Hlavní obsah

Zhubněte doma: Na bříšku i zadečku!

Foto: Fitness-Berry

Fitness-Berry je vynikající pro domácí cvičeníFoto: Fitness-Berry

Reklama

Cvičíte doma, a přesto se ne a ne dostat k vysněné postavě? Možná vám k tomu pomůže nejnovější hit, o kterém se mluví. Jmenuje se Fitness-Berry. Mazlíček, se kterým zvládnete domácí trénink bez pomoci trenéra, vám pomůže vytvarovat skvělou postavu a zároveň zkrášlí váš interiér. Je ještě lepší než fitball?

Článek

Základní cviky na Fitness-Berry nám předvedl trenér Lukáš Kolek přímo na veletrhu. Vyzkoušet si je můžete podle naší videoreportáže zde:

Odkud se vzala?

Cvičební pomůcky, které pomáhají cíleně procvičit celé tělo, jsou v kurzu. Fitness-Berry jsme objevili na veletrhu se sportovními novinkami. Překvapil mě jeho hravý vzhled a pestrá škála barev. Díky nadčasovému designu a elegantnímu tvaru se hodí nejen do fitness centra, ale i do bytu nebo do kanceláře. Připomíná zdánlivě fitball, ale podle trenéra Lukáše Kolka je to stejné, jako bychom chtěli srovnávat jablka a hrušky. Fitness-Berry pochází z Německa, kde se již několik let úspěšně prodává a využívá ve fitness i wellnes centrech.

Není to fitball!

Fitness-Berry je na rozdíl od fitballu pevný a nemá kulatý, ale oválný tvar, který tak umožňuje nejen pohodlné sezení, ale i cvičení zaměřené na stabilizační systém (Stabilizační stystém představuje stabilizační svaly páteře jako příčný břišní sval, svaly pánevního dna a některé zádové svaly, například svaly obepínající páteř, svaly a vlákna vnějších obratlových destiček.). Je vyroben z polyuretanové pěny, takže je poměrně lehký a dobře odolává tlaku. Obal je v základní variantě z umělé kůže, která má kvůli zvýšení bezpečnosti protiskluzové vlastnosti. Je opatřen zipem, který je skrytý za ručními stehy, proto nezraní, ale zároveň je tu možnost obal sejmout a vyměnit či vyprat. Další výhodou je jeho vysoká odolnost proti odírání. Vyrábí se ovšem i v luxusní variantě, což potěší milovníky moderního designu, kteří si nechtějí jen zacvičit, ale uvítají i zajímavý prvek do interiéru.

Foto: Fitness-Berry

Fitness-Berry si oblíbí i vaše dětiFoto: Fitness-Berry

Co všechno s ním dokážete?

Cvičit se dá ve třech různých polohách pomůcky. Pokud ho položíte na rovnou část, získáte stabilní a bezpečnou variantu pro cvičení. Položíte-li ho na zaoblenou část, dostanete labilní variantu, která tělo přinutí navíc zapojit rovnovážné a koordinační systémy. Třetí možností je postavit Fitness-Berry na krátkou hranu.

Perfektně si na něm procvičíte páteř, šíji a zádové svalstvo, což je častý problém většiny z nás. Pomáhá ovšem i k procvičování koordinace pohybu a rovnováhy. Budoucí maminky jistě potěší, že jde o ideální pomůcku také pro těhotenskou gymnastiku. Pomůže vám v přípravách na porod a zvládnout i poporodní cvičení. Na rozdíl od fitballu je pevná a není plněná vzduchem, nabízí tedy ještě větší stabilitu a nemůže se vám stát, že by se vám při cvičení někam zakutálel. Usnadňuje správné držení těla při provádění cviků, a proto ke svému cvičení nepotřebujete podle výrobce trenéra.

