Hlavní obsah

Zázvor: Znáte všechny jeho léčivé schopnosti?

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázvor se v posledních letech zabydlel i v Česku. Koupíte ho v každé vietnamské večerce a ve většině supermarketů. Když už si ten „divný kořínek“ přinesete domů, co pak s ním?

Článek

Zázvor se latinsky nazývá Zingiber officinale a do světa se vyváží většinou z Číny, Indie a Indonésie. Při pohledu na jeho zvláštně pokroucené tvary byste si mohli myslet, že jsou to důkladně vyprané kořeny. Nicméně jde o nadzemní části čili oddenky. Zázvor je zhruba 1,5 metru vysoká rostlina, která kvete žlutě. V přírodě ji však dnes najdete málokde, její pěstování se i v tropických zemích přesunulo do skleníků. Celosvětová popularita zázvoru a poptávka po něm je totiž obrovská, a to z mnoha důvodů.

Řešení řady potíží

Zázvor obsahuje celé spektrum prospěšných látek, například vitaminy A, B1, B2, B6, C a také minerály, jako jsou draslík, hořčík, sodík, vápník nebo železo. To ale není všechno. Čerstvý oddenek je zdrojem látky zvané gingerol, která je „zodpovědná“ za jeho léčivé účinky.

Je prokázáno, že zázvor podporuje imunitu, kterou si někdy zbytečně oslabujete. Také dokáže člověka zahřát „zevnitř“, což může potlačit příznaky nachlazení. Působí proti zánětům v těle a rovněž je mírně analgetický. Uleví při rýmě, počínající chřipce i při bolestech hlavy.

Aby toho nebylo málo, zázvor prospívá i zažívání. Pocity plnosti, pálení žáhy nebo plynatost, s tím vším si dokáže poradit, jelikož stimuluje produkci žaludečních šťáv.

Velkým pomocníkem bývá i pro těhotné ženy trpící ranními nevolnostmi. Prý až zázračně uklidní jejich rozbouřený žaludek. Stejně tak pomáhá lidem, kterým se dělá špatně v dopravních prostředcích. Pro koho je čerstvý zázvor příliš ostrý, ten si může dát kandovaný, případně si v lékárně obstará například zázvorová lízátka či bonbony.

Strouhaný, krájený i sušený

Způsobů, jak využít blahodárných vlastností zázvoru, je mnoho. Velkou oblibu si získal i čaj. Postup přípravy je velmi snadný: zázvor oloupete, nakrájíte či nastrouháte, zalijete vařicí vodou a po několika minutách luhování můžete popíjet. Většině lidí víc chutná s citronem a medem. Pokud chcete zesílit účinky čaje proti nachlazení, můžete zázvor svařit s hřebíčkem a skořicí. V případě bolesti v krku zkuste pár kousků rozžvýkat.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

I dobrého s mírou

Ačkoli je často označován jako všelék, je potřeba ho konzumovat s rozvahou. Denní dávka čerstvého oddenku by neměla přesáhnout 4 gramy, vhodnější je toto množství rozdělit na několik menších dávek. Sušeného zázvoru byste neměli zkonzumovat víc než 1 gram denně. V případě předávkování totiž hrozí nevolnost, průjem nebo bušení srdce. Dětem do dvou let zázvor nepodávejte vůbec a větším jen občas a s opatrností.

Reklama

Načítám