Hlavní obsah

Zatopit a nenadřít se? Dřevěné pelety jsou to, co hledáte

Foto: DEPI / Česká peleta

Peletová kotelna v domě je především čistáFoto: DEPI / Česká peleta

Zatápíte doma víc než často? Máte-li kotel na uhlí nebo na dřevo, časem vám dojdou síly z věčného běhání sem a tam. Možná je správný čas na změnu a tou jsou dřevěné pelety. Vše je zautomatizované, čisté, ekologické a zvládne to opravdu každý. A co je důležité: nenadřete se u toho.

Článek

Žádné skládání uhlí, štípání dřeva, přikládání a uklízení prachu a popele. Jenže ceny elektřiny a plynu rostou, řada obcí nemá plynovou přípojku, a tak pořád najdeme v rodinných domech staré kotle na uhlí nebo v lepším případě na dřevo.

Jestli máte zastaralý kotel na uhlí, nezbývá vám už ani rok na jeho výměnu. Od září 2022 se nesmí používat kotle 1. a 2. emisní třídy, které vypouštějí nejhorší emise. Dobrá zpráva je, že na výměnu kotle můžete získat dotaci (podívejte se na aktuální dotace na kotle). Nový kotel však nesmí být na uhlí, dotaci byste nedostali. Naopak při instalaci kotle na pelety vám stát proplatí 85 % nákladů.

Dřevěné pelety jsou válečky z čistě přírodního dřeva. Vyrábějí se z dřevěné piliny, která vzniká při řezání dřeva na pilách. „Pilina se lisuje pod velkým tlakem a přitom se zahřeje a tím se samovolně slepí, takže není potřeba lepidlo ani jiné chemické přísady. Tak můžete topit čistým dřevem, ale bez práce,“ vysvětluje Vladimír Stupavský z národní asociace Klastr Česká peleta.

Foto: Stora Enso / Česká peleta

Přikládat stačí jednou týdně – stačí dosypat peletyFoto: Stora Enso / Česká peleta

Kotel se sám zapálí, sám si přiloží i vyčistí

Kotle na pelety jsou plně automatické (nahlédněte do katalogu kotlů na domácím trhu). Ovládáte jen pokojový termostat. Kotel se sám zapálí, automaticky reguluje svůj výkon a nakonec se také sám čistí. Pelety jsou tak malé, že se přes speciální trubici mohou samy dopravovat ze skladu až ke kotli, odpadá tedy přikládání. Výhodou je také malé množství popela. Za celou topnou sezonu sesbíráte asi jeden kbelík a popel můžete využít jako kvalitní hnojivo na zahradu nebo ho zkompostovat.

Není divu, že po kotli na pelety sáhly už také známé osobnosti. Hned vedle pračky umístila kotel na pelety biokuchařka Hanka Zemanová, která si pochvaluje čistý a ekologický provoz. Prádlo suší vedle peletového kotle také herec a moderátor Jarmil Škvrna, který vidí pelety jako cestu ke zdravějšímu vzduchu na českém venkově.

„Když se do návsi valí čmoudy, přesně poznáte, kdo topí uhlím, kdo dřevem – to je voňavější, a nám stoupá z komína jen bílá pára. Občas se vznese bílý, absolutně nesmradlavý obláček,“ řekl Škvrna v rozhovoru, když jsme ho navštívili na statku ve Skalsku na Mladoboleslavsku.

Foto: Waldera / Česká peleta

Objednat pelety v sáčcích nebo je nafoukat z cisterny? Složí vám je až ke kotliFoto: Waldera / Česká peleta

A jak se pelety dostanou k vám domů? Najdete si nejlepšího dodavatele přes národní vyhledávač Koupitpelety.cz. Jednou ročně pak přijede náklaďák s peletami v sáčcích nebo rovnou cisterna, která nafouká pelety do skladu. A tip na závěr, jak ušetřit: objednávku pelet dělejte na jaře, po skončení topné sezony bývají totiž pelety až o 20 % levnější.

Reklama

Načítám