Hlavní obsah

Naše prsa... Mějme je rády! 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Správná podprsenka musí být pohodlnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

2. díl - Ať už máme prsa malá či větší, správnou podprsenku si již koupit umíme. Také jsme se naučily základní cvik pro zpevnění poprsí. Dnes se podíváme na to, co má podprsenka splňovat, aby byla pohodlná, a dopřejeme našim ňadrům kosmetickou péči. Chceme přece, aby byla krásná!

Článek

Kupujeme další podprsenku

Po té první, startovací „podprdě", kterou jsme vybraly minule tak, aby nám přesně padla, se už teď soustředíme na to, aby také skvěle vypadala. A máme z čeho vybírat. Materiálů, střihů i barev je na trhu nepřeberné množství. Zkusme se ale podívat na to, co má naše prádlo splňovat především.

Prsa nemají z košíčků vpředu ani po stranách vytékat, ani se košíček nesmí krabatit proto, že je příliš prázdný. Pásek vzadu se nemůže zvedat nad lopatky a ramínka by neměla padat. Celkově bychom neměly vůbec vědět o tom, že jsou naše vnady něčím spoutány.

A jaké typy zvolit? Pro sport si vybereme pohodlnou nejlépe bezešvou bavlnu, na večerní setkání s přítelem asi zvolíme krajku. Barevné odstíny záleží jen na naší fantazii - k dostání jsou od něžně růžových, přes bílou klasiku, dále pak všechny odstíny červené, žluté, modré... Dnešní trend velí nebát se barev a dokonce nevadí ani to, že podprsenka pod halenkou prosvítá. Moderní jsou barevná ramínka, která zdobí naše ramena mimo rukávy trička. Na ples asi využijeme raději podprsenku s odepínacími ramínky.

Péče o prsa

Nejdříve si zacvičíme. Sepneme ruce co nejvýše nad hlavou a zapažíme co nejdál za sebe. V této pozici se 5x hluboce zakloníme a opět předkloníme, až bradou dosáhneme na hrudník. Sérii opakujeme 10x jednou denně.

A kouzlíme i v koupelně. K ošetření prsou a dekoltu použijeme koupelová mýdla s neutrálním pH, která nevysoušejí pokožku. Užíváme si nejen lázeň, ale i sprchu a po každém mytí aplikujeme pleťové mléko, které lehce vklepeme do pokožky prsou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Podprsenka může pod halenkou prosvítatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

A opět trochu historie...

Podprsenka nás osvobodila od korzetu

Předchůdce podprsenky nosily prý krétské ženy kolem roku 2500 před n. l. Byl to úbor, který prsa nadzvedával, ale nezakrýval. Tlačil je ze šatů ven. O stovky let později se je Římanky a Řekyně naopak pokoušely skrývat, zploštit a zmenšit. Kateřina Medicejská šla ještě dále, přikázala používat na královském dvoře korzet. Do této nezdravé a protivné konstrukce „zaklela" ženské vnady na příštích 350 let.

První prototyp podprsenky si dala až v roce 1893 patentovat Marie Tucek. Původem pravděpodobně Češka ji nazvala „breast supporter" (prsní podpora). Její objev už měl košíčky, ramínka i háček na zapínání. Přesto je prvenství připisováno teprve o dvacet let (roku 1914) později Mary Phelps Jacobové, která svůj nápad realizovala na večírku newyorské smetánky. Místo korzetu použila stuhu a dva kapesníčky. A podprsenka byla na světě.

Mary si nechala svůj nápad patentovat, ale záhy ho prodala firmě Warner Brothers za 1500 dolarů. Pro bratry Warnerovy to byla nejlepší investice života. Během následujících třiceti let vydělali na výrobě podprsenky více než 15 milionů dolarů.

Milé dámy, zítra nás čeká poslední exkurze do světa poprsí a všeho, co k němu patří - rozšíříme si ještě obzor v typech podprsenek či zdobení dekoltu...

Reklama

Související témata:

Načítám