Výhody Fitness-Berry

  • Umožňuje šetrné protahování zkrácených svalových skupin v oblasti beder, kyčelních kloubů nebo ramenního pletence
  • Zádové svaly lze posilovat jako celek nebo také izolovaně. Dobře se dají posílit svaly pánevního dna, hýždě a svalové skupiny dolních i horních končetin. Při cvicích na labilní variantě se velmi vydatně zapojují skupiny hlubokých zádových svalů.
  • Má pozitivní vliv i na nervovou soustavu
  • Koordinování pohybů a nutnost udržovat rovnováhu stimuluje senzomotorické vnímání a zlepšuje pohybové dovednosti

Kde najdete inspiraci pro cvičení

Do budoucna se plánuje, že se Fitness-Berry objeví i ve fitcentrech, a tak se můžete těšit i na skupinové hodiny nebo individuální hodiny pod dohledem fyzioterapeuta, což je dobrá zpráva pro ty z vás, které se doma nepřinutíte cvičit. Zatím však tato možnost je pouze v zahraničí. Když si ale Fitness-Berry pořídíte, dostanete k ní podrobný manuál se cviky, podle kterého můžete cvičit. Obtížnost cviků, počet opakování a délku sérií lze přizpůsobit vaší momentální kondici. Cvičení zvládnou i děti a senioři. Tady je malá ochutnávka toho, co se s ním dá všechno dělat:

Vytvarujte si pěkné bříško

Postačí pravidelné opakování několika základních cviků, které zvládnou všichni. Pozor: Těhotné maminky by neměly cviky na břišní svaly dělat.

  1. Položte se na záda na Fitness-Berry. Ruce natáhněte dozadu. Hlavu mějte v prodloužení těla, je jedno, zda je mezi rukama nebo na nich leží. Pomalu se zvedejte nahoru a zase zpět. Při pohybu nahoru se nadechujte. Jedná se o tzv. velkou páku. Opakujte vždy ve třech sériích po patnácti.
  1. Spodní část bříška si perfektně procvičíte opět v leže. Ruce zkřižte za hlavou. Nohy jsou v pravém úhlu a volně leží chodidly na zemi. Střídavě zvedejte jednu a druhou nohu nahoru. Šikmé břišní svaly zapojíte v tomto cviku tak, že se začnete při zvihu nohy přetáčet k protilehlé straně. Opět při konání práce se nadechujte. Počet opakování ani sérií se nemění.

Zapojte zádové i břišní svaly

  1. Posaďte se na zadní čtvrtinu Fitness-Berry. Nohy dejte souběžně. Paty jsou u okraje oválu. Pomocí malého pohupování k sobě sklápějte hruď a stehna (je to varianta sklapovačky). Do cviku můžete zapojit i ruce. Současně při pohupování stahujte lopatky k páteři.

Cvik pro krásný zadeček

Hýžďové svaly a svaly pánevního dna se procvičí opět vleže na zádech. Nohy jsou opřené o plosky, volně směřují dolů a jsou mírně rozkročené. Ruce mějte za hlavou. Stáhněte zadeček, pupík zatáhněte a pánev zdvihněte do vodorovné polohy. V této poloze chvilku setrvejte. Těžší variantou je natáhnout střídavě ve zdvižené poloze nohu dopředu. Vždy jen jednu. Můžete také levé chodidlo položit na pravou nohu, a přitom zdvihat a spouštět pánev.

Při každodenním poctivém cvičení můžete s touhle příjemnou pomůckou shodit 1000 až 2000 kJ, což závisí na vaší snaze. Kromě mnohostranného využití při cvičení je to navíc perfektní doplněk do interiéru, na kterém si pohodlně posedíte nejen vy, ale i návštěva. Základní varianta se vyrábí v těchto barvách: žlutá, modrá, vínově červená, černá. Pokud chcete pomůcku používat venku třeba u bazénu, existuje speciální voděodolná verze.

Jestli rády spojujete příjemné s užitečným, pak bych volila luxusní variantu ze speciální kůže s nadčasovým designem. Mně osobně velmi učarovala bílá kůže s květinovým vzorem. Jen nevím, jestli bych na ní raději seděla nebo cvičila. To už je ovšem na vás. Základní variantu pořídíte za 4440 Kč, exkluzivní variantu kolem 8000 Kč. Tuhle cvičební pomůcku by bylo škoda uklízet nebo schovávat pod postel, jako to děláte obvykle s ostatními domácími cvičebními pomůckami. Naštěstí se pod ni ani nevejde!

Reklama

Související témata:

Načítám