Hlavní obsah

Muži, pozor: Ženy umí odhalit nevěru z vaší tváře!

Foto: Thinkstock

Už je to tak, ženy mají na nevěru mužů čich!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy jsou při odhalování nevěry lepší než muži! S určitou přesností umějí odhadnout, zda je muž věrný, jen při pohledu do jeho tváře, tvrdí australští vědci! Mají i pánové tuto schopnost? Tipněte si!

Článek

Nová australská studie publikovaná v časopise Biology Letters tvrdí, že ženy mohou zjistit, zda je člověk věrný, pokud se mu podívají do tváře. Závěr je podložený studií, jíž se účastnilo 34 mužů a 34 žen. Jak se na to přišlo?

Jeden pohled stačí

Respondenti byli požádáni, aby na základě 189 barevných fotografií dospělých lidí určili, zda byl konkrétní člověk v minulosti věrný či ne, respektive, jestli mu to tak říkajíc „kouká z očí“. Vědci pak porovnali životopisné údaje každého jedince doplněné o sexuální historii a došli k závěru, že právě ženy mají schopnost lépe rozpoznat, zda mají tu čest s nevěrníkem, nebo ne. Později se ukázalo, že tento ženský úsudek ovlivnily následující faktory: zda muž na ženy charizmaticky a mužně působí a jestli z něj vyzařuje schopnost dostatečně se prosadit.

Mužský odhad zkresluje rozkrok

„Hodnocení nevěry ženami a skutečnost spolu souvisejí,“ napsal tým vedený profesorkou psychologie Gillian Rhodos z University of Western Australia v Perthu. „Nabízíme první důkaz, že předsudky, které se týkají věrnosti a jsou založené výhradně na dojmu z obličeje člověka, mají jádro pravdy," nechal se slyšet celý tým výzkumníků s tím, že studie vyvrací staré klišé. Však určitě taky znáte to rčení, že nemůžete soudit knihu podle obalu… Tak podle všeho právě tohle ženy dělají – a mají pro to talent. A co muži? Ti ženy soudí podle jednoho jediného měřítka! Potenciální nevěru předjímají podle atraktivity něžného pohlaví!

Foto: Thinkstock

Muži podezírají z nevěry každou hezkou ženu. To dámy mají instinkty vyvinutější...Foto: Thinkstock

Pánští účastníci výzkumu se snažili určit, která dáma na obrázku má sklony k záletům a byla v minulosti nevěrná, nicméně jejich dojem se se sexuální historií žen neshodoval. Vědci to komentují tak, že mužské subjekty mají tendenci hodnotit ženy na základě jejich přitažlivosti (asi jim chuť na sex zatemňuje myslivnu).

To znamená, že muži považují každou atraktivní ženu za podvodnici, aniž by k tomu měli pádný důvod. Potvrzuje se tak, že ženy jsou v tomto případě ve výhodě, neboť možného nevěrníka identifikují s větší přesností. Nenechají se totiž příliš ovlivnit „splašenými hormony“. Máte taky tuhle schopnost? Pak gratulujeme!

První dojem dělá hodně

Odhad důvěryhodnosti patří mezi hlavní aspekt mezilidských vztahů a hraje důležitou roli při výběru partnera. Proto tento výsledek minimálně pro ženy nabývá na významu. Může jim totiž pomoci posoudit kvalitu potencionálního druha a odhadnout jeho úmysly ještě před tím, než o něm získají víc informací. A to se hodí vždycky.

Nevěra číhá všude!

Vždyť jen z internetového průzkumu agentury SANEP, jehož se zúčastnilo 8126 dotázaných ve věku od 18 do 69 let, vyplynulo, že pětatřicet procent Čechů a Češek přiznává, že byli někdy svému partnerovi či partnerce nevěrní. Ve výsledku je však toto číslo ještě větší, neboť pro někoho například takový flirt či sex na jednu noc nevěrou není. Ať tak či tak, nevěra nikdy nevěstí nic dobrého. Nebo si myslíte pravý opak?

A co vy, máte taky vyvinutý „šestý smysl“ na nevěrníky?

Reklama

Související témata:

Načítám