Článek
Postup
01.
Náplň: Na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, střední rajský protlak a 2 minuty restujte. Pak přidejte papriku, sůl (té je třeba dost, aby prosolila i rýži), pepř, trochu chilli a zase chvilinku orestujte. Nakonec přimíchejte nasekaný kopr a asi 5 minut předvařenou rýži. Nechte směs vychladnout a zatím se vrhněte do přípravy zelných listů. Hlávku rozeberte na jednotlivé listy. Ve větším hrnci listy asi 5 minut povařte ve vroucí vodě, slijte je a nechte vychladnout. Z vlažných listů vykrájejte tuhé košťály. Velké listy si rozřízněte na 3 části, menší na dvě.
02.
Vaření: Oškrábejte brambory, nakrájejte je jako hranolky a naklaďte je na dno většího hrnce jako rošt. Do listů balte náplň a každý zámotek položte těsně vedle sebe na rošt z brambor. Další klidně pokládejte na první vrstvu a postupujte, dokud nejste hotovi. Na nejvrchnější vrstvu položte všechny odřezky ze zelí, které vám zbyly.
03.
K 1 hrnku vody přidejte 0,5 hrnku rajčatového pyré, osolte a závitky zalijte. Pak je zatěžkejte poklicí menší, než na hrnec patří. Hrncem trošku zatřepejte, aby se zálivka dostala i k bramborám vespod. Po zatížení poklicí by měla být vidět trocha zálivky. Hrnec přiklopte normální poklicí a celé to vařte na středním plameni 30 minut. Po 30 minutách hrnec odstavte a ještě ho nechte 20 minut dojít mimo plamen.
04.
Dresink: Velký kelímek selského tuhého jogurtu smíchejte s trochou soli, pepře a s prolisovaným česnekem v množství podle chuti. Závitky se do toho pak horké namáčejí a je to lahůdka, žádná další příloha není třeba;-)!“