Hlavní obsah

Zamilovat se můžete i po padesátce

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte se, že budete směšnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Časy lásek bláznivých a nezávazných už jsou za vámi? Zbývá radovat se ze štěstí dětí a vnoučat… Ale ne! Prostor pro lásku se vám právě otevírá. Máte už dost času i zkušeností, abyste si mohla dopřát opravdu vyrovnaný a krásný vztah.

Článek

Život utíká rychle. Děti se před chvílí batolily a najednou jsou z nich samostatní lidé, kteří už vás nepotřebují každý den, každou hodinu. Možná jste cestou životem přišla o partnera, kterého jste milovala, snad jste toho pravého ani nestihla potkat. Nebraňte se „na stará kolena“ poznat opravdový vztah. Samota a občas kafe s kamarádkou, to není to, co byste si měla užívat. Teď může přijít nádherný vztah, který vás doslova rozsvítí, vzbudí dávno zapomenuté síly, které nevyvolá žádná medicína. Právě teď může přijít hřejivá a vyrovnaná láska.

Bojím se

Nechci naletět podvodníkovi. Vždyť se do ničeho nepohrnete. Pozdní lásku si můžete užívat pomalinku, krůček po krůčku. Postupně zjistíte, jestli vás dělá šťastnou, zda je to ten nádherný pocit, ve kterém se vám bude líbit. Nikam se neřítíte.

Děti se mi budou smát. Nebudou. ,,Pokud jim na vás opravdu záleží, budou vám vaše štěstí přát. Jen jim dovolte, aby vašeho partnera zkontrolovaly. Cítí se dospělé a za vás zodpovědné, mají starost. Když uvidí, jak mládnete a záříte štěstím, jen vás podpoří," domnívá se psychiatr Jan Cimický.

Nechci být nevěrná. Pokud někdo přišel tragicky o dlouholetého partnera, může mít pocit, jako by mu byl po letech nevěrný. ,,Jeho památku ale přece nijak neposkvrníte tím, že budete ještě jednou v životě šťastná. Sám by vám k tomu popřál," vysvětluje MUDr. Cimický.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Možná najdete i nové zálibyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Sex v mém věku?

Byla jste dlouho sama a ostýcháte se vrátit do časů mazlení? Právě teď si můžete naplno užít každý dotyk, pohlazení, pohled do očí, polibek… K tomu, co jste prožívala v mládí, se teď přidává nový rozměr – pocit bezpečí, důvěra, porozumění, radost. ,,Není málo případů," vypravuje psychiatr Cimický, ,,kdy žena našla skutečné fyzické štěstí třeba kolem šedesátky, kdy v něco takového už nedoufala." Jedním z důvodů je uvolnění od běžných, každodenních starostí s dětmi a domácností. Je prostě více času na intimní zážitky.

Rande. Nebudu k smíchu?

Randění po padesátce není zdánlivě tak jednoduché, jako bývalo zamlada. Připadá vám nedůstojné objímat se v křoví, loučit se polibkem před domem. Co tedy dělat? Nemůžete pořád chodit do kina, do kavárny a na večeři, na pozvání domů je ale ještě brzy. Co kdyby vás při schůzce někdo viděl? Ideální situace pro to začít si plnit drobná přání, na která dříve nebyl čas, energie ani parťák. Zažila jste už piknik v přírodě, výlet na houby, návštěvu koncertu, vernisáže nebo opravdu nadšené zahrádkaření? Každá schůzka dostane další smysl - poznáte svůj protějšek v prostředí, které mu vyhovuje, a při rodinné sešlosti pak už budete suverénní. Vsaďte se, že nikdo z jeho blízkých netušil, co všechno ví o rostlinách, obrazech nebo nářadí...

Padesátkou a velkými dětmi život nekončí, ale začíná. Dává vám netušený prostor pro to, abyste se věnovala sama sobě. Nikomu ve vašem okolí neujde, jak rozkvetete a získáte novou životní jiskru. A když nějaká kamarádka utrousí jedovatou poznámku, bude to jenom proto, že sama takové štěstí nepotkala.

Reklama

Načítám