vyjíždí z Plaza Espanya – hlavního nádraží v Barceloně). Ke klášteru se dostanete lanovkou. Výhled je skvělý! Odtud se pak můžete vydat na neplánovaný výlet po okolí. Na informacích dostanete mapku s trasami, ze kterých si můžete libovolně vybrat. Cesty jsou dobře označené a upravené, takže je zvládnete zdolat i bez zvláštní sportovní výbavy, dokonce i v žabkách.

Buen viaje!

Máte i vy nějaký osobní tip nebo zážitek ze Španělska? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám