Hlavní obsah

Čtenářka Katka (61): Je zamilovaná jako puberťačka. No a co?

Foto: thinkstock

Ať je vám dvacet, nebo šedesát, emoce zamilovanosti prožíváte vždycky stejně (ilustrační foto)Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozvedla, nechtěla už chlapa ani vidět. Věnovala se jen sobě a svým koníčkům. Jenže teď, když jí je jednašedesát, se opět zamilovala. A je to stejná exploze emocí jako zamlada! Vážně lze chytit takzvaný druhý dech?

Článek

Kateřina (61) má za sebou dlouholeté manželství a víc než deset let svobodného života. Poté, co děti vyrostly, její muž ukázkově „zblbnul“, našel si mladou milenku a s Kateřinou se rozvedl. Pro ni to byla zrada a trvalo dlouho, než se z toho vzpamatovala. „Zařekla jsem se, že už žádného chlapa nechci ani vidět. Konečně jsem se naučila být sobecká, myslet jen na sebe, na to, co baví mě, co bych chtěla dělat a podobně. Začala jsem si užívat, chodit s kamarádkami na vínko, na kávičku, vydělané peníze jsem utratila za sebe, nikoli za rodinu,“ popisuje Kateřina.

Foto: thinkstock

Zralé ženy mají výhodu v tom, že vědí, co chtějí a umí si o to říctFoto: thinkstock

Je to ale asi rok, co jí láska zase vstoupila do života. „Sama jsem překvapená, jak snadno a rychle se to stalo. Prostě se objevil muž, který mě dostal. Jsem zamilovaná a chovám se jak dvacetiletá holka,“ směje se Katka, která několikrát týdně chodí na rande, zčervená pokaždé, když jí zazvoní telefon, těší se na každé další setkání, a dokonce přiznává, že i sex je úžasný. „Nikdy by mě nenapadlo, že i v téhle oblasti si budu ve svém věku tak moc užívat,“ culí se Kateřina.

Přijde vám to divné? Není k tomu žádný důvod. „Láska a naděje umírají poslední. Na věku nezáleží, mozek je stále aktivní a generuje tytéž emoce, jako když je vám třicet,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Věk není překážkou, naopak výhodou

Odborníci se navíc shodují, že tu nenadálou emoční explozi si dámy v letech umí naopak mnohem lépe užít než o desítky let mladší ženy. „Právě starší ženy, které po dlouhé době opět pocítí kouzlo lásky, si ji dokážou plně vychutnat,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

V podstatě lze říci, že věk od padesáti výš je pro lásku jak dělaný. Tyhle dámy mají v ruce řadu trumfů:

  • Vědí, jak rychle plyne čas – zralé ženy se mnohem méně se svými milenci hádají, spíš si užívají každé hezké chvilky. „Velmi dobře si uvědomují pomíjivost a jak jsou některé spory malicherné a zbytečné, jen ukrádají drahocenné minuty,“ upřesňuje Lucie Horníková.
  • Kouzlo zvané nezávislost – mohou si užívat, jak chtějí. Děti mají dospělé a většinou samostatné, tudíž mohou randit, jak se jim zachce. Peníze, které vydělají, mohou utratit, jak chtějí.
  • Jsou sebevědomější – už v životě něco dokázaly, zvládly mnohé těžké situace, popraly se s problémy. Z toho všeho plyne jejich vyrovnanost a sebejistota. A když máte rádi sami sebe, je pak jen otázkou času, kdy bude mít někdo rád vás.
  • Ví, co chtějí – jsou zkušené a vědí, co od vztahu chtějí a co ne. Velmi často se stává, že tyhle dámy nenalákáte na společnou domácnost, špinavých ponožek si za život užily dost. „Navíc mohou nabídnout moudrost a stabilitu, čímž jsou pro mnohé muže zajímavé,“ říká Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.
Foto: thinkstock

Starší ženy už většinou netouží po společném soužití, raději si užívají společných výletů, romantických večeří a v neposlední řadě i sexuFoto: thinkstock

Děti mohou být v šoku

Jediné, s čím by možná měly zamilované dámy počítat, je negativní reakce dospělých dětí. Pokud byly zvyklé, že jejich matka léta letoucí nikoho neměla, může jim to vadit. „Někomu to může přijít třeba i trapné a směšné, nemusí lásku své matky brát vážně, ale samozřejmě jsou i děti, které se ze štěstí své matky radují,“ říká Lucie Horníková.

Většinou ale podle odborníků jen potřebují čas na to, aby si zvykly. „Z praxe vím, jak se tyto dámy rozsvítí. Najednou jsou milejší, vstřícnější, chápavější. Ano, občas se ze své ulity vyvinou víc, než jste čekali, ale přejte jim to. Láska je vždy bez ohledu na věk motorem našich životů,“ dodává Lucie Horníková.

Také vám už není dvacet, přesto jste zamilované jako puberťačky? Podělte se o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám