Hlavní obsah

Žehlení bez práce? Ano!

Foto: Thinkstock

Žehlení není vaše oblíbená činnost?Foto: Thinkstock

Reklama

Všechny to známe! Každý týden musíme zlikvidovat několik praček prádla včetně košil, a proto trávíme se žehličkou v ruce i čtyři nebo pět hodin. Stop! Žehlení bude odteď už jen krásná práce, tedy pokud nás poslechnete a žehličku nahradíte lisem na prádlo. Argument za všechny? Pracuje skoro 4x rychleji! Ale máme pro vás i další super tipy...

Článek

Jak lis funguje?

Na žehlicí plochu rozložíme triko, sklopíme horní část, napočítáme tři vteřiny, otevřeme. Triko posuneme, zopakujeme a za patnáct vteřin je hotovo! A zkusme za stejnou dobu něco podobného dokázat se žehličkou v ruce, nejde to.

Lisy na prádlo mají oproti žehličkám několik výhod – po prádle nejezdíme sem a tam, proto se vlákna a tím i oblečení zbytečně nevytahují a nedeformují. Stejně tak nevytváříme různé nechtěné sámečky a faldíky, které pak musíme pracně znova přežehlovat. Lisy jsou šetrnější i v dalších ohledech. „Pokud chceme vyhladit vlákno, potřebujeme k tomu tři věci – teplotu, vodu v podobě páry, nebo tlak, který ho srovná,“ popisuje Marcela Hromková z firmy Dregs a pokračuje: „Horní deska lisu, která má velikost jako osm až deset žehliček, tlačí na prádlo stejně, jako bychom přiložily závaží o hmotnosti čtyřicet pět kilogramů, proto lze ostatní dvě veličiny, tedy teplotu a množství páry, omezit. Prádlo tak nemusíme žehlit při vysokých teplotách, čímž ho šetříme, a zároveň neplýtváme elektřinou. Ale samozřejmě si lze na termostatu nastavit různé stupně stejně jako u žehličky. Podobně není nutný takový velký parní tlak. Někteří výrobci nabízejí dokonce i lisy pracující zcela bez páry, jiné jsou doplněny zásobníkem na vodu a páru dokážou vyrábět.

Foto: Dregs

Lis je k prádlu šetrnější než žehličkaFoto: Dregs

Funkcí, kterými je výrobci vylepšují, je ale více – u těch dražších je to například rukávník, který usnadňuje žehlení košil. Nezapomínají ani na bezpečnost, naprostá většina z nich je vybavená pojistkou, která – když necháme lis třeba deset vteřin zavřený – ho automaticky odpojí od sítě, takže se látka v něm nevznítí a nedojde k požáru.

Je zřejmě, že tyto přístroje mají i určitou nevýhodu, jinak by je měla doma asi každá z nás. Ano, jsou dražší než klasické žehličky, jejich cena se podle vybavení a funkcí pohybuje mezi deseti až třiceti tisíci korun.

Foto: Jiffy Steamer

Používání parního žehlicího systému je jednoduchéFoto: Jiffy Steamer

Foto: SiemensKošile je suchá a vyžehlená za pár minutRovnou pověsit

Košile, halenky, obleky... Kterou z nás to baví. Ale i žehlení takových „svátečních“ věcí si lze hodně zjednodušit. Dokážou to parní žehlicí systémy, využívající silný tlak páry. Na první pohled vypadají jako vysavače a také tady najdeme hadici. Ta však vzduch nenasává, ale naopak z ní vychází pára, která dokáže vyhladit vlákna na oděvech. Stojí kolem deseti tisíc korun, ale pozor, na trika či džíny je nepoužívejme, k tomu musíme mít doma ještě klasickou žehličku.

A ještě jednodušší na košile je jejich automatický žehlič, který se dá koupit v různých e-shopech od dvaceti tisíc korun výš. Jde vlastně o velkého panáka, kterému čerstvě vypranou, tedy ještě mokrou košili oblékneme a o víc se už nestaráme. Stisknutím tlačítka začne materiálem profukovat horký vzduch, tím uhlazuje povrch oděvu a zároveň ho suší. Po pár minutách z něj sundáme dokonale hladký oděv. Panák je vybavený speciálními držáky manžet a límečků, proto i ty jsou dokonale vytvarované.

Ale použít ho můžeme nejen na košile, sušit a žehlit takto jde i dámské halenky nebo saka a bundy. I na ně je spotřebič vybavený speciálními programy.

A jeden tip na závěr, který je sice známý, ale jeho zopakování neuškodí. Když prádlo dobře pověsíme, žehlit ho nemusíme.

Milé dámy, a pokud se prádlem vůbec nechcete zabývat, zkuste se inspirovat v našem článku 7 důvodů, proč mít paní na úklid. Určitě se vám to vyplatí.

Reklama

Související témata:

Načítám