Hlavní obsah

Zapomeňte na kupovaná dochucovadla jídel! Namíchejte si vlastní

Foto: Daxiao Productions; Shutterstock.com

Foto: Daxiao Productions; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč poctivě připravované jídlo znehodnotit dochucovadlem, které je plné konzervantů, soli a glutamátu? Byla by to škoda. Namíchejte si podle našich předpisů domácí polévkové či grilovací koření.

Článek

Pokud alespoň občas vládnete kuchyni s vařečkou v ruce, víte, že každé jídlo dokáže pozvednout správné dochucení. Vyvážená kombinace chutí pokrmu dodá šmrnc a odměnou je docela jiný požitek při hodování. V horším případě, kdy se vám nepovede, máte zbytečně zkaženou radost z mnohdy několikahodinového počínání u plotny.

Konec chutí podle jednoho mustru

Na trhu je spousta koření a dochucovadel, ale ta obvykle jídlům „pomáhají“ jen glutamátem a přemírou soli. Po prozkoumání etikety třeba grilovacího koření většiny výrobců zjistíte, že je připraveno hlavně z těchto dvou složek. Směs vlastního koření je zastoupena třeba jen ze 30 %.

Při jejich používání pak chutná všechno tak nějak stejně. Zkuste si podle našich receptů připravit vlastní kořenicí směsi. Není to nic složitého.

Opravdu vaše polévkové koření

Potřebujete (na přibližně 500 g kořenicí směsi): 1 kg mrkve, 1 kg celeru, 1 kg petržele, půl kg cibule, půl kg pórku, 1 červenou papriku, 2 kedlubny, 5 stroužků česneku, 1 hrst libečku, 1 hrst petrželové natě, asi 10 dkg soli (podle chuti)

Postup: Zeleninu nastrouhejte či nadrobno nakrájejte; můžete si klidně pomoci elektrickým sekáčkem či mlýnkem na maso. Bylinky zatím nechte odpočívat. Směs zeleniny rozprostřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do trouby vyhřáté na 40 až 50 °C. Sušte přibližně hodinu a vždy po 15 minutách promíchejte. Přesná doba sušení záleží na konkrétní troubě.

Foto: Jason.Lee; Shutterstock.com

Foto: Jason.Lee; Shutterstock.com

Asi v polovině sušení přidejte bylinky. Místo trouby můžete samozřejmě použít sušičku na ovoce a zeleninu. Jakmile budou suroviny dokonale usušené, přimíchejte sůl. Pro dokončení vše ještě rozmixujte nebo umelte mlýnkem na koření.

Při přípravě nemusíte recept striktně dodržovat. Můžete experimentovat a vymyslet vlastní kombinace zeleniny a koření, případně přidejte chilli a máte pálivou variantu. Jindy můžete namíchat třeba speciální směs do bramboračky, do které se k usušené zelenině před namletím hodí přidat trochu sušených hub a majoránku.

Grilovací koření „home made“

Při přípravě grilovacího koření nejsou ingredience na váhu, ale na poměry. Záleží tedy jen na vás, jaké výsledné množství si namícháte. Když použijete čajovou lžičku směsi, vyjde přibližně na jedno grilování. Pokud budete chystat větší množství do zásoby, je lepší přidávat sůl až těsně před přípravou, aby koření nezvlhlo.

Foto: Aimee M Lee; Shutterstock.com

Foto: Aimee M Lee; Shutterstock.com

Nabízíme vám jak univerzální grilovací koření, tak pro milovníky pikantních jídel.

1. varianta univerzální

Potřebujete: 2 díly soli, 1 díl mletého kmínu, půl dílu mletého pepře (lepší čerstvě mletý), 1 díl mleté papriky, 1 díl sušeného česneku, 1 díl sušené cibule, čtvrt dílu mletého nového koření

2. varianta pálivá

Potřebujete: 2 díly soli, 1 díl kari, 1 díl mletého zázvoru, 1 díl mleté sladké papriky, půl dílu pálivé mleté papriky, 1 díl sušeného česneku, 1 díl drceného kmínu, 2 díly mletého barevného pepře, 1 díl drceného jalovce, čtvrt dílu chilli

Postup: V obou případech jednotlivé ingredience dobře promíchejte. Abyste docílili jednotné a jemné struktury, můžete směs ještě umlít mlýnkem na koření. Přidáním olivového nebo rostlinného oleje získáte skvělou marinádu.

Všechny kořenicí směsi – grilovací i polévkové – skladujte v uzavíratelných, nejlépe skleněných dózách. A pokud je vkusně zabalíte, máte originální jedlé dárky pro své blízké, kterými dozajista nikdo nepohrdne.

Reklama

Načítám