Hlavní obsah

Ženské křivky? Tyhle sporty vám postavu vytvarují nejlépe!

Foto: Thinkstock

Nebojte se, že budete vypadat jako kulturistka. Vhodně voleným sportem krásně vytvarujete ženskou postavu!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka lekcí ve fitcentrech je někdy tak široká, že nevíte, co zkusit dřív. Nechcete hubnout ani nabírat svaly, ale dosáhnout hezkých ženských křivek? Známe sporty, které se pro vás hodí nejvíce!

Článek

Rozhodli jste se konečně dostat do formy? Správně. V první řadě se však zamyslete nad tím, jaký sport by pro vás byl nejvhodnější. „Důležité je, aby vás pohyb bavil,“ upozorňuje hned na začátek Markéta Brožová z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách.

Zároveň by však mělo jít o efektivní typ pohybu, za nímž jsou vidět výsledky, kterých dychtíte nejvíce. Je vaším cílem perfektně vytvarovaná postava? Tak vyzkoušejte některý z následujících sportů!

Pilates

„Kombinuje prvky jógy s rehabilitačními technikami. Při cvičení je kladen důraz nejen na posilování jednotlivých partií, ale i na správné dýchání. Pilates se soustřeďuje na oblasti zádového, hýžďového, břišního svalstva, má pozitivní vliv na celkovou koordinaci pohybu, ohebnost a dýchání,“ vysvětluje Tereza Semrádová, lektorka a zakladatelka pohybového Studia Fascinace.

Cílem pilates je pozvolna, nikoli bolestivě dosáhnout rovnováhy všech svalových skupin, a tím i dlouhých štíhlých svalů po celém těle.

Foto: Archiv firem

Hledáte pomocníky, kteří zaručí rychlejší spalování? Na foto (zleva): Lipoxal Xtreme II 180 tablet zvyšuje intenzitu spalování tuků, XL to S Medical 60 tablet pomáhá snižovat trávení a vstřebávání uhlohydrátů, čímž ve výsledku pomáhá snižovat hmotnost a Acai Extreme 2000 (100 tobolek) obsahuje komplex vitaminů a dalších látek z bobulí acai berryFoto: Archiv firem

Tanec

Při formování postavy je krom posilování svalů důležité i spalovat tuky. Tanec propojuje aerobní cvičení, při kterém se výrazně pálí kalorie, spolu s posilováním především lýtek, hýžďových a stehenních svalů.

Vyberte si takový druh tance, který je vám něčím blízký a u kterého se nebudete cítit trapně a nesvá. Můžete zkusit taneční verze aerobiku a pilates, ale i například hip hop, pole dance nebo pro vyznavače klasiky třeba latinskoamerické tance.

Foto: Thinkstock

Tanec vás navíc naučí ladné pohyby, které ženám tak slušíFoto: Thinkstock

PortDeBras

PortDeBras se nachází někde na pomezí tance a jógy. „Podrobněji se jedná o skloubení baletního stylu, tance, fitness a strečinku. Ve francouzštině znamená port de bras nesení paží neboli pohyb paží. Z toho vycházejí i základní prvky této lekce. Na většině tanečních lekcí se práce paží opomíjí, a ruce jsou tak zanedbávány,“ přibližuje Tereza Semrádová.

Na lekcích PortDeBras si tak nejen zformujete postavu a protáhnete zkrácené svaly, ale i zlepšíte držení těla a osvojíte krásný ladný pohyb.

Aqua aerobik

Ideální způsob efektivního posílení všech problematických partií pro ty z vás, které zatěžují určitá zdravotní omezení. Aquaerobik je vhodný zejména pro kardiaky, jedince s obezitou a s problémy pohybového ústrojí.

Jedná se o souvislý pohyb s nízkou intenzitou, u kterého dochází jak ke spalování tuků, tak posílení svalů. Navíc díky tlaku vody je tělo systematicky masírováno, což přispívá i k redukci celulitidy.

Foto: Thinkstock

Zadeček, nohy, stehna, bříško... která by to neznala?!Foto: Thinkstock

Lekce zaměřené na formování těla

Z nabídek fitcenter si můžete vybrat také lekce přímo určené pro tvarování postavy. Je to například bodystyling, cvičení, které zahrnuje jak aerobní, tak posilovací část, díky čemuž účinně formuje postavu i zlepšuje fyzickou kondici. Dále funkční trénink, při kterém komplexně posílíte svalstvo pouze svou vlastní vahou, nebo P-class, což je verze aerobiku oproštěná od složitých choreografií, ale o to náročnější na svaly a výdrž.

„Vhodný je také kruhový trénink pro ženy, kdy jsou stroje a váhy přímo uzpůsobeny ženám,“ doplňuje Markéta Brožová.

A co posilovny?

Vedle nešlápnete ani s klasickou posilovnou, stačí vědět, jaký stroj si vybrat. „K zeštíhlení a tvarování boků, stehen, lýtek a hýžďových svalů slouží šlapací simulátory, simulátory chůze, běžecké simulátory, steppery, rotopedy nebo eliptický trenažér, který najednou zapojuje většinu svalových skupin,“ popisuje Tereza Semrádová.

A jaké cvičení volíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám