Hlavní obsah

Zdravá levná zelenina

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Brukvovitá zelenina je zdravá, chutná a levnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dostání je hodně druhů zeleniny, ale ne všechny jsou tak úžasné jako brukvovité odrůdy. A kromě toho, že jsou opravdu hodně zdravé, mají ještě jedno velké plus - tahle zelenina patří mezi nejlevnější!

Článek

Dříve se považovala za stravu těch nejchudších lidí. Zelí, květák, kedlubny nebo kapusta si dnes už ale získávají čím dál více fanoušků ze všech vrstev. Tahle zelenina totiž dokáže uchovat zdraví, mládí, umí posílit tělo (hlavně v zimě) a navíc dodat mu veškeré důležité látky.

Posílí imunitu

Brukvovitá zelenina je ideální pro posílení a udržení dobře fungujícího imunitního systému. Obsahuje totiž extrémně vysoké množství vitaminu C. Například jedna porce brokolice má 2x více vitaminu C než jedna sklenice pomerančové šťávy.

Zdravé cévy

Různé vitální látky brukví se starají o to, aby naše tepny nekornatěly - je to tedy ta nejlepší ochrana před nemocemi srdce a cév. Navíc snižuje riziko rakoviny.

Co jsou brukve

Rodina brukvovité zeleniny je velká - nepatří k ní jen známé druhy, jako je květák, kadeřávek, brokolice, červené a bílé zelí. Členy této čeledi jsou i kedluben, ředkev, ředkvičky nebo růžičková kapusta.

Reklama

Související témata:

Načítám