Hlavní obsah

Žaluzie: opravdu se hodí do bytu?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žaluzie nahrazují v interiérech záclonyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

V těchto dnech jsme rádi za každý sluneční paprsek. Ovšem až přijdou tropické dny, budeme se chtít před horkem schovat. Pokud ale máme na oknech hliníkové žaluzie, doma potřebný chládek nenajdeme.

Článek

Hliníkové horizontální žaluzie pomalu nahrazují - zvlášť v nových a moderně zařízených bytech - záclony. Důvody jsou hlavně tři: Výborně chrání naše soukromí a do bytu není vidět ani večer, když máme rozsvíceno. Na výběr máme desítky barevných variant včetně imitace přírodních materiálů a také jsou poměrně levné. Metr čtvereční nás přijde zhruba na dvě stě korun. K dalším výhodám patří jednoduchá instalace na všechny typy oken i dlouhá životnost.

Hliník se odstěhoval na okna

Hliníkové žaluzie se vyrábějí nejen v mnoha barvách, ale také ve třech základních velikostech: 16, 25 a 50 milimetrů. Většina z nás má doma ty prostřední, široké 2,5 centimetru. Právě v tomto rozměru máme také největší nabídku barev.

Foto: Maron

Na oblibě přidává hliníkovým žaluziím jejich nízká cenaFoto: Maron

Vybrat si můžeme i ze dvou typů. Klasické doplňují takzvané celostínící, kdy otvory pro navíjecí pásek a vodící lištu je umístěn tak, že žaluzie po sklopení vytvoří jednolitou plochu bez jakýchkoli otvorů. U klasických nám zůstávají kolem provázku malé škvíry, které ovšem nijak nevadí.

Žaluzie většinou ovládáme dvěma způsoby: buď máme kombinaci šňůrky a provázku, nebo kuličkový řetízek, kterým je jak naklápíme, tak stahujeme. Napojení na elektromotor se moc nevyplatí, zbytečně je prodražuje o tisíce korun.

Jak je to s tím teplem?

Jednu nevýhodu však odborníci těmto žaluziím vytýkají: hliník je materiál, který výborně vodí teplo. A to se týká i žaluzií. Ty sice v horkém dnu zajistí v místnosti příjemné přítmí, ovšem vzduch tady bude mít klidně třicet stupňů i více. Navíc pokud necháme žaluzie stažené i přes noc, budou teplo vydávat a vlastně se promění v kamínka. A o ty v létě nikdo nestojí.

Přitom platí, že zastínění je nejúčinnější, pokud je před okny zvenku, nebo aspoň mezi jednotlivými skly. Tak tomu bývalo, dokud jsme měli stará šroubovací okna. Na plastová se žaluzie dávají výhradně dovnitř do interiéru. A mnozí už si sami všimli, že po výměně oken mají doma v létě větší horko, než tomu bývalo předtím.

Foto: samezaluzie.cz

Luxusnější variantou žaluzií jsou ty přírodníFoto: samezaluzie.cz

Pro milovníky přírody

Komu se nelíbí stříbrné či barevné žaluzie, a raději dává přednost dřevu a přírodním materiálům, nemusí se interiérových žaluzií vzdávat.

Zvolit může buď hliníkové imitující dřevo, nebo přímo takové, které mají lamely ze dřeva či bambusu. U nich také částečně odpadá problém s vysokými teplotami v místnostech, neboť teplo nevodí tak dobře jako hliník. Má to i své ale... metr čtvereční přijde zhruba na dva tisíce korun.

Kdo o nich uvažuje, měl by raději sáhnout po bambusových. Tento materiál oproti dřevu tolik nereaguje na různou vlhkost, tedy lidově řečeno nekroutí se, což se také projevuje na bezchybném provozu žaluzií.

Vystrašily vás tyto řádky a rozhodli jste se okamžitě vyhodit hliníkové žaluzie, abyste se v létě doma neupekli? Pak zadržte.

Hliníkové žaluzie své místo v interiéru stále mají a v horkých dnech je můžeme kombinovat například s předokenními roletami ze speciálních látek, které sice brání slunci ve vstupu do našeho bytu, ale naše soukromí neuchrání.

Reklama

Související témata:

Načítám