Hlavní obsah

Jiří Suchý slaví 90 a vtipkuje o odchodu do důchodu

Foto: Karel Kopáč / CNC , Profimedia.cz

Foto: Karel Kopáč / CNC , Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Založil dvě slavná divadla, odolával komunistům a jeho Pramínek vlasů nebo Babetu si broukají celé generace. A třebaže dnes slaví 90. narozeniny, řeči o odchodu do důchodu považují přátelé a kolegové Jiřího Suchého za projev jeho typického humoru a jen se smějí.

Článek

Legendární divadelník, skvělý herec, básník a fenomenální textař, zpěvák, skladatel, spisovatel, filmař, výtvarník, divadelní režisér a sběratel... Úctyhodný profesní výčet, co říkáte? Jiří Suchý slaví dnes významné jubileum a jeho dlouholetá parťačka Jitka Molavcová (71) považuje oslavencovy řeči o odchodu do důchodu za povedený vtip: je mu totiž 90 let a stále hraje desítky představení měsíčně.

Založení divadla

Jiří Suchý je renesanční muž a umění ve všech podobách se věnoval od mládí. V divadle Reduta se poznal s Miroslavem Horníčkem (†84), Jiřím Šlitrem (†45) i profesorem Ivanem Vyskočilem (92). V roce 1958 spoluzakládal Divadlo Na zábradlí, ale záhy ho opustil a v roce 1959 založil s Jiřím Šlitrem a skladatelem a kapelníkem Ferdinandem Havlíkem (†85) svoje osudové divadlo Semafor.

Brzy se proslavili a v 60. letech se na vstupenky do kultovního studia stály fronty (a obrovský zájem diváků trvá dodnes). Jiří Suchý vystupoval jako jemný komik se slamákem a hůlkou, jeho písňové texty měly humor a divadelní hry byly stále populárnější.

Foto: Jiří Janoušek / CNC, Profimedia.cz

Švihák se slamáčkem a legenda českého divadlaFoto: Jiří Janoušek / CNC, Profimedia.cz

Spolupráce s Jiřím Šlitrem

S hudebníkem a výtvarníkem Jiřím Šlitrem je pojil nejen blízký pracovní vztah, ale i obrovské přátelství, které bohužel skončilo velikou tragédií. Na jevišti to byl ten druhý za pianinem, prkenný panák s buřinkou, ovšem v soukromí si užíval luxusu a společnosti mladých žen. Nejvíc se komici sblížili v době okupace, kdy Jiří Suchý přemýšlel o emigraci.

Jeho přítel ale bohužel o Vánocích roku 1969 zemřel v náručí mladé milenky na otravu svítiplynem. Zda šlo o náhodu, sebevraždu, nebo dokonce úmysl zhrzené milenky, se dodnes neví. Mezi jejich největší společné hity patří Pramínek vlasů, Babeta, Marnivá sestřenice nebo vánoční píseň Purpura.

Foto: Borgis / Právo, Profimedia.cz

Suchý & Šlitr spolupracovali sice jen pár let, ale zapsali se do historieFoto: Borgis / Právo, Profimedia.cz

Objevení Jitky Molavcové

Kdo Jiřího Šlitra nahradil? Nikdo jiný než Jitka Molavcová! Poprvé v Semaforu hrála ve hře Ten pes je váš? v roce 1970. Později se s Jiřím Suchým proslavili mimo jiné jako dvojice komických postav Jonáš a Melicharová – a právě tato představení patří k nejpopulárnějším. Jsou stěžejními herci a autory, na jevišti je Jitka Molavcová Jiřímu Suchému partnerkou a v životě kamarádkou. Ještě se nepohádali, a třebaže si mnozí myslí, že mezi nimi je víc než přátelství, je to prý nikdy ani nenapadlo.

Foto: Malíček Milan / Právo, Profimedia.cz

Nikdy se nepohádali a to se přátelí a spolupracují už 50 let!Foto: Malíček Milan / Právo, Profimedia.cz

Semafor jako fenomén

Jiří Suchý letos slaví devadesát, Semafor oslavil v roce 2019 šedesátiny. Vzorem bylo Osvobozené divadlo Voskovce a Wericha a pro svou obrovskou popularitu si Semafor udržel možnost tvořit i v době normalizace. Komunisté se snažili Jiřího Suchého získat, nakonec na něj nasadili lidi přímo do divadla, mimo jiné prý i Josefa Dvořáka (79) nebo Jiřího Císlera (†76).

Měl tak stále méně prostoru v programu, přesto se nenechal zlomit: podepsal jak Dva tisíce slov, tak Několik vět a odmítl podepsat Antichartu. Prošel si i tvůrčími krizemi a ne všechny jeho hry u diváků uspěly. Semafor častěji než jiná divadla měnil scény, kde se hrálo, ale od začátku 90. let získal opět jistotu v podobě Jiřího Suchého jako ředitele.

Foto: Profimedia.cz

Tvářemi divadla Semafor jsou Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou a diváci chodí především na něFoto: Profimedia.cz

Ženy Jiřího Suchého

Byl ženatý dvakrát. První manželka Běla (†47) byla výtvarnice a kostymérka a měli spolu dvě děti: první bohužel krátce po narození zemřelo, později přišel syn Jakub (56). Manželka v roce 1986 podlehla leukemii.

Podruhé se Jiří Suchý oženil v roce 2006 a vzal si o 45 let mladší Markétu (44), učitelku českého jazyka, která pracovala v Semaforu jako šatnářka. Jejich vztah měl svá specifika, mimo jiné bydleli každý ve svém bytě nedaleko od sebe. O pár let později se rozvedli.

Jiří Suchý rozhodně není osamělý, má několik dobrých kamarádek, se kterými tráví čas nebo mu pomáhají v domácnosti i v životě. S Jitkou Molavcovou kupříkladu navštěvuje společenské akce.

Foto: Profimedia.cz

Manželství s učitelkou Markétou vydrželo sedm let a zůstalo bezdětné. Partneři se nerozešli ve zlém a zůstali přáteliFoto: Profimedia.cz

On sám na oslavy není, ale takové jubileum by se mělo pořádně připomenout! My z Proženy.cz přejeme Jiřímu Suchému všechno nejlepší.

Reklama

Související témata:
Josef Dvořák

Načítám