Hlavní obsah

Zařiďte si balkon snů. Stačí plánovat a dát průchod fantazii

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Nebojte se k balkonu přistupovat jako ke kterékoli jiné místnosti. I sem patří textilní doplňky a dekoraceFoto: XLMX obchodní s.r.o.

Balkon je opravdový poklad. Nejenže získáváte další pokoj na čerstvém vzduchu, ale můžete si tu dokonce zařídit zahrádku. Nejprve promyslete, k čemu všemu má balkon sloužit. Od vybraných funkcí se totiž odvíjí koncepce prostoru i výběr zařízení.

Článek

Prostor si pečlivě změřte a zvažte rozmístění i rozměry jednotlivých zón a předmětů. Zakreslení do půdorysu v příslušném měřítku (třeba na čtverečkovaném papíře) pomůže předejít nepříjemnému zjištění, že vysněné křeslo se na váš pidibalkon prostě nevejde.

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Kulaté ratanové křesílko s baldachýnem a lucerny vykouzlí atmosféru jako z pohádek Tisíce a jedné noci Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Na zemi nemusí být nuda

Nejste spokojeni s podlahou? Nemusíte se pouštět do složité výměny – běžně dostupné dřevěné dlaždice na plastovém nosiči zvládnete položit na stávající krytinu sami. Případně ji můžete „jen“ zútulnit koberečky. K dostání jsou výrobky k venkovnímu použití z polypropylenu, které nemusíte schovávat před deštěm. Máte-li raději přírodní materiály, použijte třeba jutu nebo bavlnu. Nebojte se vrstvit i kombinovat jednobarevné kusy s vzorovanými.

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Nábytek z polyratanu působí svěžím, exotickým dojmem a snadno se udržuje. Jutový koberec pak podtrhne celkové vyzněníFoto: XLMX obchodní s.r.o.

Každému podle gusta

Budete na balkoně snídat? Popíjet a grilovat s přáteli? Nebo jen odpočívat? Univerzálním vybavením je set skládacího stolku a židlí. Dle potřeby ho jednoduše složíte a postavíte ke zdi. Větší společnost ocení lavici. Stylově vypadá i nábytek ze starých palet. Vyhraďte si kout na stojan s grilem, případně k jedné stěně přistavte mělčí obdélníkový stolek. Postavíte na něj stolní gril, navíc vznikne odkládací plocha. Při jiné příležitosti poslouží jako samoobslužný bufet. Rádi lenošíte? Oceníte lehátko, závěsné křeslo nebo houpací síť. Někdo nedá dopustit na prádlo usušené na čerstvém vzduchu. Praktické jsou na to boxy s navíjecí prádelní šňůrou.

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Sklápěcí stolek je jako stvořený pro ty nejmenší balkony. Mít kam položit sklenku vína nebo šálek kávy je to nejdůležitější!Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Trend urban gardening

Samozásobitelství se vrací a lidé si pěstují chutné bylinky i drobnou zeleninu, kde se dá. A jakým druhům se bude na balkoně dařit? To záleží na orientaci vůči světovým stranám. Každopádně v zájmu úspory místa využijte vertikální rozměr: vysoké regály (opět třeba z palet), závěsné květináče...

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Závěsné květináče šetří místo. Můžete je zavěsit nad předěl mezi balkony, osadit popínavkami a vytvořit tak přirozenou clonuFoto: XLMX obchodní s.r.o.

Skryti nejen před sluncem

Aby pohodu nekazily dotěrné sluneční paprsky nebo nenechavé pohledy, pořiďte si vhodné zastínění, resp. zástěnu. Malý slunečník připevníte k zábradlí. Stojanová varianta v balkonovém provedení vypadá jako půlka běžného slunečníku. Dá se tak přisadit přímo ke stěně, šetří místo a stojan nepřekáží v prostoru. Nabízí se také napnutí sluneční plachty. Zábradlí a průhledy mezi balkony zakryjí díly z exteriérové textilie, nebo třeba rákosové rohože.

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

I když budete jen „větrat“ exotické pokojovky nebo na zábradlí zavěsíte truhlíky s muškáty, bude se tu krásně relaxovatFoto: XLMX obchodní s.r.o.

Nezapomeňte na světýlka

Osvětlení balkonu, to není jen nástěnná lampa. Skvěle vypadají i posvítí světelné řetězy nebo závěsné lampiony na solární pohon. Pro romantickou atmosféru postavte na zem lucerny se svíčkami. Anebo se blýskněte nápaditými světelnými instalacemi.

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Světelné řetězy a lampiony na solární pohon se přes den dobijí a v noci krásně svítíFoto: XLMX obchodní s.r.o.

Anebo se blýskněte nápaditými světelnými instalacemi. Návod na jednu obzvlášť působivou najdete na odkazu  https://www.moebelix.cz/c/kropici-konev-s-pohadkovymi-svetly-diy.

Foto: XLMX obchodní s.r.o.

Na výrobu zářící dekorace budete potřebovat světelné řetězy a plechovou konvičku. Klidně starou a děravouFoto: XLMX obchodní s.r.o.

Reklama

Načítám