Hlavní obsah

7 důvodů, proč mít paní na úklid

Foto: Thinkstock

Mít paní na úklid není zhýčkanostFoto: Thinkstock

Reklama

Je to krásný pocit, když se odpoledne vrátíte domů a máte uklizeno, umyté nádobí a vyžehleno. A i vy to tak můžete doma mít. Stačí si objednat paní na úklid. Že je váš partner proti? Použijte naše argumenty, zaručeně ho přesvědčí!

Článek

„Svou paní na úklid jsem si pořídila asi před třemi lety po tom, co mi kamarádka řekla, že ji má a že je to úžasné. A já se zrovna každý den dívala na tu hroznou haldu prádla, ke které jsem se už asi měsíc nedostala,“ říká Jana Rýznerová a zároveň dodává, že to ve svém okolí – na rozdíl od jiných žen – měla celkem jednoduché. „Manžel mi toto rozhodnutí schválil, ale znám holky, které to svým partnerům třeba dva nebo tři roky neřekly, protože někteří chlapi s tím mají problém. Stejně tak doma na Moravě to ví rodiče, ale třeba babička ne, ta to bere jako něco nenormálního, panského.“

7 rad, jak ho přesvědčit, že paní na úklid potřebujete

Máte problém s tím, že on nechce, aby se o vaši domácnost starala paní na úklid? Tímhle ho přesvědčíte!

Návrat ke kořenům

Mít paní na výpomoc v domácnosti nebo k dětem je na západ od našich hranic něco zcela normálního. A bylo tomu tak i u nás. „V období takzvané první republiky fungovaly pomocnice běžně v domácnostech učitelů, lékařů i úředníků, po roce 1948 tato profese téměř zanikla. Pomocnice v domácnosti posloužily socialistické ideologii jako jeden ze symbolů přežité a špatné buržoazní éry," popisuje Helena Skálová ze společnosti Gender Studies a dodává: „I v současné společnosti se bohužel předpokládá, že starost o domácí práce je ,přirozeným' úkolem žen. Tento názor zastává větší podíl mužů, ale četné zastánkyně má i v ženské populaci. Jak dlouho potrvá, lze odhadovat jen těžko." Ale můžete to být právě vy, kdo to změní.

Foto: Thinkstock

Zvláště v těhotenství je pomoc vítanáFoto: Thinkstock

Známá, nebo agentura?

Jste rozhodnutá si pořídit svou paní na úklid? Pak máte dvě možnosti, kde a jak ji hledat. První je poohlédnout se po někom v okolí, nejlépe na doporučení známých a kamarádek. Taková paní zpravidla bere méně peněz – obvyklá taxa je sto korun za hodinu – a je jednoduché se s ní domluvit na změně času či pracovní době. Nevýhody pocítíte, až něco přestane fungovat nebo se něco omylem rozbije. Škodu vám nikdo neuhradí.

I veškeré další kroky pak máte podložené podepsanými papíry. „Je to hlavně protokol o předání klíčů, protože chceme, aby je naši lidé měli k dispozici, když jdou třeba vynést odpadky. Na nějaké házení klíčů do schránky při odchodu hlavně z bezpečnostních důvodů nepřistoupíme,“ říká Vladimír Kaláb z úklidové firmy Dalolesk a dodává: „Samozřejmě je ale možné ráno na paní počkat a vysvětlit jí, jaké jsou její úkoly na ten den, a odpoledne se s ní v bytě znova sejít a zkontrolovat odvedenou práci.“

Nemusíte se také bát, že se vám v bytě bude střídat pokaždé někdo jiný. Agentury to dělají jen výjimečně, třeba v době dovolených a pouze s vaším souhlasem. Cena za úklid v tomto případě se pohybuje kolem 150 korun za hodinu.

Stále si nejste jistá, zda si paní na výpomoc vzít, i když byste ji moc potřebovala a peníze na ni máte? Zkuste to pojmout i tak, že pomáháte nejen sobě, ale i jí. „Paní na úklid jsem si vzala i proto, že vím, že mě třeba žehlení nebaví a ji ano. Navíc mám dobrý pocit, že jí moje peníze pomohou,“ dodává Jana Rýznerová.

Takže mít paní na úklid je dobrý skutek. A těch není nikdy dost, nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám