Hlavní obsah

Aby zuby nebolely...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ach ne, drahý, bolí mne hlava...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

13. díl - Kromě prsou, uší a zad (což jsme si pověděli v minulém díle) nás nejčastěji bolí ještě také zuby a hlava. Neříkejte, že jste to nikdy nezažili. A víte, jak na to?

Článek

Bolení zubů

Bolest tato může se objeviti jako násladek přívalu krve k hlavě, při nachlazení, při chronicko-studených nohách, nebo hromadí-li se v těle a v krvi obsažené cizí látky v blízkosti zubního nervu, a tím způsobují bolest zubů. Léčení jest v obou případech rozličné. V prvním případě budeme na bolestné místo přikládati studené obklady, které častěji vyměníme, nebo činíme častější studené koupele nohou.

Ve druhém případě činíme horké koupele poloviny hlavy, v trvání až půl hodiny, za stálého přilévání horké vody, nato ihned velmi horkou koupel nohou půl hodiny. Při horké koupeli zároveň tření nemocné části.

V čase, kdy bolest pominula, týdně 2 až 3 krát užiti pocení (celé zabalení t. zv. Parní lážeň v posteli), načež následuje studená (24 stupně R) koupel, aby škodlivé látky z krve byly odstraněny.

V obou případech bolení zubů staráme se o dobrou stolici, není-li tato, musíme si pomoci teplým klystýrem.

Bolesti hlavy

Povstalo-li bolení hlavy následkem tlaku krve k hlavě (horká hlava), pak denně 2 až 3 sedací koupele 24 stupně R čtvrt hodiny, mezi koupelí chladné častěji měněné obklady na prsa. Také horké koupele nohou činí ty samé služby.

V jiném případě, denně půl hodiny dopoledne napařování hlavy v páře z jedlového nebo borového jehličí, nato chladnou sedací koupel 24 stupně R čtvrt hodiny a potom svrchní část těla chladnou vodou omýti.

Reklama

Související témata:

Načítám